Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Εφιαλτικές προβλέψεις για τους μαθητές και τη βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοσθένης Σαρηγιάννης / Εφιαλτικές προβλέψεις για τους μαθητές και τη βόρεια Ελλάδα

ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν μάσησαν τα λόγια τους για την συνεχιζόμενη ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά του υπουργείου Παιδείας να πάρει αποτελεσματικά μέτρα κατά της πανδημίας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, τόσο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης όσο και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Ήδη σε μία εβδομάδα κανονικής λειτουργίας των σχολείων οι εκτιμήσεις θέλουν να έχουν νοσήσει με κορωνοϊό 6.000 παιδιά και όσο κρυώνει ο καιρός αυτό θα γίνεται όλο και χειρότερο, επιβεβαίωσε αρχικά ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. «Τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον ιό, ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα στα παιδιά, σε 15 δευτερόλεπτα, σε λιγότερα από 2 μέτρα, μπορεί να τον κολλήσει ένα παιδί». «Θα κλείσουν τμήματα και θα κλείσουν σχολεία, αυτή είναι η εκτίμηση», όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος. Σημειώνεται ότι ήδη ανακοινώνονται περισσότερα τμήματα που κλείνουν αλλά και ελλείψεις ακόμη και στη διαθεσιμότητα self-test.

Το υπουργείο Υγείας κατά τον τον Μαζάνη την ίδια ώρα «επεξεργάζεται αύξηση κλινών στα παιδιάτρικά νοσοκομεία, με εμπλοκή και των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων, για να αντιμετωπίσουν το πλήθος των παιδιών που θα νοσήσουν. Πρέπει να προετοιμαστούν και για μονάδες ΜΕΘ για παιδιά, για να καλυφθούν αυτά τα περιστατικά», όπως προειδοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην συνέχεια, ακολούθησε μία μάλλον παράδοξη δημοσιογραφική ερώτηση προς τον κ. Σαρηγιάννη, αν αυτά τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά σε μία εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, μπορούν να... υπερδιπλασιαστούν (κάτι μάλλον προφανές στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει). Μετά από ένα μικρό «πάγωμα» ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «υπολογίζουμε μεσοσταθμικά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο να είναι περίπου το 44% των νέων κρουσμάτων να είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, περίπου ένα στα δύο κρούσματα, με βάση τις συνθήκες που λειτουργούμε αυτή την στιγμή».

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι μαθητές ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, είναι σαφές ότι με τον τρόπο που άνοιξαν και φέτος τα σχολεία (χωρίς μείωση μαθητών ανά τάξη, αύξηση αιθουσών, αύξηση εκπαιδευτικών, αύξηση προσωπικού καθαριότητας) εντός του 2021 θα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό τουλάχιστον μισό εκατομμύριο παιδιά σχολικής ηλικίας. Αντίστοιχα, με βάση το ότι σε επτά ημέρες λειτουργίας των σχολείων έχουν νοσήσει 6.000 παιδιά, μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί οι μαθητές που θα έχουν νοσήσει να προσεγγίζουν τις 80.000.

Και ο κ. Σαρηγιάννης ήταν σαφής ως προς τις ευθύνες: «Ουσιαστικά αυτή την στιγμή δεν παίρνουμε μέτρα, δεν έχουμε αποστάσεις, βασιζόμαστε κυρίως στις μάσκες. Δεν έχουμε απολύμανση αέρα, βασιζόμαστε στον φυσικό εξαερισμό. Έχουμε χαμηλό εμβολιασμό, βασιζόμαστε στα τεστ. Υπάρχουν και άλλα όπλα στη διάθεσή μας που επιλέγουμε να μην τα χρησιμοποιούμε. Ένα είναι οι αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων. Δεύτερο είναι η απολύμανση του αέρα εκεί που είναι δύσκολος ο φυσικός εξαερισμός ειδικά όταν δεν ευνοούν οι κλιματικές συνθήκες», όπως υπογράμμισε.

Η συζήτηση «έστριψε» προς την Θεσσαλονίκη, όπου κατά τον κ. Σαρηγιάννη «μπορούμε να φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση γύρω στις δύο εβδομάδες νωρίτερα, στο τέλος Οκτωβρίου φέτος να είμαστε όπως ήταν πέρυσι τα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα ημερησίως, με περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες ... είναι πιθανό να είμαστε εκεί τέλος Οκτωβρίου και οι ΜΕΘ να γεμίσουν κατά τις 20 Νοεμβρίου» και αυτό στη συνέχεια θα καταγραφεί και στους νεκρούς «προφανέστατα».

«Το πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα είναι πρόβλημα χαμηλού εμβολιασμού ... είναι χαμηλότερο από το μ.ό. της Ελλάδας ... φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα στέλεχος του κορωνοϊού με διπλάσια μολυσματικότητα από αυτό πέρυσι ... η βασική διαφορά είναι η μετάλλαξη Δέλτα, πρέπει να το καταλάβουμε, σαν πολίτες (με αποστάσεις, μάσκες, κτλ.) αλλά και θεσμικά, ως Πολιτεία, να πάρουμε περαιτέρω μέτρα προστασίας αν θέλουμε να αποφύγουμε lockdown ... τολμάω να πω τη λέξη από... λάμδα, γιατί δεν είμαι πολιτικός. Αν φτάσουμε σε αυτή την πίεση στο σύστημα Υγείας, δεν θα υπάρξουν πολλές επιλογές, θα αναγκαστούμε να πάρουμε σοβαρά μέτρα ... μιλάμε για την βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και τις όμορες περιοχές ... υπάρχει διασπορά στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL