Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει απόλυτα ότι η αστυνομία αναλαμβάνει την προστασία ανήλικων παιδιών όταν ο γονέας κρατείται ή συλλαμβάνεται. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. αποκτάει αναβαθμισμένο ρόλο.
«Έως τώρα στην περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας συλλαμβανόταν ή καταδικαζόταν σε ποινή κάθειρξης εναπόκειντο στην κοινωνική ευαισθησία του κάθε αστυνομικού στην πρώτη περίπτωση και του κάθε δικαστικού στην δεύτερη να εξακριβώσει εάν έχει παιδιά ώστε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες – δηλαδή την Εισαγγελία Ανηλίκων και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις για δεκαετίες βρέφη και παιδιά να μένουν σπίτι μόνα τους. Ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να μην αφήνουμε την εξακρίβωση αυτή στην κρίση ή την ευαισθησία κανενός» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, δεν απαντά για ποιο λόγο προτιμάει τη συγκεκριμένη επιλογή, την αναβάθμιση δηλαδή του ρόλου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών. Ούτε για ποιο λόγο δε συστήνονται οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96 αλλά ουδέποτε λειτούργησαν.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
Η συσχέτιση που κάνουν ορισμένοι μεταξύ παιδικής προστασίας και της δήθεν «αστυνομοκρατίας» είναι απαράδεκτη και υπαγορεύεται από μικροπολιτικά παιχνίδια εις βάρος των παιδιών. Με αφορμή σχόλια και δημοσιεύματα διευκρινίζουμε τα εξής:
Έως τώρα στην περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας συλλαμβανόταν ή καταδικαζόταν σε ποινή κάθειρξης εναπόκειντο στην κοινωνική ευαισθησία του κάθε αστυνομικού στην πρώτη περίπτωση και του κάθε δικαστικού στην δεύτερη να εξακριβώσει εάν έχει παιδιά ώστε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες – δηλαδή την Εισαγγελία Ανηλίκων και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των οικείων Δήμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις για δεκαετίες βρέφη και παιδιά να μένουν σπίτι μόνα τους. Ως Πολιτεία έχουμε καθήκον να μην αφήνουμε την εξακρίβωση αυτή στην κρίση ή την ευαισθησία κανενός. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η διαπίστωση αν κάποιος συλληφθείς ή κρατούμενος έχει παιδιά, γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και κανένα παιδί δεν μένει σπίτι μόνο του. Κανένα!
Ήρθαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε μια ολιγωρία ετών. Και το κάναμε. Διότι έχουμε αναδείξει την παιδική προστασία σε πολιτική προτεραιότητα. Στην πράξη και όχι στα λόγια. Θα περιμέναμε λοιπόν από όλους όσοι τόσο καιρό δεν έκαναν τίποτα για τα θέματα αυτά αν δεν μπορούν να κάνουν εποικοδομητική κριτική τουλάχιστον να σιωπούν.
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως ότι αυτό παραμένει δικαίωμα των γονιών του κάθε παιδιού και σε εξαιρετικές περιπτώσεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελέων Ανηλίκων που με τη συνδρομή των ειδικών επαγγελματιών (Κοινωνικών Λειτουργών κ.λ.π.), καθώς και των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών, αποφασίζει σχετικά με την κατάλληλη προστασία των ανηλίκων.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να σκύψει με την αναγκαία ευαισθησία στο πρόβλημα της προστασίας όλων των ανηλίκων παιδιών και να κινηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης των μεγάλων κενών που άφησαν οι μνημονιακές πολιτικές τόσο στο χώρο των Εισαγγελέων Ανηλίκων όσο και στη στελέχωση με ειδικούς επαγγελματίες των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλει να αναθέσει και αυτή την ευθύνη στα αστυνομικά όργανα».
Παράλληλα καταγγέλλει «την απαράδεκτη αυτή πρόθεση της κυβέρνησης που είναι βέβαιο ότι οδηγεί την Παιδική Προστασία σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.
Αναρωτιόμαστε μάλιστα ποια γνώμη έχουν για την πρόταση αυτή οι επιστημονικοί σύλλογοι και κυρίως ο θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ).
Καλεί τέλος την »Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη (και κυρίως την κ. Βοηθό για τα Δικαιώματα του Παιδιού) να πάρει επίσημα θέση σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα».