Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.7°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
11 °C
8.7°C12.1°C
3 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
13 °C
12.7°C13.2°C
3 BF 91%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
11 °C
11.2°C11.3°C
1 BF 90%
Οι αυριανές τομές στη δημόσια Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αυριανές τομές στη δημόσια Υγεία

* Ενίσχυση της ΠΦΥ ενάντια στην παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος

* Μέχρι τον Ιούλιο οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας

* Κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων

* Παρατηρητήριο τιμών για τους διαγωνισμούς

* Λίστα χειρουργείου, γραφεία προστασίας ασθενών, μέτρα ενάντια στο «φακελάκι»

* Νέα νομοσχέδια για το φάρμακο

* Εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά η Αριστοτέλους τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας, με στόχο την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος ενάντια στη χρόνια παθητική ιδιωτικοποίησή του. Στο επίκεντρο της βεντάλιας των νομοθετικών παρεμβάσεων βρίσκεται η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών.

Η ΠΦΥ επίκεντρο του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας και ενώ η κρίση έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση σημαντική μερίδα του πληθυσμού της χώρας, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ υπόσχεται να καταστήσει την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας άμεση και ισότιμη.

Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος, με εξωστρεφή λογική και προσπάθεια παρέμβασης στην κοινότητα. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων. Ο πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και νοσοκομείο. Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.

Κάθε ΤΟΜΥ θα έχει στην ευθύνη της πληθυσμό 10.000 - 12.000 κατοίκων και εκτιμάται ότι μέχρι τον Ιούλιο θα αναπτυχθούν οι πρώτες 60 Τοπικές Μονάδες Υγείας και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 που προβλέπει ο σχεδιασμός, σε 65 αστικά κέντρα, τα οποία έχουν επιλεγεί με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά.

Το δίκτυο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα καλύπτει περίπου το 30% του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 70% θα καλυφθεί με τις συμβάσεις που θα υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς.

Νομοσχέδιο για τη διάλυση των κυκλωμάτων μαύρου χρήματος

Οι ακραίες υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων συνιστούν ένα οικονομικό σκάνδαλο διαρκείας στον χώρο των προμηθειών, σε βάρος των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, των ασφαλισμένων και του δημόσιου συμφέροντος συνολικά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πολιτικής ηγεσίας, το μαύρο χρήμα στην Υγεία αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, δηλαδή 85 δισ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο για την «Ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας για την Κεντρικοποίηση Προμηθειών των εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας Φορέων», που αναρτήθηκε προς διαβούλευση στη σελίδα της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, η Αριστοτέλους στοχεύει στη διάλυση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας.

Ο πυρήνας του σχεδίου νόμου είναι η «κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για περαιτέρω ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας τόσο με στελεχιακό δυναμικό, όσο και με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

* Προβλέπει τη συγκρότηση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας, με στόχο τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος Υγείας.

* Με την έναρξη της λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ καταργείται το Παρατηρητήριο Τιμών και αντικαθίσταται από το Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών, στο οποίο θα αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και οι οποίες δεσμεύουν όλα τα είδη διαγωνιστικής διαδικασίας, καθώς και τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων από τους φορείς. Γι' αυτές τις τιμές λαμβάνονται υπ' όψιν οι απαραίτητες προδιαγραφές των προϊόντων.

* Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη σύσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΗΜΔΗΣ (Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων) και ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων), των οποίων ο ρόλος είναι η παρακολούθηση των υπό εκτέλεση συμβάσεων στον χώρο της Υγείας.

Δικαιώματα ασθενών

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η εφαρμογή παρεμβάσεων που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των ασθενών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Μία από αυτές είναι η λίστα χειρουργείου, που καλείται να ανατρέψει την παράκαμψη των λιστών αναμονής, όχι με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς, αλλά τις συναλλαγές με τους γιατρούς. Επιπλέον, συστήνονται γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ασθενών, αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ολοένα και περισσότερα ιδρύματα απεξαρτώνται από τους εργολάβους που τα απομυζούσαν, ενώ λαμβάνονται μέτρα και την πάταξη του χρηματισμού των γιατρών.

Νέα νομοσχέδια για το φάρμακο

Στα σκαριά βρίσκονται και νέα νομοσχέδια που αφορούν τον χώρο του φαρμάκου. Η πρώτη παρέμβαση αφορά την ίδρυση ενός μηχανισμού αξιολόγησης τεχνολογίας Υγείας και φαρμακευτικής καινοτομίας, με εισαγωγή κριτηρίων ΗΤΑ για τα φάρμακα που εισάγονται.

Επιπλέον, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο site του ΕΟΦ και όλων των φαρμακευτικών εταιρειών των οικονομικών συναλλαγών με γιατρούς και ιατρικές επιστημονικές εταιρείες που διοργανώνουν τα επιστημονικά συνέδρια.

Εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος, προαναγγέλθηκε και η δημιουργία εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το οποίο η πολιτική ηγεσία προετοιμάζει σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, έναν «εσωτερικό μηχανισμό ελέγχου που θα λειτουργήσει τους επόμενους μήνες για συστηματική επιτήρηση και άμεση παρέμβαση».

Όλα αυτά με φόντο την παράλληλη έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για σκάνδαλα που σημάδευσαν τον πολύπαθο τομέα της Υγείας επί μια εικοσαετία για τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν ενδεχομένως λειτουργούς της διοίκησης ή πολιτικά πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL