Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.0°C17.7°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.4°C
1 BF 90%
Lockdown / Πώς λειτουργεί από σήμερα το δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Πώς λειτουργεί από σήμερα το δημόσιο

ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΦΕΙΑ
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου φέρνει το lockdown, αλλά και η απόφαση να κλείσουν από σήμερα για δύο εβδομάδες τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μπαίνουν σε εφαρμογή διευκολύνσεις για τους γονείς μικρών μαθητών, ανάλογες με εκείνες της πρώτης καραντίνας, προκρίνεται η τηλεργασία και το δημόσιο θα λειτουργεί πλέον με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, ενώ το κοινό θα εξυπηρετείται αποκλειστικά με ραντεβού.

Αναλυτικά, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διαθέτουν πλάνο εργασιών, βάσει του οποίου θα λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Στο πλάνο αυτό θα αναφέρεται και πόσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας, με το ποσοστό τους να μην μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%. Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου είτε θα εργαστούν τηλεργασία είτε θα κάνουν χρήση άδειας.

Το ποιο είναι το απολύτως αναγκαίο προσωπικό σε κάθε φορέα υπολογίζεται κατά περίπτωση, με βάση πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν κριθεί απαραίτητο να προσμετρηθούν σ’ αυτό, αλλά ταυτόχρονα λόγω της φύσης των καθηκόντων τους δεν μπορούν να παρέχουν τηλεργασία, μπορεί να τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία από τη διοίκηση, σε άλλα καθήκοντα όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση κοινού, διακανονισμός προγραμματισμένων συναντήσεων, επικουρία του διοικητικού προσωπικού που παρέχει αυτοπρόσωπη εργασία.

Αποκλειστικά με ραντεβού η εξυπηρέτηση του κοινού

Το κοινό θα εξυπηρετείται από τους εργαζόμενους στο δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού. Τα ωράρια εργασίας παραμένουν τρία (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00), για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Ωστόσο, κάθε υπηρεσία έχει δυνατότητα να αλλάξει το ωράριο, ενημερώνοντας υποχρεωτικά το κοινό.

Οι διευκολύνσεις για τους γονείς

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι γονείς, με έστω ένα παιδί έως 15 ετών, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους. Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Αν ωστόσο έχουν εξαντλήσει την άδεια τους, οι υπηρεσίες θα πρέπει κατά προτεραιότητα να τους δίνουν τη δυνατότητα για τηλεργασία, όπου είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων τους ή για εκ περιτροπής παροχή εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL