Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.9°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C20.5°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.0°C22.6°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.6°C
0 BF 63%
Κριστίν Λαγκάρντ / Η κυβέρνηση επιμένει να στερεί ρευστότητα από την αγορά - «Θαμμένα» στην ΤτΕ 37 δισ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριστίν Λαγκάρντ / Η κυβέρνηση επιμένει να στερεί ρευστότητα από την αγορά - «Θαμμένα» στην ΤτΕ 37 δισ. ευρώ

ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
REUTERS

Απάντηση σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την ενίσχυση της ρευστότητας και τα 37 δισ. ευρώ που παραμένουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναφερόμενος στην «πρωτοφανή ρευστότητα» που έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στην ερώτησή του ζητούσε να διασφαλιστεί η αξιοποίηση των 37 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και να ενισχυθεί η ρευστότητα που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες υπέρ της πραγματικής οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών.

Στην απάντησή της η Κρ. Λαγκάρντ επιβεβαιώνει ότι παρά τη σημαντική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, τα 37 δισ. ευρώ παραμένουν ‘ανεκμετάλλευτα’ και κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα, επισημαίνει τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην πραγματική οικονομία, και ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η μη διοχέτευση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η πλήρης ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Θέμα: Μη διοχέτευση ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία

Τα τελευταία δύο έτη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει από την ΕΚΤ μία πρωτοφανή ρευστότητα, την οποία δεν διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία. Συγκεκριμένα, από τα 47 δισ. ευρώ που τους έχουν χορηγηθεί από το Ευρωσύστημα, ως δάνεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και για ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τα 37 δισ. παραμένουν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος1. Ακόμα και όταν ένα μέρος της ρευστότητας μεταβιβάζεται στην πραγματική οικονομία, αυτό γίνεται ανισομερώς υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, αποκλείοντας τη μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό2. Σύμφωνα, άλλωστε, με την ετήσια έρευνα της ΕΚΤ3 για την προσβασιμότητα των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα φθάνει το 14%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 4%. Επίσης, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται, ενώ το αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 8%.

Ερωτάται η ΕΚΤ:

Mε ποιον τρόπο θα διασφαλίσει ότι η ρευστότητα που παρέχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετεύεται, χωρίς καθυστερήσεις, στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να σταματήσει να παραμένει αναξιοποίητο το συντριπτικό μερίδιο της ρευστότητας που έχει χορηγήσει στις ελληνικές τράπεζες, να αυξηθεί η χορήγηση δανείων στην πραγματική οικονομία και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL