Νίκος Κομηνέας / Στο ΣτΕ για το φαραωνικό τουριστικό χωριό στην Αστυπάλαια αν πει ναι το υπ. Περιβάλλοντος
Τις μεθοδεύσεις ιδιοκτητών και συμφερόντων αλλά και την προβληματική αρχική έγκριση που πήρε το έργο κατασκευής 250 βιλών σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στην Αστυπάλαια, περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Κώστα Τσακίρη ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.
Μας έχει σοκάρει κι εμάς η πληροφορία ότι προγραμματίζεται ένα τέτοιο έργο, δεν είχαμε καμία πληροφόρηση εμείς είτε από τον υποψήφιο επενδυτή είτε από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) στο υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει αρχικά εγκρίνει την πρόταση.
Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό όχι μόνο για την Αστυπάλαια αλλά για τα περισσότερα μικρά νησιά. Όπως είπε ο κ. Κομηνέας, είναι κρίμα την ώρα που το νησί προχωρά για να αυτονομηθεί πλήρως ενεργειακά, με εκτεταμένη ηλεκτροκίνηση, χωρίς αιολικά πάρκα, με κάλυψη των αναγκών του σε νερό για όλες τις χρήσεις, να έρχεται ένα σχέδιο που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο αυτόν τον σχεδιασμό.
Προβλέπεται σε μία τεράστια επιφάνεια μία διασπορά κτιρίων (γύρω στις 250 κατοικίες μέσα σε 2.000 στρέμματα) διασπώντας την ενότητα του υπαίθριου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος, ατάκτως εριμμένα, σε περιοχή που δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτή την υποτιθέμενη επένδυση.
Στην Αστυπάλαια έχουμε μία ζώνη στην οποία είναι οι οικισμοί μας και υπάρχουν εκτεταμένα όρια οικισμών στο νησί, όπου κάποιος μπορεί να δομήσει με πλήρη ασφάλεια χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, με εκτεταμένα δίκτυα, οδικούς φωτισμούς, συλλογή λυμάτων, ύδρευση κτλ. Οι οικισμοί είναι ο χώρος στον οποίο πρέπει να χτίζονται σπίτια και επιχειρήσεις. Επίσης, μπορούμε να αναβιώσουμε οικιστικά σύνολα που έχουν εγκαταληφθεί, να τους δώσουμε ζωή, να ξαναγίνουν μικρά χωριά ή συνοικίες.
Αλλά δεν θα διαλύσουμε ένα νησί χτίζοντας στο εσωτερικό του και κατατεμαχίζοντας ιδιοκτησίες ακολουθώντας αποτυχημένα παραδείγματα. Όλοι ξέρουμε, νησιά που ακολούθησαν αυτό το δρόμο, τις επιπτώσεις που υφίστανται σήμερα. Ακόμη και το ΠΔ που επιτρέπει δόμηση εκτός οικισμών στην Αστυπάλαια το μέγιστο δόμησης που επιτρέπει είναι 1.500 τ.μ. ανεξάρτητα από την επιφάνεια της ιδιοκτησίας, είτε αυτή είναι 100 στρέμματα είτε 500 είτε 1.000. Και εδώ μιλάμε για αριθμό 15πλάσιο ή και περισσότερο. Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή που δεν πρέπει να επιτραπεί με κανέναν τρόπο.
Την ώρα που εκπονείται το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο της Αστυπάλαιας, υποβλήθηκε ένα σχέδιο και πήρε μία αρχική αλλά καθοριστική έγκριση, γιατί αυτή θα ενταχθεί μέσα στο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο ως κατ' αρχάς εγκριθείσα. Αυτό που ήθελαν να κάνουν οι «επενδυτές» ήταν να προκαταλάβουν τη μελέτη που εκπονείται ώστε να αποτελέσει στοιχείο της.
Μάλιστα, ο κ. Κομηνέας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες της έκτασης συνεργάζονται με εταιρεία «συμφερόντων κάποιων εφοπλιστών» που περίμεναν τον κατάλληλο χρόνο για να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους.
Πλέον ο Δήμος Αστυπάλαιας προχωρά σε επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, καθώς αυτός θα εγκρίνει το σχέδιο μετά την εισήγηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ. «Τον καλούμε να μην το εγκρίνει», όπως τόνισε ο δήμαρχος. «Θα εξαντλήσουμε όποια δυνατότητα έχουμε, ακόμη και με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την οριστικοποίηση της απόφασης από το υπουργείο», όπως προσέθεσε.