Κώστας Μελάς / Οι Κινέζοι «σκοτώνουν» τη βιομηχανία ΗΠΑ και ΕΕ με την ελεύθερη αγορά
Το οικονομικό και κυρίως στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα περιέγραψε αναλυτικά μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Σπύρο Σουρμελίδη ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Μελάς.
Με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν για δασμολόγηση με 102,% για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής παραγωγής (υπερτετραπασιασμός σε σχέση με το προηγούμενο 25% περίπου), ο κ. Μελάς σημείωσε ότι επίσης «αυξάνει τους δασμούς στα φωτοβολταϊκά πάνελ, τους ημιαγωγούς (βασικό στοιχείο των μικροτσιπ και των σχετικών κυκλωμάτων) που τους διπλασιάζει, ενώ τους τριπλασιάζει στο ατσάλι και στο αλουμίνιο».
Θύμισε ότι «πέρυσι τον Ιούλιο είχε πάει στην Κίνα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προσπαθώντας να πείσει τους Κινέζους να μειώσουν την προσφορά αυτών των προϊόντων, αλλά και τις κρατικές επιδοτήσεις που βοηθούν να πωλούν όλα αυτά τα προϊόντα στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ σε χαμηλές τιμές, "νοθεύοντας" τον διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό, οι Κινέζοι δεν ακούν τίποτε από αυτά και συνεχίζουν να παράγουν φτηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σιγά-σιγά κατακλύζουν και την Ευρώπη με αυτά ... Ο Μπάιντεν ακολουθεί την πολιτική Τραμπ η οποία επί της ουσίας έβαλε δασμούς. Αλλά επί της ουσίας δεν έχουμε κάποια λύση, μία βελτίωση μέσω δασμών σε αυτά τα θέματα. Οι Κινέζοι συνεχίζουν να πουλάνε και οι πολίτες στις ΗΠΑ να αγοράζουν.
Εκτίμησε ότι «στόχος του Μπάιντεν είναι να περιορίσει το εμπορικό έλλειμμα που έχει φτάσει σε μεγάλο ύψος και συγχρόνως όπως έλεγε και ο Τραμπ να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία ... δεν θα κατορθώσει κάτι τέτοιο αν οι χώρες αυτές, ΗΠΑ και ΕΕ, δεν αλλάξουν την λογική της "ελεύθερης αγοράς", να επιτρέψουν κρατικές παρεμβάσεις, βοήθεια, πλήρη αλλαγή υποδείγματος της βιομηχανικής ανάπτυξης και επέκτασης ... Εκείνο που θα καταφέρουν είναι να οξύνουν τα πράγματα με την Κίνα».
«Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν επιτρέπει την συνέχιση αυτής της προστατευτικής πολιτικής. Η Κίνα ήδη έχει καταφέρει να παράγει μόνη της, να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης, αλλά και να έχει δημιουργήσει γύρω-γύρω ένα μεγάλο δίκτυο αγορών και πωλήσεων με χώρες που υπερβαίνουν τον μισό (πληθυσμό του) πλανήτη».
«Λένε οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί που κυρίως βλάπτονται από αυτό, "αν βάζουμε συνεχώς δασμούς στην Κίνα, στην ουσία θα χάσουμε παραπάνω από το μισό διεθνές εμπόριο σήμερα". Τα προβλήματα είναι αρκετά δύσκολα. Αν αποκλείσουν την Κίνα και τους οικονομικούς συμμάχους της, αυτοί δεν εξάγουν μόνο στην ΕΕ, εισάγουν κι όλας. Η Γερμανία είναι η μόνη με εμπορικό πλεόνασμα με την Κίνα, περίπου 3 δισ. ευρώ. Αλλά συνολικά η Κίνα εξάγει αγαθά 550 δισ. ευρώ στην ΕΕ και εισάγει από αυτήν 223 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα των ευρωπαϊκών χωρών είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα το έχει η Ολλανδία με 100 δισ. ευρώ».