Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Κιβωτός του Κόσμου / Ξεσκονίζουν τα «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κιβωτός του Κόσμου / Ξεσκονίζουν τα «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας

Κιβωτός του Κόσμου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Εξελίξεις στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Σε άμεση προτεραιότητα βάζει η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης της μέχρι πρότινος προέδρου του ΔΣ της ΜΚΟ, συζύγου του πατέρα Αντωνίου, ενώ στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκεται πλέον ο ογκωδέστατος φάκελος με τα στοιχεία της κατεπείγουσας έρευνας, που διεξήγαγε η Οικονομική Αστυνομία για τα οικονομικά της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή παράλληλα με τον γενικευμένο οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιεί ήδη η Αρχή για τα οικονομικά πεπραγμένα της Κιβωτού.

Η εντολή του κ. Βουρλιώτη είναι να ελεγχθούν άμεσα οι δηλώσεις της υπόχρεης σε υποβολή «πόθεν έσχες», λόγω της θέσεως που κατείχε στον ΜΚΟ, πρεσβυτέρας, ώστε να διαπιστωθεί αν σε αυτές περιλαμβάνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η ίδια ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή οποιαδήποτε άλλα υλικά και μη περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω του ελέγχου στα «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας η Αρχή ουσιαστικά εισέρχεται και στα οικονομικά του ιερέα συζύγου της, καθώς η πρεσβυτέρα υποχρεούται από τον νόμο να δηλώνει, πλην των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και πρώτου βαθμού συγγενικά της πρόσωπα.

Στο μεταξύ, την ώρα που συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για ιλιγγιώδη ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς των υπευθύνων της οργάνωσης και για δεκάδες ακίνητα που φαίνεται ότι είχε στην κατοχή της, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός θα εξετάσει το προανακριτικό υλικό το οποίο συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία σε έρευνες σε κεντρικά γραφεία και δομές φιλοξενίας που διατηρεί η εν λόγω ΜΚΟ σε Αθήνα, Βόλο, Ιωάννινα, Χίο και Καλαμάτα, καθώς και σε ένα από τα σπίτια του πατέρα Αντώνιου. Θα αποφασίσει δε αν τα κρίνει επαρκή και να προχωρήσει ακόμα και σε διώξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κατά την χθεσινή έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στο σπίτι του πατέρα Αντωνίου και της συζύγου του εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό μέσα σε χρηματοκιβώτιο ενώ αντίστοιχη έρευνα έγινε και σε ακίνητο στη Ραφήνα το οποίο ανήκει στην Κιβωτό του Κόσμου αλλά στο κουδούνι έχει το όνομα της πρεσβυτέρας.

Τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και ακίνητα

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία από τις έρευνες, στους λογαριασμούς της Κιβωτού εντοπίστηκαν καταθέσεις ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ. Διαπιστώθηκε επίσης πως η ΜΚΟ έχει στην κατοχή της κοντά στα 200 ακίνητα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 4 τραπεζικοί λογαριασμοί: του πατέρα Αντώνιου και της συζύγου του– κοινοί ή προσωπικοί, σε δύο μόνο τράπεζες. Απαντήσεις αναμένονται και από άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι δύο θυρίδες που βρέθηκαν ανήκουν η μία στην Κιβωτό και η άλλη στη μητέρα του πατέρα Αντώνιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν εντοπιστεί και 300.000 ευρώ στους προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπου ερευνάται η προέλευση τους, καθώς υπάρχουν υπόνοιες πως τα χρήματα ενδεχομένως δεν προέρχονται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και δεν δικαιολογούνται από αυτά.

Δεσμευμένοι λογαριασμοί

Επειτα από εντολή του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου, των γονιών του, αλλά και της πρεσβυτέρας καθώς και οι θυρίδες, που εντοπίστηκαν.

Η δέσμευση έγινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να ελεγχθούν οι εν λόγω λογαριασμοί αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες κινήσεις ενώ η Αρχή δεν προχώρησε στη δέσμευση εταιρικών λογαριασμών της Κιβωτού που έχουν εντοπιστεί, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της με επιπτώσεις στα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή.

Τα οικονομικά της Κιβωτού ελέγχονται είτε αφορούν σε χορηγίες είτε σε οτιδήποτε άλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL