Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.4°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C27.5°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C30.4°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C23.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C26.9°C
2 BF 47%
Κορωνοϊός / Υγειονομικά ανέτοιμα τα νησιά ξανά ενόψει τουριστικής σεζόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Υγειονομικά ανέτοιμα τα νησιά ξανά ενόψει τουριστικής σεζόν

ΙΑΤΡΕΙΟ

Για ακόμα μία χρονιά, την τρίτη στη σειρά, η χώρα καλείται να λειτουργήσει τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας και ήδη έχουν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί. «Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται λες και ο ιός έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου» σχολιάζει χαρακτηριστικά η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Μαρία Γονίδη. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, τονίζει ότι κάνουμε σαν να μην υπάρχει ιός, ενώ η «συνύπαρξη με τον κορωνοϊό» είναι μια φοβερά κυνική αντίληψη. «Συνεχίζει να πεθαίνει κόσμος και θυμήθηκαν ξαφνικά ότι ίσως δεν καταγράφονται σωστά οι θάνατοι. Αυτά είναι γελοιότητες» δηλώνει η Μ. Γονίδη, συμπληρώνοντας ότι από τη μία προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία του αριθμού των θανάτων με τεχνάσματα και από την άλλη τρομοκρατούν τον κόσμο με τον φόβο του φθινοπώρου.

Την ίδια ώρα, τα νησιά μοιάζουν ανέτοιμα να υποδεχτούν τους τουρίστες. «Τα νησιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, πέρα από τον τουρισμό. Δηλαδή, η υποστελέχωση είναι τραγική και τον χειμώνα» εξηγεί στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος, γιατρός στο νοσοκομείο Λήμνου και μέλος στο Γενικό Συμβούλιο ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα, όπως τονίζει ο ίδιος, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα θεσπίσει κίνητρα για τη στελέχωση των νησιών. «Προ διετίας, όταν η κ. Καλογήρου ήταν γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής, είχε συσταθεί μια επιτροπή η οποία είχε καταθέσει ένα πόνημα, που αγνοείται και το μόνο το οποίο έχει κομίσει στον δημόσιο διάλογο είναι η απασχόληση ιδιωτών στα νοσοκομεία των νησιών όταν υπάρχει ανάγκη. Μα υπάρχει ανάγκη συνέχεια. Η απάντηση δηλαδή της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση στις δομές των νησιών».

Σύμμαχος της ιδιωτικοποίησης το νέο νομοσχέδιο

Σε αυτό συμβάλλει και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζει η Μ. Γονίδη, όσοι έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω ΗΔΙΚΑ -δηλαδή όλοι οι ιδιώτες- είναι σε μόνιμη επιστράτευση, καθώς ο Πλεύρης λέει ότι θα τους χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για να καλύπτει κενά στις δημόσιες δομές. «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε τις ΤΟΜΥ, έδινε μισθό 2.000 ευρώ, τη στιγμή που ο επιμελητής Β’ παίρνει 1.200 ευρώ. Παρ' όλα αυτά οι ιδιώτες αρνιόντουσαν πεισματικά να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ. Άρα, δεν είναι μόνο οικονομικά τα κίνητρα, ειδικά για νησιωτικές περιοχές» αναφέρει. Προσθέτει ότι όσο είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία, οι γιατροί δεν θα πηγαίνουν.

Γι' αυτό η λύση είναι η εφαρμογή πλαισίου κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών ειδικοτήτων στα νησιά, ώστε να αυξηθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον Κ. Κατσιγιαννόπουλο.

Τρομακτικές ελλείψεις

Είναι ενδεικτικές οι καταστάσεις που περιγράφουν οι υγειονομικοί. Στο νοσοκομείο Λήμνου υπάρχει ένας γιατρός για κάθε κρίσιμη ειδικότητα. Αυτόματα δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, γιατί με μόνο έναν -ή κανέναν- γιατρό δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κλινικές. Στο νοσοκομείο Κέρκυρας η χειρουργική είχε επτά γιατρούς στις αρχές του 2022 και τώρα έχει τέσσερις, ενώ θα μειωθεί στους τρεις λόγω συνταξιοδότησης του διευθυντή. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει και να εφημερεύσει. Επίσης, είχε 12 μαίες και τώρα είναι τρεις. Επίσης, στο Κέντρο Υγείας της πόλης της Κέρκυρας παραιτήθηκαν τρεις ειδικευμένοι γιατροί μέσα στο 2022. «Προσελήφθησαν τρεις γιατροί με μπλοκάκι και πανηγύριζαν! Οι δύο είναι ανειδίκευτοι και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν» μεταφέρει η Μαρία Γονίδη. Τέλος, από 9 Μαΐου, η Κέρκυρα θα έχει τρία εμβολιαστικά κέντρα, που θα δουλεύουν μία φορά την εβδομάδα το καθένα. «Πλέον οι εμβολιασμοί δεν είναι προτεραιότητα. Παρ' όλα αυτά η Γκάγκα και ο Πλεύρης μάς λένε από Σεπτέμβριο να ετοιμαζόμαστε για τέταρτη δόση» λέει η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας.

Στο πρόβλημα της υποστελέχωσης προστίθεται το ελλιπές πλαίσιο των διακομιδών, αλλά και οι μετακινήσεις των πολιτών με ίδια μέσα για τακτικές εξετάσεις ή χειρουργεία. Όλα τα παραπάνω συσσωρεύονται και μεγαλώνουν το καλοκαίρι, όπως τονίζει η Μαρία Γονίδη, καθώς τα νησιά πενταπλασιάζουν, δεκαπλασιάζουν, ακόμα και εικοσιπλασιάζουν τον πληθυσμό τους. Ειδικότερα για τα τελευταία δύο χρόνια, η πανδημία λειτούργησε ως ενισχυτικός παράγοντας των προβλημάτων. «Στις υποστελεχωμένες μονάδες, οι οποίες με τεράστια υπερπροσπάθεια του προσωπικού μπορούσαν να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες, ήρθε να προστεθεί η πανδημία που έκανε χειρότερα τα πράγματα» αναφέρει ο Κώστας Κατσιγιαννόπουλος.

Αναγκαίος ο ασφαλής τουρισμός

Πάντως, όπως τονίζει ο γιατρός από τη Λήμνο, πρέπει να υπάρξει τουρισμός ούτως ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά τα νησιά. Ταυτόχρονα, όμως, οι όροι πρέπει να είναι υγειονομικής ασφάλειας για τουρίστες και κατοίκους.

Καταλήγοντας, ο Κ. Κατσιγιαννόπουλος εξηγεί ότι η υγειονομική ασφάλεια είναι απαραίτητη τόσο για την επιβίωση των κατοίκων όσο και για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς το επίπεδο των υγειονομικών μονάδων είναι ένας παράγοντας που λαμβάνει υπόψη ο τουρίστας. «Όση ανάγκη έχει το Αιγαίο από ασφάλεια σε στρατιωτικά μέσα, άλλο τόσο ανάγκη -και μεγαλύτερη- έχει την υγειονομική θωράκισή του» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πόσες ζωές κοστίζει ακόμα ένα ανέμελο καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι του 2020 έβρισκε τη χώρα μετά το πρώτο σκληρό lockdown. Για χάρη του τουρισμού ανοίξαμε με ελάχιστα -έως μηδαμινά- περιοριστικά μέτρα, με το ειδυλλιακό τοπίο της Σαντορίνης και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνουν το σήμα. Οι 91 απώλειες από Covid-19 του τριμήνου μάς θύμισαν ότι η πανδημία δεν είχε φύγει. Το επόμενο καλοκαίρι, του 2021, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Μετά τα καταστροφικά κύματα -δεύτερο και τρίτο- και το περίφημο «τελευταίο μίλι», η χώρα άνοιξε εκ νέου αλόγιστα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν 1.596 θάνατοι από κορωνοϊό. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς τι ακολούθησε τους επόμενους μήνες (ενδεικτικά, μόνο τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαμε 1.137 νεκρούς), θα περίμενε από την κυβέρνηση να είχε βάλει μυαλό.

Δεν λέει κανείς να μην ανοίξει ο τουρισμός. Θα ήταν παράλογο, από τη στιγμή που η συγκεκριμένη βιομηχανία αποτελεί βασική οικονομική στήριξη της χώρας. Ωστόσο, θα μπορούσε να συνδυαστεί με αντίστοιχα οικονομικά πρωτόκολλα που θα δημιουργούσαν ένα ασφαλές περιβάλλον. Βλέποντας την κυβέρνηση να πράττει με τον ίδιο τρόπο όπως τα προηγούμενα καλοκαίρια, αναπόφευκτα οδηγούμαστε στο ερώτημα: Πόσες ζωές κοστίζει ακόμα ένα ανέμελο καλοκαίρι; Δυστυχώς, θα μάθουμε σε τρεις μήνες...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL