Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C25.2°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C24.8°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C25.5°C
2 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 38%
Φάρμακα / Αναστολή αδειών σε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν έλεγχο αποθεμάτων από τον ΕΟΦ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάρμακα / Αναστολή αδειών σε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν έλεγχο αποθεμάτων από τον ΕΟΦ

ΦΑΡΜΑΚΑ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μείζον πρόβλημα έχουν καταστεί οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία και ειδικά σε περίοδο κατά την οποία οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Με καθυστέρηση μηνών και ενώ οι φαρμακοποιοί εδώ και καιρό έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις σε πάνω από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων λόγω των αυξανόμενων παράλληλων εξαγωγών, οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου Υγείας διεξάγουν εντατικούς ελέγχους σε φαρμακαποθήκες προκειμένου να εξακριβώσουν που οφείλονται οι ελλείψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΕΟΦ την Τετάρτη προχώρησε στην αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων σε δύο φαρμακαποθήκες με έδρα την Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες αρνήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο. Η αναστολή της άδειάς τους ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ και για το χρονικό διάστημα αυτό, δεν νομιμοποιούνται να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι δύο φαρμακαποθήκες αρνήθηκαν «να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό (...) στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας». Η αναστολή ισχύει μέχρι οι εγκαταστάσεις των δύο φαρμακαποθηκών να επιθεωρηθούν από τον ΕΟΦ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στις αρχές Δεκεμβρίου είχε ζητήσει από τον ΕΟΦ να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματα από τα φάρμακα σε έλλειψη που διαθέτουν ενώ απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Παράλληλα τις κάλεσε να διαθέσουν τα φάρμακα άμεσα στην ελληνική αγορά και προειδοποίησε με ποινικές κυρώσεις αν δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, ενώ θα υπάρξουν και διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Στο επίκεντρο των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές βρίσκονται υπόνοιες ότι κάποιες φαρμακαποθήκες προχωρούν σε εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Ταυτόχρονα καταγράφονται και περιπτώσεις όπου τα σκευάσματα διατηρούνται στις αποθήκες ώστε να διατεθούν άλλες χρονικές περιόδους σε πιο καλές τιμές.

Αναφορικά με τις βασικές ελλείψεις που επικρατούν στα φαρμακεία της χώρας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα σκευάσματα που απευθύνονται σε παιδιά, όπως παιδικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά αλλά και φάρμακα για το αναπνευστικό σύστημα.

Ενώ από τα φαρμακεία λείπουν και φάρμακα ευρείας χρήσης όπως δερματολογικά, καρδιολογικά κ.α

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL