Ελισάβετ Φελώνη / Ανακυκλωμένο νερό από την Ψυττάλεια, αφαλατώσεις και Αχελώος στο τραπέζι
Την τρέχουσα κατάσταση για τα αποθέματα νερού της Αττικής, καθώς και τις πιθανές λύσεις, περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Βούλγαρη η υδρολόγος και επιστημονική συνεργάτης του ΕΚΠΑ Ελισάβετ Φελώνη.
Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ξηρή, αποτέλεσμα και της παρατεταμένης ανομβρίας και τα δύο προηγούμενα υδρολογικά έτη καίτοι των υψηλών θερμοκρασιών το τελευταίο διάστημα. Είναι η πρώτη φορά που τα αποθέματα στο Μόρνο είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί και χωριό που ήταν σκεπασμένο από τα νερά.
Η κα Φελώνη είπε χαρακτηριστικά ότι πλέον «υπάρχουν όλα τα σημάδια ώστε να μιλάμε για μία ιδιαίτερη υδρολογική συνθήκη, είναι επιτέλους η στιγμή να δούμε διαφορετικά τη διαχείριση του νερού».
Όπως εξήγησε για την Αττική, ουσιαστικά το υδροσύστημα της Αθήνας αποτελείται από δύο βασικούς πυλώνες:
- από δυτικά το σύστημα Μόρνου-Ευήνου με φυσική ροή και άρα χωρίς κόστος μεταφοράς
- από βόρεια-ανατολικά η Υλίκη και οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας που η άντληση έχει ενεργειακό κόστος
«Είχαμε χρόνια να ενεργοποιήσουμε τον συγκεκριμένο δεύτερο πυλώνα καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα αποθέματα στους ταμιευτήρες μπορούσαν με αξιοπιστία να ικανοποιήσουν την ζήτηση. Δυστυχώς για πρώτη φορά φέτος έσπασε το ψυχολογικό όριο των 700 εκατ. κ.μ. για την Αττική, αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για μείωση της κατανάλωσης», όπως σημείωσε.
Ανέφερε παράλληλα ότι «επεξεργαζόμαστε διαφορετικές λύσεις σε περίπτωση που αυτή η παρατεταμένη ανομβρία συνεχίσει τον ερχόμενο χειμώνα και τους επόμενους», όπως:
- αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού από την Ψυττάλεια για τον τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων και την άρδευση
- αφαλατώσεις που είναι πιο κοστοβόρες
- αξιοποίηση άλλων λεκανών απορροής όπως το υδατικό δυναμικό του Αχελώου στο απώτερο μέλλον