Πλημμυροπαθείς - Θεσσαλία / Τότε μοίρασε υποσχέσεις, τώρα έστειλε τα «μπιλιέτα» για τον ΕΝΦΙΑ ο Μητσοτάκης

Την πλήρη εγκατάλειψη και κυρίως το «σκοτάδι» για το αύριο στο οποίο ζουν οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας Βάιος Φαλάγγας.
Δεν ήρθε μόνο σε έναν πλημμυροπαθή το «σημείωμα» για τον ΕΝΦΙΑ, ξεκαθάρισε ο κ. Φαλάγγας. «Σε μένα δεν ήρθε; Σε όλους ήρθε», σχολίασε, θυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία τριετή απαλλαγή. Ωστόσο, με διάταξη τον περασμένο Φεβρουάριο, μόνο τα σπίτια που γκρεμίστηκαν απαλλάσσονται, ενώ για τους υπόλοιπους το «μπιλιέτο» έχει μόνο μία ισχνή ελάφρυνση της τάξης του 8%.
Όλα αυτά τα αγνοούν πλήρως ή αδιαφορούν ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ στην Καρδίτσα, όπως έγινε σαφές στην νέα μεγάλη συγκέντρωση στον Παλαμά την Τρίτη, συνέχισε ο κ. Φαλάγγας. Παρότι ο αγροτικός σύλλογος, ο εμπορικός σύλλογος, ο σύλλογος των γυναικών και άλλοι φορείς που την διοργάνωσαν είχαν καλέσει τόσο τους 4 βουλευτές της ΝΔ όσο και τον περιφερειάρχη, τελικά εμφανίστηκε μόνο ένας βουλευτής. Και αυτός πίστευε ότι έχει εφαρμοστεί η απαλλαγή. «Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φαλάγγας ανέφερε ότι τώρα ζητείται από τους πλημμυροπαθείς να κάνουν αίτηση «για να δούμε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ».
Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι δεν έχουν καταβληθεί ουσιαστικές ενισχύσεις σε καμία άλλη κατηγορία για τους πλημμυροπαθείς, αγρότες, κτηνοτρόφους και απλούς κατοίκους:
- Αποζημιώσεις: Η πρώτη αρωγή των 6.600 ευρώ δεν έχει εισπραχθεί από πάρα πολλούς
- Επιδότηση ενοικίου: Την εισπράττει μόνο ένα 4%-5%
- ΕΛΓΑ: Δεν έχουν αποζημιωθεί τα κατεστραμμένα προϊόντα και ακόμη και η «συνδεδεμένη» τουμ βαμβακιού που κανονικά πληρωνόταν Μάρτιο «δεν ξέρουμε καν αν θα πληρωθεί»
- Μηχανήματα: Δόθηκε μόνο προκαταβολή 2.000 ευρώ και ζητήθηκε να κατατεθούν φάκελόι και αιτήσεις που δεν πήραν πρωτόκολλο και δεν γνωρίζουν οι πλημμυροπαθείς σε ποια φάση βρίσκονται, η διαδικασία κινείται «με κλειστά μάτια»
Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι οι κατεστραμμένες κατοικίες που έχουν γίνει εστίες μόλυνσης καθώς έχουν γεμίσει με ποντίκια, αρουραίους κτλ., δημιουργώντας τεράστια υγειονομικά ζητήματα. Αλλά για να απομακρυνθούν ακόμη και τα φερτά υλικά από αυτά χρειάζονται σειρά από άδειες και διαδικασίες, με την Πολεοδομία, την Αρχαιολογική Υπηρεσία κτλ.
«Το χειρότερο, ήρθε η εποχή της σποράς», τόνισε ο κ. Φαλάγγας, αλλά το αρδευτικό δίκτυο είναι διαλυμένο, οι πομόνες κατεστραμμένες, τα παρόχθια αντλιοστάσια επίσης. Πρακτικά, στον κατεστραμμένο από τις πλημμύρες κάμπο υπάρχει και έλλειψη νερού, είναι τραγελαφικό.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία βλέπουν από τη μία τα περίφημα σχέδια των Ολλανδών, από την άλλη τα σχέδια της Περιφέρειας του Δ. Κουρέτα και είναι στη μέση, χωρίς να ξέρουν όχι το αύριο, αλλά ούτε το σήμερα, όπως είπε χαρακτηριστικά.