Γιώργος Ιωακειμίδης / Συνέχεια του Πατούλη ο Χαρδαλιάς - Αλλάξαν απλά το κεντρικό πρόσωπο
Συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5 και στην εκπομπή «Αυτή, Αυτός και τα Πειστήρια» με την Βούλα Κεχαγιά και το Νίκο Σβέρκο, έδωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Ιωακειμίδη.
Ο κ. Ιωακειμίδης σε ερώτηση αναφορικά με το ποιος πραγματικά ευθύνεται για τις πλημμύρες και τα αντιπλημμυρικά έργα απάντησε μεταξύ άλλων: «Καταρχήν τα αντιπλημμυρικά έργα ορίζει η πολιτεία με την μελέτη που κάνει, ποια είναι αυτά που πρέπει να γίνουν. Η μελέτη έχει να επικαιροποιηθεί από το 2018 ενώ το πρέπει να επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Αυτή η μελέτη που όφειλε να είχε κάνει το Υπ. Πολιτικής προστασίας και η κυβέρνηση δεν έχει γίνει. Αφού γίνει αυτή η μελέτη, η πολιτεία μαζί με τις περιφέρειες, αναλαμβάνουν ποια μπορεί να κάνει ο καθένας ανάλογα με τα χρήματα τους.
Εδώ λοιπόν έχουμε το πρώτο οξύμωρο. Δεν έχουμε ποτέ μια περιφέρεια που να πίεσε το κεντρικό κράτος να αναλάβει να κάνει αυτά τα αντιπλημμυρικά. Οι περιφέρειες ακούγοντας πάντα την κεντρική εξουσία αναλάμβαναν αυτοί να κάνουν όσα περνάνε από το δικό τους χέρι, ανακουφίζοντας εντός εισαγωγικών την πολιτεία, ενώ θα έπρεπε να γίνονταν ανάποδα. Η πολιτεία να αναλάβει μέρος αυτών των έργων.
Για να βγάλουμε τους δήμους από το κάδρο, σας λέω ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Δήμοι μπορούν να κάνουν αποχετευτικά ομβρίων μέχρι 80 πόντους διατομή.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Θέλουμε μελέτη πρώτα απ' όλα, χρήματα και βούληση αμέσως μετά. Το τρίτο σημαντικό κομμάτι είναι ποιος θα διαχειριστεί, πόσο γρήγορα θα γίνουν αυτά τα έργα. Τι έχουμε εδώ. Έχουμε ένα καθεστώς που λέει όπως όλα τα έργα έτσι και τα αποχετευτικά. Μα δεν είναι δυνατόν. Δηλαδή στην Ελλάδα ένα έργο μπορεί να απαιτεί για να γίνει 5 και 10 χρόνια. Μπορούμε να περιμένουμε τέτοια διαστήματα;
Απαιτείται λοιπόν και το εξήγγειλε τώρα - και ενώ το λέω εδώ και 3 μήνες που ξεκίνησα , ο πρωθυπουργός ότι θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, που έχει να κάνει με τα έργα. Που έχει να κάνει με την πολιτική προστασία.
Από τη στιγμή που έχεις την μελέτη, δεν μπορείς να θες 5 και 6 χρόνια για να κάνεις το έργο. Δεν προλαβαίνουμε πλέον. Πρέπει να βρεθεί ένας σύντομος τρόπος να τρέχουν όλοι οι έλεγχοι, και πρέπει να γίνονται έλεγχοι, αλλά πάρα πολύ γρήγορα και πάρα πολύ γρήγορα να υποχρεώνεται ο εργολάβος να τρέξει για να επισκευάσει το έργο.
Άρα θέλουμε αλλαγή και στο θεσμικό πλαίσιο.
Αναφορικά για τις μέρες και τα έργα της προηγούμενης διοίκησης Πατούλη για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε: «Μετά τα γεγονότα της Μάνδρας, η διοίκηση της κ. Δούρου προχώρησε πολύ γρήγορα τις μελέτες ακριβώς για να μπορούν να δημοπρατηθούν. Πολλά από αυτά τα έργα δημοπρατήθηκαν.
Στην πορεία λόγω της εκτίναξης του κόστους κατασκευής και όχι μόνο, είτε έφυγαν οι εργολάβοι, είτε η περιφέρεια αδράνησε και δεν έχουν προχωρήσει πάρα πολλά από αυτά τα έργα. Ξεκίνησαν ή ματαιώθηκαν ή δεν είχε τον προϋπολογισμό για να τα τρέξει η περιφέρεια. Με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω. Είναι όλα αυτά που λέω ότι δεν μπορούμε να καθυστερούμε σε τέτοια έργα. Αλλά πάνω απ 'όλα να μην ξεχνάμε πως την ευθύνη του κράτους την έχει πάντα το κράτος. Η πολιτική προστασία. Αν η περιφέρεια ή ο Δήμος δεν κάνει καλά την δουλειά του ας μας τραβήξει τα αυτιά η πολιτεία. Να μην μετακυλίει δικές της ευθύνες στους υπόλοιπους.
Δεν μπορεί ο κ. Πατούλης να ήταν ο αρεστός της κυβέρνησης μέχρι πριν ενάμιση μήνα, να παίρνει μπράβο και να πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση του έργου του και στον απολογισμό και μετά να μας λέει δεν έκανε τα έργα και φταίει η περιφέρεια.
Δεν μπορεί ο κ. Αγοραστός να ήταν ο αγαπητός της κυβέρνησης και ξαφνικά να αποδεικνύεται ανεπαρκής. Αν ήταν ανεπαρκής όφειλε να τον βάλει στη θέση του. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτείας».
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική τα οποία πρέπει να τρέξουν πρώτα, ο κ. Ιωακειμίδης ανέφερε: «Αντιπλημμυρικά που έχουν σταματήσει υπάρχουν σε όλη την Αττική, τα οποία πρέπει να τρέξουμε. Αντιπλημμυρικά ανάμεσα σε Κηφισό - Ιλισό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί 2 ποταμοί με την κλιματική αλλαγή, αποδεικνύονται ανεπαρκής για να κατεβάσουν όλα τα νερά του λεκανοπεδίου μιας και το πιο μεγάλο μέρος τους κατεβαίνει μέσα από αυτούς τους 2 ανοιχτούς αγωγούς.
Θέλω να πω ότι ο Κηφισός σχεδιάστηκε με στοιχεία από το 1932 - 1982 , κατασκευάστηκε 20 χρόνια μετά, αντιλαμβάνεστε πως τα στοιχεία δεν έχουν καμία σχέση με την σημερινή κατάσταση, δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο, κανείς δεν έχει μελετήσει κάτι καινούριο σε αυτό το κομμάτι, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας τεράστιος φόβος, επειδή όλοι συνδέονται από πάνω...τα νερά να αυξάνονται, η Πάρνηθα να έχει ερημοποιηθεί, το μπετόν να αυξάνει και αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε ανάσχεση στα πάνω κομμάτια του νερού, καταλαβαίνετε πως πολύ γρήγορα φτάνει στον Κηφισό και φοβάμαι πως δεν θα το αντέξουν και ο Κηφισός και ο Ιλισός. Εμείς (Δήμος Μοσχάτου, Νίκαιας Ρέντη, Πειραιά) έχουμε στείλει επιστολή εδώ και 3 χρόνια στους αρμόδιους φορείς και λέμε κάντε κάτι και φυσικά δεν έχει γίνει κάτι».
Τέλος σε ερώτηση για το εάν ο αντίπαλος του κ. Νίκος Χαρδαλίας, δείχνει κάποια ευαισθητοποίηση για όλα τα παραπάνω, μιας και έχει περάσει από θέσεις ευθύνης (Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ.α), ο κ. Ιωακειμίδης απάντησε:
«Τίποτε δεν περπάτησε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην πολιτική προστασία. Μετά φεύγοντας από εκεί πήγε για ένα διάστημα μαζί με τον κ. Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, μετά ανέλαβε ο Πρωθυπουργός και τον έβαλε σε διάφορες θέσεις, ήταν υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Δεν βλέπω που πραγματικά συνέβαλε. Με ένα θεσμικό καθεστώς που δεν έλυσε τα προβλήματα, με μια επικαιροποίηση μελετών που δεν έγινε ποτέ και βέβαια ξαφνικά ως στρατιώτης του κ. Μητσοτάκη όπως λέει ο ίδιος, βρέθηκε στο να διεκδικεί την περιφέρεια Αττικής, χωρίς να είναι πάλι η πρώτη επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Εγώ δεν νομίζω πως η αυτοδιοίκηση δουλεύει με υποχρεώσεις και με στρατιώτες που κάποιοι τους επιβάλλουν να κάνουν κάτι. Η αυτοδιοίκηση δουλεύει με εραστές του χώρου, που πραγματικά το πονάνε και το θέλουν και έχουν κάθε διάθεση να δώσουν όλο τους το είναι σε αυτή την ιστορία. Και ο κ. Χαρδαλιάς δεν ξέρω αν το θέλει ή αν κάνει αγγαρεία ως πιστός στρατιώτης.
Ο κ. Χαρδαλίας συνεχίζει την παράταξη του κ Πατούλη. Αλλάξαν το κεντρικό πρόσωπο και έμειναν όλοι οι άλλοι ίδιοι.
Άρα πρέπει να απολογηθεί για αυτά που έγιναν με τελείως λάθος τρόπο. Νομίζουν πως αλλάζοντας το πρόσωπο αλλάζουν όλα. Θα άλλαζαν όλα, αν πραγματικά άλλαζε και τους ανθρώπους που έχει γύρω του .
Νομίζω πως ο κ. Μητσοτάκης είδε πως χάνεται η Περιφέρεια Αττικής και έκανε μια αλλαγή προσπαθώντας να την σώσει στον μπλε χάρτη που οραματίζεται να δει μετά τις εκλογές λες και ενδιαφέρει τον πολίτη αν ο χάρτης θα είναι μπλε, πράσινος η κόκκινος».