Επικεφαλής ΟΗΕ στη Ράφα / Το Ισραήλ αρνείται την υποχρέωσή του από τη Συνθήκη της Γενεύης για έννομη τάξη στη Γάζα

Το Ισραήλ με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έχει διαλύσει την «έννομη τάξη» στο νότιο τμήμα της Γάζας που παρείχε η κυβέρνηση της Χαμάς, αλλά αρνείται την υποχρέωσή του κατά τη Συνθήκη της Γενεύης να παρέχει αυτό «έννομη τάξη» υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κατέχουσα δύναμη, ανέφερε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Σπύρο Σουρμελίδη o επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γάζα Γιώργος Πετρόπουλος.
Σαν αποτέλεσμα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το καινούργιο γεγονός είναι ότι έχει χαθεί η έννομη τάξη στο νότιο μέρος της Γάζας, οι αστυνομικοί που ελέγχουν το πώς θα περάσουν τα φορτηγά του ΟΗΕ, με τρόφιμα και φάρμακα από τη συνοριακή γραμμή με το Ισραήλ.
Χιλιάδες εκεί περιμένουν να κάνουν πλιάτσικο, γιατί υπάρχει μαύρη αγορά τσιγάρων, στη Γάζα. Τα τσιγάρα τα βάζουν πάνω στα φορτηγά και στη Γάζα κάθε κούτα έχει φτάσει να αξίζει 5.000 δολάρια. Είναι σαν μπάρα χρυσού. Οπότε όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν κούτες με τσιγάρα μέσα στα φορτηγά, γιατί θα θησαυρίσουν. Αλλά στην πράξη σταματούν και τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα φάρμακα. Εδώ και 10 ημέρες στη Γάζα δεν μπορεί να μπει τίποτα.
Όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο νότιο τμήμα της Γάζας και τη Ράφα, στις 6 Μαΐου, έκλεισαν τα σύνορα με την Αίγυπτο, από τα οποία κάποιοι μπορούσαν να διαφύγουν έστω για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, ενώ εισερχόταν και κάποια ανθρωπιστική βοήθεια. Χάθηκε τότε για τρεις εβδομάδες κάθε εισαγωγή ανθρωπιστικών προϊόντων. Στη συνέχεια ξανάρχισε, αλλά μόνο για 10 ημέρες. Μετά, κάποιοι πήραν χαμπάρι ότι μπαίνουν από αλλού τα φορτηγά, στήθηκαν στο δρόμο 1.000-2.000, οπλισμένοι, ή με ρόπαλα. Σταματούσαν τους φορτηγατζήδες και έπαιρναν ότι ήθελαν.
Ως ΟΗΕ πρέπει να παρέχουμε κάποια ασφάλεια στα στελέχη μας, στους οδηγούς, κτλ. Είπαμε πριν μία εβδομάδα και στο Ισραήλ και στη Χαμάς ότι όπως έχουν τα πράγματα ο ΟΗΕ αδυνατεί να φέρει αυτά που χρειάζονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι στη νότια Γάζα από τον συγκεκριμένο δρόμο, στο Κέρεκ Σαλόμ. Από τότε ψάχνουμε τρόπο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μέσα σε μία μεγάλη μάχη, της Γάζας και της Ράφα. Σημειωτέον ότι στη βόρεια Γάζα παραμένουν ακόμη 300.000 Παλαιστίνιοι και από τη διάβαση της Ζεκίμ μπορούν επί του παρόντος να περνούν περίπου 60-65 φορτηγά ημερησίως.
Έχουν τελειώσει τα φάρμακα, σιγά-σιγά τελειώνουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα, οι αποθήκες έχουν λεηλατηθεί. Στη Ράφα, όπως προελαύνει ο ισραηλινός στρατός, κάνουν εκκενώσεις συνοικιών. Φεύγουν και τα στελέχη μας στις αποθήκες και τα ιατρικά κέντρα. Οι προειδοποιήσεις δίνουν περιθώρια 24-36 ωρών και στο διάστημα αυτό λεηλατούνται αποθήκες, ιατρικά κέντρα, δεξαμενές καυσίμων κτλ. Έχουν χαθεί πάρα πολλά, δεν έχουμε το ίδιο «πάτημα» στη Γάζα όπως στις αρχές του Μαΐου.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι το Ισραήλ οφείλει να υπάρχει κάποια «τάξη» μέσα στη Γάζα, ως κατέχουσα δύναμη, βάσει της Συνθήκης της Γενεύης. Δεν συμφωνούν όλοι, π.χ. το Ισραήλ λέει «δεν είμαστε κατακτητές, κάνουμε μια Χ επιχείρηση στη Γάζα, δεν έχουμε πάρει το έδαφος». Εκεί κάπου είναι το θέμα, επειδή το Ισραήλ δεν «κατέχει» τα εδάφη όπου προελαύνει, οι πολίτες δεν έχουν τίποτα, τροφή, ρεύμα, ιατρεία. Και αυτό είναι παράνομο, δεν μπορεί να γίνεται αυτό. Η κυβέρνηση της Χαμάς έχει διαλυθεί. Αλλά και το Ισραήλ και η κυβέρνηση της Χαμάς, όποιος κατέχει κάθε συνοικία, εκεί πρέπει να υπάρχει μία τάξη. Εμείς ως ΟΗΕ δεν έχουμε κυανόκρανους ή αστυνομικούς, δεν υπάρχει κανένας να πει ότι «αυτά τα 10 οχήματα θα πάνε από τον Α στον Β προορισμό με ασφάλεια».
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: