Πάνος Ρήγας / Τα ήρεμα νερά με την Τουρκία, μόνο ήρεμα δεν είναι
Η ελληνική κοινωνία θα ανταποδώσει μία κοινή προοδευτική απάντηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλιώς η απάντηση θα είναι σκληρή για όλους, ενώ ο Πάνος Ρήγας πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το χειρισμό της στα εθνικά θέματα. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο Κόκκινο και τους δημοσιογράφους Ντίνα Μπατζιά και Γιώργο Βούλγαρη, «δεν υπήρξε ποτέ καθαρή ενημέρωση για τις συνομιλίες με την Τουρκία και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Τα ήρεμα νερά μόνο ήρεμα δεν είναι, επανειλημένα η Τουρκία κρατά μία στάση αναθεωρητική και επιθετική σε πολλά πράγματα. Σε μία περιοχή ταραγμένη, η πολιτική Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για τα ελληνικά συμφέροντα, από τη στάση μας στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας έως τις δηλώσεις για το διεθνές δίκαιο με την αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα και την απαγωγή Μαδούρο, που δημιουργεί επικίνδυνη σύνδεση για τη Κύπρο».
Όπως είπε ο κ. Ρήγας «ελπίζω να υπάρξει μία νέα κυβέρνηση που θα καταφέρει εκτός από την ανάταξη της οικονομίας , θα διορθώσει με κόπο και τα εθνικά θέματα και θα ξαναφτιάξει τις σχέσεις με χώρες. Ακόμη και η μονόπλευρη πρόσδεση με τις ΗΠΑ ή ακόμη και η στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ δεν βοηθά, σε δύσκολες στγμές η Ελλάδα θα είναι μόνη της». Εξέφρασε την ανησυχία του για τη θέση που έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει σύντομα, και εδώ είναι η υποχρέωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, είναι κρίσιμες και ιστορικές οι στιγμές, να πάρουν την απόφαση, ούτε ιδιοτέλειες ούτε μικροκομματικές αντιλήψεις χωράνε, είναι φανερό ότι κανένας από μόνος του δεν μπορεί να απαντήσει, θέλει συσπείρωση δυνάμεων, πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο. Αν ο κόσμος δει την συσπείρωση, θα δει και την προοπτική».
Και πρόσθεσε: «Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ο Σωκράτης Φάμελλος, και ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όποιος δεν συμβάλλει ή διαμορφώνει άλλες στρατηγικές υλοποιεί μία συνθήκη η οποία δεν θα είναι καλή για την επόμενη ημέρα για τη χώρα». Έκανε λόγο για έναν φορέα - ομπρέλα που θα αποτελείται από τα προοδευτικά κόμματα και θα κατέβει στις εκλογές και μπορεί να πάρει το εκλογικό μπόνους. «Πρέπει να υπάρξει απάντηση , κατέληξε, γιατί όπου υπάρξει κενό καλύπτεται με συντηρητικό και ακροδεξιό τρόπο ή με την αντιπολιτική. Θα είναι μεγάλο όφελος για την ελληνική κοινωνία εάν υπάρξει προοδευτική απάντηση, θα μας το ανταποδώσει σε όλους, εάν δεν γίνει αυτό η απάντηση θα είναι σε όλους σκληρή».