Χρύσα Καραβά / Μαζί με το παιδί «έγκλειστη» σε παιδοψυχιατρική μονάδα χωρίς να έχει καν οδηγίες

Τις δραματικές στιγμές που ζει δίπλα στο 13χρονο παιδί της που πάσχει από αυτισμό και έχει απορρυθμιστεί φαρμακευτικά εκδηλώνοντας επιθετικότητα περιέγραψε μέσα από την Παιδοψυχιατρική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Χατζηνικόλα η κυρία Χρύσα Καραβά.
Όπως ανέφερε, βρίσκεται μαζί με το παιδί της σε θάλαμο με άλλα 9 παιδιά, όπου «έχω αναλάβει ρόλο νοσηλεύτριας γιατί ο Νικόλας είναι επιθετικός ... Έχει απορρυθμιστεί φαρμακευτικά και ήρθαμε για να ρυθμιστεί φαρμακευτικά ... Γενικώς, πρέπει να είναι σε μονάδα κλειστού τύπου, να μην έχει επαφή με τα άλλα παιδιά, λόγω επιθετικότητας ... Εγώ είμαι μέσα, μου έχει ζητηθεί να είμαι συνέχεια μαζί του, τον φυλάω, να μην βγαίνει έξω, στο διάδρομο, να μην έχουμε άλλα επικίνδυνα δρώμενα».
Όπως είπε, «μιλήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου Εμμανουήλ Παπασάββα και μου είπε «εντάξει, για κάποιο καιρό», όπως περιέγραψε. Αλλά όπως τονίζει, του υπογράμμισε ότι «πρέπει να δουλέψω εγώ και πρέπει να φύγω. Το να βλέπω το παιδί μου 5 ώρες κάθε απόγευμα, μπορώ και θέλω να το βλέπω. Αλλά δεν γίνεται να είμαι έγκλειστη σε μία παιδοψυχιατρική μονάδα, που δεν μου έχουν δοθεί ούτε οδηγίες πώς να λειτουργώ, ούτε είμαι ειδικός. Με βλέπουν τα άλλα παιδιά, δεν ξέρουν ποια είμαι, δεν ξέρω αν πρέπει να τα χαιρετίσω, δεν ξέρω αν είναι κακό γι' αυτά. Ο Νικόλας πήγε σε άλλο δωμάτιο να πατήσει κάποια παιδιά, υπάρχει κίνδυνος αυτά να πισωγυρίσουν, όλα αυτά είναι στον αέρα ... Για 2-3 ημέρες, να προσαρμοστεί το παιδί μου, ασφαλώς να το κάνω. Αλλά να μου δώσετε γραπτώς ότι θα είναι για 2-3 ημέρες, όχι να μείνω ένα μήνα να ζω μέσα στην παιδοψυχιατρική μονάδα».
Η ίδια κατήγγειλε ότι «είχε κανονιστεί να πάει στην παιδοψυχιατρική κλινική του "Παπανικολάου" που είναι κλειστού τύπου και το παιδί θα ήταν εκεί 2-3 εβδομάδες, να ρυθμιστεί και να το πάρω εγώ, να είναι λειτουργικό, στο σχολείο του, κοινωνικά πιο ήρεμο, αλλά αυτό ακυρώθηκε κάποια στιγμή με "εντολή άνωθεν", χωρίς να μάθουμε ποτέ ποια κυρία "άνωθεν" ... μου έχουν πει ότι είναι μία υπεύθυνη από την 1η ΥΠΕ», χωρίς να υπάρχει επίσημη αιτιολογία για αυτή την ακύρωση. Σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι της ανέφεραν ότι υπήρξε παρέμβαση είτε από το υπουργείο Υγείας είτε από την Περιφέρεια.
«Πριν μου συμβεί αυτό που μου έχει συμβεί, δεν μπορούσα να φανταστώ αυτή την αποδιοργάνωση», σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Καραβά. «Επίσης, για να γίνει ένα τηλέφωνο μεταξύ διοικητών, πόσες άδειες πρέπει να παρθούν, τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Σε δέκα λεπτά ένας φυσιολογικός άνθρωπος το λύνει αυτό το πρόβλημα. Και είμαστε 6 ημέρες πήγαινε-έλα από "Επείγοντα" σε "Επείγοντα" και τώρα σε μία Παιδοψυχιατρική που πρέπει να είναι η μαμά έγκλειστη, μέσα».
«Για να επισκεφτώ την τουαλέτα πρέπει να ξεκλειδώσουμε, να ξανακλειδώσουμε ... τα κινητά σβήνονται και παραδίδονται ... τώρα είναι ο μπαμπάς πάνω για 2 ώρες που μπορούσε και είμαι εγώ έξω ... με ανοιχτές πόρτες όλα τα δωμάτια, χτες κοιμήθηκα με το γιο μου και τη νοσηλεύτρια μέσα στο δωμάτιο ... για πόσα πράγματα μπορεί να είναι έτοιμη μία μητέρα; ... Σήμερα με τα χίλια ζόρια μου είπαν το όνομα της εισαγγελέα ανηλίκων στον Πειραιά, να την παρακαλέσω να βοηθήσει να πάει το παιδί στο "Παπανικολάου". Να πάω εγώ, ενώ είναι ένα τηλέφωνο».
«Είμαι εκπαιδευτικός, καταλαβαίνω όλες τις μεριές, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι στη θέση της μητέρας. Κάνω ότι μπορώ, δεν είναι δική μου δουλειά να μου λένε τα προβλήματά τους οι νοσηλευτές, οι παιδοψυχίατροι, η διοίκηση, να τους δίνω εγώ λύσεις. Είναι αδιανόητο».
«Ψυχολογικά, μία μάνα που πρέπει να υποστηρίξει αυτή την κατάσταση, δεν μας νοιάζει πώς θα την υποστηρίξει; Πώς να ανταπεξέλθω σε τόσο πολλά και απανωτά προβλήματα; ... Έχω πάει σε πολλά εφημερεύοντα, την τελευταία εβδομάδα πήγαμε "Αγία Σοφία", τελείωσε η εφημερία. Πήγαμε "Αγλαΐα Κυριακού", τελείωσε η εφημερία. Ξαναγυρίσαμε "Αγία Σοφία" και εδώ πια απευθυνθήκαμε σε εσάς γενικώς, μήπως βοηθηθεί αυτή η κατάσταση».
«Πρέπει να είσαι έτοιμος για "πόλεμο". Αν είσαι άνθρωπος μειλίχιος, λίγο συνεσταλμένος, καθημερινός, με μια συστολή προς τους γιατρούς και έναν φόβο, τι θα κάνεις; Δεν θα βρεθεί ποτέ λύση...», κατέληξε.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: