Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C24.8°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C25.5°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 38%
Ρατσιστική βία / «Eνας άνθρωπος με αίμα γύρω-γύρω...» - Τον μαχαίρωσαν όπως τον Παύλο και τον Λουκμάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστική βία / «Eνας άνθρωπος με αίμα γύρω-γύρω...» - Τον μαχαίρωσαν όπως τον Παύλο και τον Λουκμάν

«Ένας άνθρωπος γεμάτος με αίμα γύρω-γύρω...». Κάθε τόσο που χτυπά το τηλέφωνο του Τζαβέντ Ασλάμ δεν είναι για καλό. Μέλη της κοινότητας από διάφορες περιοχές της χώρας όπου ζουν Πακιστανοί μετανάστες τον καλούν για να τον ενημερώσουν πως κάποιος χτυπήθηκε. Τα λόγια τους συχνά είναι όμοια. Πόσο διαφορετικά μπορείς να περιγράψεις έναν άνθρωπο χτυπημένο; Με ποιον τρόπο να πεις την ίδια ιστορία από την αρχή; Άνθρωποι που ξυπνάνε το χάραμα και περπατάνε στο σκοτάδι του για ένα μεροκάματο καταλήγουν να ξαπλώνουν στην άσφαλτο. Άνθρωποι που απλώς κυκλοφορούν γίνονται «στόχος» για αγέλες που βγήκαν πάλι παγανιά στην επαύριο των θετικών εκλογικών αποτελεσμάτων για την Ακροδεξιά.

«Ένας άνθρωπος γεμάτος με αίμα γύρω-γύρω...» ήταν τα λόγια που επέλεξε, μιλώντας στην ΑΥΓΗ και στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζ. Ασλάμ προκειμένου να περιγράψει την εικόνα που αντίκρισαν συμπατριώτες του το ξημέρωμα του περασμένου Σαββάτου (12/8). Αυτά τα λόγια είχε ακούσει πρώτα όταν έμαθε για το συμβάν.

Εξω από ένα άλλο γήπεδο αυτή τη φορά, του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, βρέθηκε αιμόφυρτο και μαχαιρωμένο το κορμί του 23χρονου Σιράζ Σαφτάρ. Το κινητό του ήταν εκεί. Το κίνητρο τη επίθεσης δεν φαίνεται να ήταν η κλοπή. Και ποια η λογική, άλλωστε, να αποτελέσει στόχο για ληστεία ένας άνθρωπος του μεροκάματου, που πήγαινε για δουλειά από τα Πατήσια με τα πόδια στη λαϊκή.

Για τον Τζ. Ασλάμ, που έρχεται σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια με μια σειρά από σκληρές πραγματικότητες, πρόκειται για επανάληψη των ημερών που πρωτοπάτησαν στη Βουλή τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Η διαφορά είναι πως τώρα, όταν κάνουν την επίθεση, δεν φωνάζουν από ποιο κόμμα είναι». Μετά την καταδίκη και τη φυλάκισή των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, η τακτική που ακολουθείται είναι διαφορετική. Από τη μία φασιστικά στοιχεία και ομάδες δηλώνουν με κάθε τους μαχαιριά το «παρών» τους στον δρόμο, που είχε ατονήσει αισθητά, από την άλλη ωστόσο δείχνουν να «φυλάγονται».

Για τον Πέτρο Κωνσταντίνου, έναν άνθρωπο που έχει περπατήσει πολύ δίπλα στους αγωνιζόμενους μετανάστες, δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση στον Σ. Σαφτάρ γίνεται μέσα στο κλίμα που άφησε πίσω η δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Όπως δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι στη δολοφονική επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ συνέπραξε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων από την Ελλάδα. «Το κομμάτι το οποίο θέλει τις επιθέσεις δηλώνει “παρών”. Τη στιγμή που καταφέρνει να μπει ο Κασιδιάρης ξανά στη Βουλή, λένε είμαστε εδώ».

Τον μαχαίρωσαν όπως τον Παύλο και τον Λουκμάν

Τον Σιράζ τον βρήκαν φίλοι του που εργάζονταν μαζί. Τον πρόλαβαν ζωντανό να ψυχορραγεί μέσα σε λουτρό αίματος, λίγα λεπτά μετά το δολοφονικό μαχαίρωμα. «Ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα στο ύψος της καρδιάς, θυμίζοντας με τραγικό τρόπο πώς δολοφονήθηκαν ο Σαχζάτ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας» ανέφερε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η οποία δημοσίευσε την καταγγελία για τη δολοφονία.

Οπως έγινε γνωστό, τον Σιράζ βρήκε την ίδια στιγμή κι ένας Έλληνας διερχόμενος, ο οποίος σταμάτησε για να βοηθήσει, ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, ενώ έδωσε χαρτί για να προσπαθήσουν να σταματήσουν με πίεση την αιμορραγία. Μάταια. Τα τραύματα ήταν πολύ βαθιά.

Την Τετάρτη το απόγευμα τον αποχαιρέτησαν με μια προσευχή. Η οργή και η πίκρα των δικών του ανθρώπων ξεχείλιζε. Η απόδοση δικαιοσύνης θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία και απ’ όπου διέφυγαν οι δράστες υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κάμερες, μία σε μάντρα, δύο σε ένα pet shop και δύο σε πολυκατοικίες. Είναι άγνωστο, ωστόσο, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες. Η οικογένεια του Σιράζ, οι φίλοι του, αλλά και οι άνθρωποι συνολικά της κοινότητας ζητούν να μάθουν από την αστυνομία αν έχει στα χέρια της υλικό από τα βίντεο, όπως κι αν έχει πάρει δείγματα για αναζήτηση DNA των δραστών από τα νύχια ή το σώμα του θύματος. Διερωτώνται όμως και για ένα ηθικό ζήτημα, πόσες μέρες θα παραμείνει το αίμα του Σιράζ στον δρόμο. «Υπάρχει σεβασμός στους νεκρούς, αφήνεις το αίμα να το ποδοπατάνε οι περαστικοί;».

Εκτός από το ίδιο το γεγονός, την οργή τροφοδοτεί και η φήμη που κυκλοφορεί για δήθεν συμπλοκή ανάμεσα σε μετανάστες. Όπως θυμίζει, ωστόσο, η ΚΕΕΡΦΑ, «η συγκεκριμένη περιοχή έχει επιλεγεί ξανά και ξανά ως πεδίο για ρατσιστικά κυνηγητά και επιθέσεις από φασίστες σε βάρος μεταναστών εργαζόμενων».

«Κωλοπακιστανέ, θα σε σκοτώσω»

Οι επιθέσεις μπορεί να γίνουν σε ανύποπτο χρόνο. Ένα απόγευμα, όπως τα υπόλοιπα, με κόσμο που κυκλοφορεί στο ίδιο πεζοδρόμιο. Αλλά και σε σημεία από τα οποία οι μετανάστες περνούν συνέχεια και αποτελούν το σκηνικό της καθημερινότητάς τους. Όπως συνέβη στον Φιάζ Αχμάντ, μετανάστη εργάτη, ο οποίος δέχτηκε επίθεση την Κυριακή 9 Ιουλίου στις 8 μ.μ. κοντά στην πλατεία του Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια, περιοχή στην οποία μένει. Γύριζε από ένα μαγαζί όπου είχε πάει να αγοράσει πίτες, όταν ένα άτομο με κοντά μαλλιά και μαύρη μπλούζα τον ρώτησε: «Τι κοιτάς, ρε;». «Δεν ξέρω» ήταν η απάντηση.

Το άτομο που τον σταμάτησε άρχισε να κραυγάζει και να τον χτυπά με γροθιές στο πρόσωπο. Η μπλούζα του Φιάζ γέμισε αίματα. Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο την έβαλε πάλι μπροστά στο σώμα του σαν να τη φορούσε. Οι στιγμές αναβίωσαν. Τα χτυπήματα δεν ήταν από χέρι γυμνό. Ήταν ντυμένο με σίδερο. Εξαρτήματα, που μπορεί να κουβαλούν πάνω τους μόνο άνθρωποι που θέλουν να επιτεθούν. Ο Φιάζ έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Τον βοήθησαν ένας περαστικός διανομέας και ένας άνθρωπος από παρακείμενο κατάστημα. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που νοιάζονται. Στο σημείο πήγαν και φίλοι του Φιάζ. Ο νεοναζί το έβαλε στα πόδια. Δεν πρόλαβε να κάνει κάτι χειρότερο. Το θύμα θα θυμάται, όμως, το χτύπημα, κοιτάζοντας στον καθρέφτη το πρόσωπό του πριν το πλύνει. Το σημάδι που άφησαν τα ράμματα κοντά στο μάτι του.

Λίγο καιρό νωρίτερα είχε συμβεί ακόμη μια επίθεση από άτομο μόνο του μέσα στον ίδιο τον χώρο εργασίας του θύματος. Τι κι αν είχε κάμερες. Ο δράστης φάνηκε ότι θεώρησε πως με τους Πακιστανούς τον «παίρνει». Ο μετανάστης που δέχτηκε την επίθεση, ο Γουλάμ Αμπάς, δούλευε σε βενζινάδικο στο Περιστέρι εκείνη την ημέρα (15/6). Αυτό που τόλμησε να κάνει ήταν να ζητήσει από τον πελάτη να προσέχει γιατί μπήκε στον χώρο με μεγάλη ταχύτητα. Η απάντηση ήταν μια επίθεση με ρόπαλο και γροθιές στο πρόσωπο του Γουλάμ, τα οποία του προκάλεσαν αιμορραγία και τραύματα. Ο δράστης ούρλιαζε: «Κωλοπακιστανέ, θα σε σκοτώσω».

Επίθεση σε διανομέα με γροθιές και ποτήρια

Γροθιά στο πρόσωπο. Χτύπημα στο μάτι, στη μύτη, στο χέρι. Ποτήρια και τασάκια πάνω του. Βρισιές. «Άντε γαμήσου, Πακιστανέ. Εκατό Πακιστανούς είχα στη δουλειά μου, όλοι πουτάνες είσαστε». Στις 12 Ιουλίου ο Ναζίρ Αχμέντ, 43 ετών, βρέθηκε αντιμέτωπος με την ωμή ρατσιστική βία του αφεντικού του. Μετά από μια παραγγελία που δεν κατάφερε να παραδώσει είδε έναν άνθρωπο μαινόμενο. Ο Ναζίρ δεν είχε φταίξει κάπου, έτσι κι αλλιώς, καθώς η διεύθυνση που του είχε δοθεί ήταν λάθος.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μέσα στα μεσάνυχτα στο μαγαζί Παραδοσιακό Οβελιστήριο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία της περιοχής Άνοιξη. Είχε προηγηθεί μία βάρδια 13 ωρών για τον Ναζίρ, ο οποίος έλαβε την πρώτη του παραγγελία στις 12 το μεσημέρι και την τελευταία στις 00.50. Όταν ενημέρωσε για τη λάθος διεύθυνση, του απάντησαν: «Έλα, μαλάκα, πουτάνα, πίσω να σε γαμήσω». Το αφεντικό του τον κυνήγησε ακόμη και έξω από το μαγαζί, ενώ πήρε το τζιπ του και κατέστρεψε τη μηχανή του θύματος όταν κατάλαβε ότι τηλεφώνησε στην αστυνομία.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Στεφάνου τρεις αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί τον είδαν μες στα αίματα και με σκισμένα ρούχα. Παρ’ όλα αυτά, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν να κάνει μήνυση. «Θα έχεις ταλαιπωρία, έξοδα, δικαστήρια. Σκέψου το καλά και έλα αύριο…» Τελικώς, μετά από καταγγελία στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησαν η σύλληψη και η παραπομπή του αφεντικού σε δίκη στις 22 Ιουλίου. Η απόφαση για την υπόθεση ακόμη αναμένεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL