Γιώργος Αλεξανδράκης / Έτσι μεθοδεύουν νερό «χρυσάφι» και ξεπούλημα κερδοφόρων δημόσιων εταιρειών σε ιδιώτες
Αλλάζει άρδην το τοπίο στο νερό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να οδηγηθούμε εκ νέου σε λογική εμπορευματοποίησης, παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες των τελευταίων ετών, καθώς βρήκαν μπροστά τους τους εργαζόμενους αλλά και τα κινήματα του νερού. Είναι θα έλεγα οικογενειακή εμμονή, είναι καθαρά νεοφιλελεύθερη πολιτική επιλογή, να οδηγήσουν τα πάντα σε ιδιωτικοποίηση, ξεκίνησαν την περίοδο 1990-1993 με το μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είπε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Βούλγαρη ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Αλεξανδράκης.
Πέρυσι μετονόμασαν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τώρα φέρνουν νομοσχέδιο, που ήδη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις εργαζόμενων σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Επιχειρούν να αλλάξουν πλήρως το τοπίο με συγχωνεύσεις.
Παρά τις αποτυχίες τους, εντείνονται οι προσπάθειες με νέες πολιτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού, σε μία περίοδο μάλιστα που έχουμε λειψυδρία. Και δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει έργα ώστε να μην έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.
Ο κ. Αλεξανδράκης σημείωσε ότι κάθε πολίτης μπορεί να δει τα στατιστικά μεγέθη των αποθεμάτων νερού για το λεκανοπέδιο της Αττικής στο site της ΕΥΔΑΠ, όπου καταγράφεται καθίζηση κατά περίπου 450 εκατ. κ.μ. σε 2 έτη.
Με δεδομένη την Κλιματική Κρίση «θα έπρεπε μια κυβέρνηση να έχει προβλέψει ότι θα παρουσιαστεί πρόβλημα με το νερό», όπως τόνισε. Τα αναγκαία έργα, έπρεπε να έχουν προγραμματιστεί τα προηγούμενα χρόνια και τώρα να είναι στο στάδιο της παράδοσης, όχι του προγραμματισμού.
Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντιμετωπίστηκαν οι ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια και πώς «δένουν» αυτά με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, που έρχεται, μετά τις αντιδράσεις αποσύρεται, αλλά ξαναέρχεται. Ουσιαστικά χρεοκόπησαν τις ΔΕΥΑ μεθοδεύοντας το να τους δίνεται οικιακό τιμολόγιο για το ρεύμα, ώστε να συσσωρεύσουν χρέη.
Προχθές κατατέθηκε τροπολογία που λέει ότι αν τοπικές ΔΕΥΑ που λειτουργούν σε χώρο όμορο με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ συγχωνευθούν με αυτές παραδίδοντας το δίκτυό τους, τότε θα διαγραφεί το 70% των χρεών στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά αφού τις φόρτωσε με χρέη στο ρεύμα, τώρα με ιδιότυπο εκβιασμό θέλει να τις αναγκάσει να ενσωματωθούν στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, έχει να αυξήσει τα τιμολόγιά της από το 2013, αλλά παραμένει κερδοφόρος, με 400 εκατ. αποθεματικά. Αλλά ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε ότι η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα δανεισμού 1 δισ. ευρώ. Τώρα με την τελευταία συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση αύξησε αυτό το ποσό στα 2,1 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά οδηγούν κερδοφόρες εταιρείες με πολύ χαμηλό τιμολόγιο στο δανεισμό, ώστε να συσσωρεύουν χρέη στα οποία δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όλα αυτά θα μετακυληθούν στα τιμολόγια του νερού. Σήμερα προαναγγέλλουν αυξήσεις «στα επίπεδα ενός καφέ» αλλά είναι δεδομένο ότι με αυτό τον υπερδανεισμό θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά στη Βρετανία με την Thames Water, την μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, που χρεοκόπησε.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: