Δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη η απόφαση για το πρώτο κέντρο κράτησης στα νησιά του Αιγαίου, στην προκειμένη περίπτωση στην Κω, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, όπως άλλωστε οριζόταν και στο κοινό σχέδιο Κομισιόν - κυβέρνησης για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία μάλιστα δίνει διορία για την κατασκευή των συγκεκριμένων κέντρων μέχρι τέλη Μαρτίου.
Μάλιστα, στην απόφαση δημοπράτησης του έργου, στη δικαιολόγηση της κατασκευής του κέντρου, πέραν των αναφορών στη συμφωνία και την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, γίνονται αναφορές στις καταδίκες της χώρας για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, ενώ σημειώνεται ότι "η κατασκευή δομών κράτησης θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών".
Η απόφαση έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις τόσο από τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση όσο και από τη Ν.Δ. για την ανάθεση του έργου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το κέντρο θα έχει 100 θέσεις κράτησης.
Πόσο θα κοστίσει
Το κέντρο κράτησης ή, όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ, "προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης" εκτιμάται ότι θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Από το ίδιο ταμείο θα καλυφθούν και τα κόστη παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης αλλά και παραχώρησης της έκτασης των 72 στρεμμάτων από το υπουργείο Άμυνας. Διευκρινίζεται ότι το κέντρο κράτησης θα στηθεί δίπλα στο ήδη υπάρχον hotspot στα 72 στρέμματα του στρατοπέδου Καπετάν Λάζαρη. Επιπλέον, προβλέπονται και τα έξοδα για τη "δυνητική απόσπαση 150 περίπου αστυνομικών που απαιτούνται για την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών".
Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης που δημοσιεύεται στη Διαύγεια, το έργο θα δημοπρατηθεί με "προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης, οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα, τα οποία δεν απορρέουν από ευθύνη της υπηρεσίας και η οποία ανάγκη καθιστά αδύνατη την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 32 παρ. 2 περ.γ' και του άρθρου 95 παρ. 2α του Ν. 4412/2016".
Ήδη 100 κρατούνται στη Μόρια
Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε από πηγές της Κατεχάκη, σε χώρο εντός της Μόριας βρίσκονται ήδη "υπό φύλαξη" 100 άτομα, κυρίως από το Μαγκρέμπ, ενώ παράλληλα αναζητούνται χώροι για κέντρα κράτησης σε Χίο και Σάμο. Κατά τις ίδιες πηγές, η κράτηση δεν αναμένεται να ξεπερνά τις 10-15 ημέρες.
Αντιδράσεις από τον δήμαρχο της Κω και τη Ν.Δ.
Για "ακόμη μία παράλογη, προκλητική και εχθρική κίνηση απέναντι στην Κω" κάνει λόγο σε δήλωσή του ο δημαρχος Κω Γ. Κυρίτσης και καταλήγει: "Καλώ τους πολίτες της Κω να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Την απάντησή τους σε όλους αυτούς που καταστρέφουν το νησί μας να τη δώσουν δημοκρατικά και με υπερηφάνεια. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας, αφού η ίδια η Πολιτεία αδιαφορεί και τον μετατρέπει σε παράπλευρη απώλεια. Ο Δήμος Κω και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν αποδέχτηκε ποτέ τη λειτουργία του hotspot. Με τον ίδιο τρόπο δεν θα αποδεχτούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη δημιουργία του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης. Η Κως θα υπερασπιστεί την τουριστική της ταυτότητα".
Σε κοινή δήλωσή τους ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Μάνος Κόνσολας από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση υιοθετεί, επιτέλους, αυτό που η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει από καιρό. Έπειτα από δύο χρόνια ολέθριας και εθνικά επιζήμιας διαχείρισης στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, αποφασίζει σήμερα τη δημιουργία του πρώτου προαναχωρησιακού κέντρου κλειστού τύπου στο νησί της Κω. Επαναφέρει, δηλαδή, ένα μέτρο που ως αντιπολίτευση κατήγγελλε και ως κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει". Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι "το αποφασίζει ακολουθώντας, για ακόμη μία φορά, τη γνώριμη και συνήθη πρακτική της στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων: Της αδιαφάνειας. Χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Και όλα αυτά επειδή επικαλείται και πάλι 'κατεπείγουσα ανάγκη'».
Συνάντηση Τσίπρα - Αβραμόπουλου
Οι εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική θεωρήσεων έναντι τρίτων χωρών απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.