Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C26.2°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.9°C25.3°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.0°C25.4°C
2 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 36%
Βόρεια Ελλάδα / Άμεση ανάγκη για γιατρούς και νοσηλευτές, αυτοί είναι οι ΜΕΘ, όχι τα κρεβάτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Ελλάδα / Άμεση ανάγκη για γιατρούς και νοσηλευτές, αυτοί είναι οι ΜΕΘ, όχι τα κρεβάτια

ΜΕΘ

Το πώς η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν να ζήσουν για δεύτερη χρονιά μία τραγωδία λόγω της πανδημίας, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην ενισχύει το σύστημα Υγείας με προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν οι αναγκαίες ΜΕΘ και να μην επιβάλλει έγκαιρα περιοριστικά μέτρα, περιέγραψαν με δηλώσεις τους η διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» Γλυκερία Βλαχογιάννη και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη είναι ανησυχητικά και όχι μόνο επειδή τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις 4.000. Σε σύγκριση με την προηγούμενη Τρίτη (συνήθως την ημέρα της εβδομάδας με τα περισσότερα νέα κρούσματα λόγω του τρόπου πραγματοποίησης των τεστ και ενσωμάτωσης των στοιχείων), ο βαθμός θετικότητας ανέβηκε στο 1,08% από 0,99% μία εβδομάδα πριν, συνεχίζοντας σταδιακά την ανοδική του πορεία.

«Το μοντέλο που χρησιμοποιούμε δείχνει ότι για κάθε 1.000 κρούσματα που ανεβαίνουμε στο μέσο όρο της εβδομάδας, θα έχουμε 10 επιπλέον νεκρούς και 50-90 νέεες διασωληνώσεις», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον Ant1, ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα ή δεν συμβεί κάτι διαφορετικό, θα παγιωθούμε σε αριθμούς πάνω από 4.000 με τάσεις προς 5.000 ή και παραπάνω, κατά τις επόμενες 3-4 εβδομάδες και προς το τέλος Νοεμβρίου».

«Περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μία διαχειρίσιμη πανδημική έξαρση, που θα έχει μεν πολλά κρούσματα, αλλά όχι νοσηλευόμενους, διασωληνωμένους και θανάτους. Αντίθετα περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων και κυρίως αυτά τα κρούσματα σε υψηλό ποσοστό θα μεταφράζονται σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και απώλειες ζωής», όπως υπογράμμισε.

«Εγώ δεν αποκλείω μέτρα κατά τόπους, ειδικά σε περιοχές που πιέζονται πολύ, όπως η βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι η μητρόπολη των γύρω περιφερειακών ενοτήτων, μοναδικό κέντρο που έχει σημαντικό αριθμό ΜΕΘ με εξειδίκευση για αυτούς τους αρρώστους. Από όλες οι περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και κοντινών άλλων νομών της Θράκης κτλ. οι βαριά άρρωστοι θα προστρέξουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

 

Χρειάζονται γιατροί και νοσηλευτές, τα κρεβάτια και οι αναπνευστήρες δεν είναι ΜΕΘ

«Για άλλη μια φορά φτάνουμε στο σημείο να μας "πνίγει" ο κορωνοϊός, να γίνεται το αδιαχώρητο. Δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε ασθενή και αμέσως το κρεβάτι καταλαμβάνεται», είπε η κα Βλαχογιάννη, αλλά όπως τόνισε το πρόβλημα δεν αφορά απλώς τις κλίνες. «Πρέπει να πούμε αλήθειες, δεν έχουμε χέρια, χρειαζόμαστε προσωπικό. Πραγματικά έχουμε κουραστεί 20 μήνες να παλεύουμε και να μην μπορούμε να αυξήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Είχαν προκηρυχθεί 20 θέσεις για την δική μου μονάδα, ήρθαν μόνο 6. Δουλεύω δύο ΜΕΘ, μία covid-19 και μία non-covid, το προσωπικό είναι ελλιπέστατο».

«Πανελλαδικά υπάρχει έλλειψη σε εντατικολόγους και αναισθησιολόγους. Κάτι πρέπει να γίνει, σήμερα, χτες. Αυτό θα συνεχιστεί. Οι ελλείψεις θα φανούν και στο απώτερο μέλλον, θα χρειαστούν αυτά τα χέρια, δεν είναι θέσεις προσωρινές», τόνισε η ίδια, κάνοντας σαφές ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να «καλύψει τρύπες» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αντί να προχωρήσει σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. «Ήταν ήδη ελλιπές το προσωπικό, δεν είχαμε καλύψει όλες τις θέσεις. Υπάρχουν θέσεις προκηρυγμένες που δεν έρχονται να τις καταλάβουν και το κατανοώ, γιατί δεν έχουν κίνητρα να έρθουν ... έχουν ανοίξει πάρα πολλά κρεβάτια, αλλά αλλά από μόνα τους κρεβάτια και αναπνευστήρες δεν κάνουν μία εντατική, την εντατική την κάνει το έμψυχο υλικό. Θέλουμε χέρια, νοσηλευτές, γιατρούς, για να μπορούμε να δουλέψουμε σωστά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL