Θοδωρής Ελευθεριάδης / Έχουμε ανοιχτούς τάφους, τι να πενθήσω

Παγιδευμένοι στο σοκ των πρώτων στιγμών της απώλειας παραμένουν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, όπως περιέγραψε στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Βούλγαρη ο γιος θύματος, ηθοποιός Θοδωρής Ελευθεριάδης.
Δεν έχω προλάβει να θρηνήσω, γιατί συμμετέχω στις έρευνες, είμαι από τους συγγενείς που διαβάζω δικογραφία, είναι πάνω από 80.000 σελίδες. Τι να θρηνήσω, έχω σηκώσει μανίκια και ασχολούμαι με την υπόθεση, όπως περιέγραψε.
Και πάνω που μπορούσα να προχωρήσω στο πένθος, να πάω στο δεύτερο στάδιο, στους 14 μήνες βρήκαμε τα οστά και ξαναβρεθήκαμε όχι στο πρώτο, ακόμη πιο πριν, την αναμονή των πρώτων ημερών, να δούμε σε ποιον θα ταυτοποιηθεί ό,τι είναι να ταυτοποιηθεί από τα οστά που βρέθηκαν. Όποτε πας να κάνεις ένα βήμα, έρχεται ένα γεγονός και σε ξαναγυρνάει στην αρχή. Έχουμε ανοιχτούς τάφους, τι να πενθήσω, προσέθεσε.
Νωρίτερα, καυτηρίασε τον απρόσωπο τρόπο με τον οποίο παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη στους συγγενείς των θυμάτων.
Είχαν εξαγγείλει μέτρα στήριξης για τους συγγενείς, μεταξύ τους ψυχολογική υποστήριξη, για την οποία έδιναν έναν τηλεφωνικό αριθμό. Πήρα τηλέφωνο περιμένοντας καθοδήγηση για να βρω ψυχολόγο και όλη τη διαδικασία, φανταζόμουν ότι θα την καλύπτει το κράτος.
Βγήκε αυτόματη διαδικασία «πατήστε 1 αν ήσασταν επιβάτης στο τρένο, 2 αν είχατε δικό σας άνθρωπο στο τρένο, 3 αν δικός σας άνθρωπος είναι αγνοούμενος...», κτλ. Το πιο σοκαριστικό, μετά από αυτά, βγαίνει μία κυρία και λέει «πείτε μου». Ρώτησα για ψυχολογική υποστήριξη, πώς γίνεται, πάω στην ψυχολόγο μου και την ενημερώνω για κάτι; «Όχι, είναι τηλεφωνικά, θα παίρνετε σε αυτό τον αριθμό».
Το τελειωτικό σοκ ήταν όταν μου είπαν ότι πρόκειται για 6 συνεδρίες και άλλες 3 αν χρειαστείτε παραπάνω. Κάποιος με στοιχειώδη γνώση του τι σημαίνει μία συνεργασία με ψυχολόγο καταλαβαίνει ότι σε 9 συνεδρίες ακόμη δεν έχεις γνωριστεί ουσιαστικά. Αλλά κι αυτό ακόμη δεν προβλεπόταν, καθώς κάθε φορά θα μιλάτε με όποιον είναι διαθέσιμος. «Ψυχολογική υποστήριξη από το τηλέφωνο, 9 συνεδρίες που είναι 6 και αν είσαι πολύ χάλια άλλες 3, ενώ κάθε φορά θα μιλάς με κάποιον άλλο».
«Ήταν ένα δείγμα, ο σεβασμός στους συγγενείς των θυμάτων είναι τέτοιου τύπου και χειρότερος, να μας λένε ψεκασμένους, ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, ότι δεν υπάρχει μπάζωμα, να προσβάλλουν τις προσωπικότητές μας».
Ακούστε την συνέντευξη: