Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.5°C17.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.7°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C17.1°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.9°C12.9°C
2 BF 54%
ΕΥΠ / Ποιους παρακολουθούσε το 2013 και έπεσε πάνω στον Πιτσιόρλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΠ / Ποιους παρακολουθούσε το 2013 και έπεσε πάνω στον Πιτσιόρλα

photo/ efsyn

Νέα στοιχεία για τους λόγους που εξ αντανακλάσεως τέθηκε υπό παρακολούθηση από το 2013 ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και το ιστορικό της υπόθεσης, ο Στέργιος Πιτσιόρλας ως ιδιώτης, όπως και ο ίδιος έχει παραδεχθεί δημόσια, είχε φιλική σχέση και βοηθούσε με ομάδα επενδυτών, η οποία τέθηκε υπό παρακολούθηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επενδυτές αυτοί, είχαν συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και παραδικαστικό κύκλωμα εμπλέκονταν σε περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, αγοραπωλησίες ελληνικών νησίδων, συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και παραδικαστικό κύκλωμα ενώ στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για σειρά κακουργημάτων και ευνοήθηκαν με επιδότηση μισού εκατομμυρίου ευρώ επί Ν.Δ.
Και ήταν αυτές οι εμπλοκές τους που οδήγησαν την ΕΥΠ στην παρακολούθησή τους και εξ αντανακλάσεως και στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα ο οποίος συνεργαζόταν μαζί τους ως ιδιώτης.

Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στο 2009

Η ιστορία όπως αναφέρει η «Εφ.Συν», ξεκινά από το 2009 όταν παρατηρούνται ασυνήθιστες τραπεζικές συναλλαγές σε υποκατάστημα της ΕΤΕ, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Πρόκειται για καταθέσεις ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της ΕΤΕ που ανοίγει ο Σύρος υπήκοος Μοχάμαντ Μακλούφ με εντολέα μια offshore εταιρεία.
Από το 2009 έως το 2011 ο Μακλούφ φέρνει αρκετά χρήματα στην Ελλάδα και τα επενδύει είτε αγοράζοντας ακίνητα είτε μετοχές και τραπεζικά προϊόντα. Τον Αύγουστο του 2011 η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία και η Αρχή με την υπ. αρ. 81/2011 διάταξη δεσμεύει την περιουσία του Μακλούφ στην Ελλάδα που εκείνη την περίοδο είχε αποτιμηθεί στα 20 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα ο Μακλούφ έχει αναφέρει ως αντίκλητό του έναν άλλο Σύρο, που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια το έτος 2000, ονόματι Τζαμάλ-Ηλία Ζοράτλυ, ο οποίος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», συνυπάρχει σε διάφορες εταιρείες με τον Σ.Κ., ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί κατ’ επανάληψη για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, καθώς και για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα Καλούση - Μπουρμπούλια.

Οι επενδύσεις και τα μπόνους από τον αναπτυξιακό

Την ίδια περίοδο, αναφέρονται στην Αρχή και άλλες ύποπτες κινήσεις λογαριασμών, αυτή τη φορά στην Εμπορική Τράπεζα, από μια γυναίκα, την Τζουμάνα Μπεσάρα, υπήκοο Λιβάνου, που δηλώνει επιχειρηματίας. Την ίδια ώρα και η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει την Αρχή για ύποπτες συναλλαγές που γίνονται από τον Γκάζι Χαντάντ, υπήκοο Καναδά με λιβανέζικη επίσης καταγωγή και ο οποίος είναι μέτοχος στην εταιρεία Pimanso Α.Ε. 

«Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η Τζουμάνα Μπεσάρα είχε δεχθεί μέσα σε έναν χρόνο εμβάσματα ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από άτομο που ονομαζόταν Κριστιάν Κομέρ και το οποίο είχε επίσης γεννηθεί στον Λίβανο και είχε υπηκοότητα Καναδά.

Οι υπάλληλοι της Αρχής συνεχίζουν την έρευνα και εν τέλει διαπιστώνουν ότι η Τζουμάνα Μπεσάρα ήταν μέλος της εταιρείας Pimanso, o Γκάζι Χαντάντ ήταν μέτοχος στην ίδια εταιρεία και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Τζαμάλ-Ηλίας Ζοράτλυ. Ολοι τους, μαζί με τον Μακλούφ, δήλωναν ως διεύθυνση κατοικίας την ίδια οδό και αριθμό στη Βούλα», αποκαλύπτεται στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Στις 20 Ιουνίου του 2012 ανοίγεται ένας λογαριασμός όψεως στην ΕΤΕ με δικαιούχο την κυπριακή εταιρεία Arcler Investments. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα η εταιρεία συστάθηκε στα τέλη Μαΐου της ίδιας χρονιάς στην Κύπρο με μοναδικό μέτοχο τον Κριστιάν Κομέρ και νόμιμους εκπρόσωπους τον ίδιο, την Τζουμάνα Μπεσάρα και τον Τζαμάλ-Ηλία Ζοράτλυ.

- Πέντε μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου, πιστώνεται στον λογαριασμό της εταιρείας έμβασμα ύψους 3.558.000 ευρώ με αιτιολογία την προεξόφληση προσυμφώνου συμβολαίου αγοραπωλησίας 5 νησίδων που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Εχινάδων.

-Λίγους μήνες αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου αγοράζεται έναντι ποσού 1 εκατ. ευρώ μια νησίδα που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων με αγοραστή μια εταιρεία ονόματι «Πιμάκρι Ακίνητα Α.Ε.».

-;Eναν χρόνο μετά στην υπόθεση μπαίνει και ο Στρατός. Με τα υπ. αρ. Φ.110/07/318256 (14/10/2013) και Φ.110/07/318257 η Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντιπληροφοριών του ΓΕΕΘΑ ζητά στοιχεία ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους εισήγηση για την πώληση των νησίδων, καθώς η περιοχή θεωρείται παραμεθόριος.

-Στις 19 Νοεμβρίου του 2013 η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποστέλλει έγγραφο προς την ΕΥΠ με το οποίο την ενημερώνει για το σύνολο της υπόθεσης, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

-Το 2014 η Τζουμάνα Μπεσάρα και ο Κριστιάν Κομέρ εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί να διαπραγματεύονται την αγορά έκτασης 15.000 στρεμμάτων στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της.

Όπως επισημαίνει η «Εφ.Συν.», μετά το ναυάγιο της επένδυσης στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, δύο βουλεύματα της ελληνικής Δικαιοσύνης που εκδόθηκαν το 2020 και το 2022 παραπέμπουν την Τζουμάνα Μπεσάρα σε δίκη με τις κατηγορίες για ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου ύψους 17 εκατ. ευρώ, για ηθική αυτουργία, για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κ.ά.

Παρόλα αυτά, το 2021, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ο Κριστιάν Κομέρ και η Τζουμάνα Μπεσάρα συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα με την κατασκευή πεντάστερου boutique hotel 19 δωματίων στου Ψυρρή, έργο ύψους1,8 εκατ. ευρώ το οποίο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο με την εταιρεία Pimanso, όπου η Μπεσάρα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, να λαμβάνει ενίσχυση 536 χιλ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL