Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.4°C19.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.7°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.0°C21.0°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 77%
Στο τραπέζι των ΤΕΙ τα σχέδια Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο τραπέζι των ΤΕΙ τα σχέδια Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια

Με ανά χείρας τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας για τη διοικητική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, τη σταδιακή επίλυση των οικονομικών τους προβλημάτων και των ζητημάτων φοιτητικής μέριμνας, αλλά κυρίως γνωρίζοντας τους σχεδιασμούς για την εξυγίανση των μεταπτυχιακών σπουδών συνεδριάζουν σήμερα οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Στη συνεδρίαση θα παραβρεθεί ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου να συζητήσει με τους προέδρους τα ζητήματα που και οι ίδιοι θέτουν - όπως έκανε με τους πρυτάνεις το περασμένο Σάββατο.

Μετονομασία και "Αθηνά"

Τα ΤΕΙ επιμένουν στο θέμα της μετονομασίας τους σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών. Ωστόσο, θέση του υπουργού είναι ότι η αναβάθμιση των ΤΕΙ θα πρέπει να συνδεθεί με το σύνολο των αλλαγών στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά εξ αυτών θα πρέπει να αναβαθμιστούν -εφόσον προσφέρουν σπουδές υψηλού επιπέδου- και άλλα θα πρέπει να προσανατολιστούν στην παροχή γνώσεων τεχνικών επαγγελμάτων. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, πάντως, είναι ζήτημα που τίθεται εμφατικά και ενόψει του σχεδίου “Αθήνα”, που προβλέπει “λουκέτο” το 2018 σε 19 μεταβατικά τμήματα ΤΕΙ (εκτός μηχανογραφικού σήμερα) αν οι διοικήσεις τους δεν προτείνουν λύση για τη διάσωσή τους. Ήδη έχουν εκφραστεί προθέσεις εκατέρωθεν -και από τα ΤΕΙ και από το υπουργείο- να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο· αφενός λόγω της σημασίας τους για τις τοπικές κοινωνίες, αφετέρου γιατί το κλείσιμο τμημάτων έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Σχέδιο διάσωσης, πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Άλλο θέμα που θέτουν τα ΤΕΙ είναι αυτό της νομοθετικής ρύθμισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, με τους μηχανικούς των τεχνολογικών ιδρυμάτων να πρωτοστατούν. Το υπουργείο σχεδιάζει τη νομική χορήγησή τους σε αποφοίτους πάνω από 200 σχολών ΑΕΙ, αφού πολλοί εξ αυτών δεν έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Όσο για τους κλάδους στους οποίους ρυθμίζονται, αυτό γίνεται με προεδρικά διατάγματα του 1974.

Οι προτάσεις Γαβρόγλου

Ως προς τις προτάσεις που θέτει στις διοικήσεις των ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας, αυτές εκτείνονται σε πέντε άξονες (οικονομικά, αυτοδιοίκηση, ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, μεταπτυχιακά, φοιτητική μέριμνα) προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθεί η κατεύθυνση των τελικών αποφάσεων. Οι πρυτάνεις ήδη έχουν επιφυλαχθεί να εκφράσουν τις θέσεις τους στα τέλη Ιανουαρίου, στη Σύνοδό τους στην Αλεξανδρούπολη.

Μεταπτυχιακά

Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει και στο θέμα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Η συντριπτική πλειοψηφία τους στα ΤΕΙ είναι με δίδακτρα με μέσο όρο διδάκτρων έως 6.000 ευρώ. Η πρόταση Γαβρόγλου περιλαμβάνει ότι το κάθε ίδρυμα με απόφαση της Συγκλήτου αποφασίζει το ύψος του τέλους εγγραφής, είναι ωστόσο υποχρεωμένο να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των φοιτητών που ικανοποιούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Στα ΠΜΣ με τέλη εγγραφής, αποτελεί υποχρέωση των Ιδρυμάτων να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά όσοι έχουν οικογενειακό και προσωπικό εισόδημα που να εμπίπτει στο 50% των φορολογικών δηλώσεων του συνολικού πληθυσμού. Τα άτομα αυτά θα προσφέρουν ολιγόωρη εβδομαδιαία εργασία (8 ωρών) στο Ίδρυμα, ή στο Τμήμα φοίτησης.

Ακόμη, κάθε μεταπτυχιακό καταθέτει αναλυτικό και αιτιολογημένο κόστος λειτουργίας του. Στο σχέδιο αναφέρεται ότι η ύπαρξη δωρεάν ΠΜΣ θα συνυπολογίζεται «θετικά» στην κατανομή των κρατικών πιστώσεων από το υπουργείο.

Κάθε μέλος ΔΕΠ, αν θέλει να διδάξει σε δεύτερο ΠΜΣ, είναι υποχρεωμένο να διδάξει σε ΠΜΣ του τμήματός του χωρίς αμοιβή. Σε περίπτωση που έχουν δυνατότητες αμοιβής, τα τμήματα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα την πρόσληψη νέων επιστημόνων, και μόνον αν δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, θα μπορούν να διδάσκουν το μάθημα μέλη ΔΕΠ αμειβόμενα με ποσό που να μην υπερβαίνει το 25% του μισθού τους. Τέλος, το υπουργείο θέτει στο μικροσκόπιο τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά, που θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL