Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Κορωνοϊός / Αύξηση των θανάτων από τον ιό κατά 9% στην Ελλάδα λόγω ρύπανσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αύξηση των θανάτων από τον ιό κατά 9% στην Ελλάδα λόγω ρύπανσης

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
photo pixabay

Αύξηση των θανάτων λόγω κορωνοϊού κατά 9% προκαλεί στην Ελλάδα η ατμοσφαιρική ρύπανση σύμφωνα με μελέτη Γερμανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές για  πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από κορονοϊό, που μπορεί να οφείλονται στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Παγκοσμίως το ποσοστό των θανάτων λόγω κορωνοϊού που σχετίζονται με την χρόνια έκθεση σε αέριους ρύπους, φτάνει το 15%, δηλαδή, περίπου ένας στους επτά.

Οι ερευνητές συνδύασαν επιδημιολογικά στοιχεία τόσο για τον Covid-19 όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση, με δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5).

Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αυτά καταλήγουν όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και σοβαρό οξειδωτικό στρες στο σώμα.

Η βλάβη στις αρτηρίες οδηγεί σε στένωση και αρτηριοσκλήρυνση. Παρόμοια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί, όμως, και ο νέος κορωνοϊός.

Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν, μάλιστα, την πιθανότητα τα μικροσωματίδια να παίζουν ρόλο ακόμα και στα επεισόδια υπερ-μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τα ποσοστά στις άλλες χώρες

Στην Ευρώπη το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19% (σχεδόν ο ένας στους πέντε), στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου.

Όσον αφορά επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν οι καθηγητές Γιος Λέλιβελντ (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Τόμας Μίντσελ (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς), ενώ η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL