Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.3°C20.8°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C19.7°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C19.9°C
5 BF 83%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C18.9°C
0 BF 48%
Τέμπη / Απεργιακός ξεσηκωμός με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέμπη / Απεργιακός ξεσηκωμός με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία

Τέμπη σιδηροδρομικό δυστύχημα κινητοποίηση Πειραιάς
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Φουντώνει η οργή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Σήμερα Τετάρτη (8/3), 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ σωματεία, συνδικάτα και συλλογικότητες και κόμματα δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στο Σύνταγμα (12.00), στην πλατεία Κλαυθμώνος (12.30) και στα Προπύλαια (12.30), ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες και να δοθούν απαντήσεις για την τραγωδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 12 στην πλατεία Κλαυθμώνος και ζητώντας «να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών». Κάλεσμα απευθύνει το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των γυναικείων οργανώσεων.

Επιπλέον, σε συγκεντρώσεις καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά καθώς επίσης και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Άλλωστε η 8η Μάρτη αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών για χειραφέτηση, ισότητα, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μην προκηρύξει απεργία σήμερα Τετάρτη λόγω της διεξαγωγής του 38ο Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Καβούρι.

Η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), στο πλαίσιο και της απόφασης της ΑΔΕΔΥ, προκηρύσσει για σήμερα, 8 Μαρτίου 2023, 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος «για την εθνική τραγωδία των Τεμπών και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, για τον τραγικό θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη, αλλά διεκδικεί και ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και σεβασμό, στον ρόλο των γυναικών, ειδικά στις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες, που είναι σε ποσοστό 70%.

Επίσης, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν το Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης που συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας «ασφαλή κυκλοφορία των τρένων, να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Στην 24ωρη απεργία θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, ζητώντας να αποδοθούν πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Για να διευκολύνουν τους διαδηλωτές ώστε να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο, ο ηλεκτρικός, το τραμ και ο ΗΣΑΠ θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00. Όσον αφορά στο μετρό (γραμμές 2 και 3) θα είναι διαθέσιμο για το κοινό από τις 12:00 έως 16:00. Την ίδια στιγμή η ΕΛΑΣ κλείνει τους πιο κεντρικούς σταθμούς του μετρό, σε μία προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές να φτάσουν στις συγκεντρώσεις.

Όσον αφορά στα λεωφορεία και στα τρόλει, αυτά θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 6:00 το πρωί της Τετάρτη στις μέχρι τις 6:00 το πρωί Πέμπτη. Το σωματείο εργαζομένων καλεί την ίδια ημέρα στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος

«Τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη» υπογραμμίζει η ΔΟΕ, ανακοινώνοντας ότι θα συμμετέχει στις συγκεντρώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται οι φοιτητές, οι σύλλογοι των οποίων καλούν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά. Η κινητοποίηση άρχισε από 00.01 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει έως στις 24.00. Η ΠΝΟ «απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες».

Να συμμετάσχουν στην απεργία αποφάσισαν και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Τέλος, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τα φαρμακεία προχωρούν σε στάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από τις 11:30 έως τις 14:30. Κλειστά θα παραμείνουν όλη την ημέρα τα φαρμακεία στον Πειραιά. Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL