Περικλής Μενούνος / Διπλή καταστροφή από τον συνδυασμό κακής οργάνωσης και κλιματικής αλλαγής
Η πλήρης ανομβρία των τελευταίων μηνών έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ταχύτητα της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο και την Κορινθία, ωστόσο οι προσπάθειες πυρόσβεσης έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις σε προσωπικό και σωστή οργάνωση, όπως περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιάννη Στρατάκη ο δασολόγος και εθελοντής Περικλής Μενούνος.
«Η περίμετρος της φωτιάς είναι πολύ μεγάλη, μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμμένα ... Η καταστροφή είναι μεγάλη και διπλή, τόσο στο δάσος (κυρίως Χαλέπιος Πεύκη) και τις καλλιέργειες (κυρίως ελιές και λιγότερο αμπέλια), είναι περιβαλλοντική αλλά και οικονομική, είναι πάρα πολλές οι οικογένειες στην περιοχή που περίμεναν να μαζέψουν την παραγωγή τους», σημείωσε ο κ. Μενούνος.
Παρότι η πυρκαγιά ξέσπασε τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ο δείκτης επικινδυνότητας στην περιοχή ήταν στο 3 για το Ξυλόκαστρο και 4 για την ανατολική Κορινθία, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, κυρίως την Κυριακή. Είχε προηγηθεί ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι χωρίς καθόλου βροχοπτώσεις στην περιοχή. Ο συνδυασμός χαμηλής υγρασίας και ανέμου επέτρεψε την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς.
Ο κ. Μενούνος υπογράμμισε επίσης τα σοβαρά προβλήματα στο συντονισμό του πυροσβεστικού έργου λόγω της απουσίας προσωπικού που γνωρίζει την περιοχή. «Ήρθαν δυνάμεις από τη βόρεια Ελλάδα, τα Ιωάννινα, από όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν καθόλου το ανάγλυφο της περιοχής, πρέπει κάποιος να τους συντονίσει και να τους κατευθύνει ... οι μόνοι που ξέρουν τους δρόμους είναι η δασική υπηρεσία και η τοπική πυροσβεστική», θυμίζοντας το εγκληματικό λάθος της μεταφοράς της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, εν μία νυκτί και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και οργάνωση.
Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα και με την πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης στα μέτωπα της φωτιάς, καθώς δεν είναι σωστά συντηρημένο το δίκτυο δασικών και αγροτικών δρόμων.
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: