Μαρία Βλαζάκη / Ηθικός αυτουργός για τις επιθέσεις σε αρχαιολόγους το ΥΠΠΟΑ

«Οι Ελληνες αρχαιολόγοι υπερασπίζονται με γενναιότητα την πολιτιστική μας κληρονομιά και είμαι βέβαιη ότι θα εξακολουθήσουν να το κάνουν» είπε σήμερα στο Κόκκινο, μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη η Επίτιμη Διευθύντρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πρώην Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη. «Το υπουργείο Πολιτισμού δεν κατέθεσε μήνυση για την βάρβαρη επίθεση κατά του αρχαιολόγου της Μυκόνου, ενώ υπήρξε και δεύτερο κρούσμα με απειλές κατά άλλης αρχαιολόγου του ίδιου νησιού» τόνισε η κ.Βλαζάκη. «Με δεδομένη την συνεχή απαξίωση των συναδέλφων από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και την σταθερή υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στάση του, θεωρώ ότι ηθικός αυτουργός των επιθέσεων είναι η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ».
Σχετικά με τον περιβόητο «επαναπατρισμό» των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων της συλλογής Στερν, που έγινε κατά παράβαση του αρχαιλογικού νόμου, η Μαρία Βλαζάκη υπογράμμισε : «Η σύμβαση αυτή που κυρώθηκε μόνο με τις ψήφους της ΝΔ έχει καταρρεύσει στην πράξη, διότι επιστρέφουν στην Ελλάδα τώρα, μέσω κατάσχεσης, σημαντικές αρχαιότητες από την συλλογή Σέλμπυ Γουάιτ. Κλεμμένες δηλαδή αρχαιότητες που βρέθηκαν στην κατοχή μιας πολυεκατομμυριούχου, πάλι στη Νέα Υόρκη και κατασχέθηκαν σύμφωνα με το νόμο. Αρα η ενδεδειγμένη αυτή οδός, θα μπορούσε ν’ακολουθηθεί και με τη συλλογή Στερν αντί της κατάπτυστης σύμβασης που ουσιαστικά δανείζει σ’ ένα ιδιωτικό μουσείο τα κυκλαδικά ειδώλια, χωρίς καμμία διαδικασία πιστοποίησης της προέλευσής τους. Πιστεύω ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει άμεσα τη σύμβαση αυτή».
«Οι εξωθεσμικές ενέργειες του Μεγάρου Μαξίμου για τα γλυπτά του Παρθενώνα οδήγησαν στην ταπεινωτική για την Ελλάδα δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού” δήλωσε η κ. Βλαζάκη. «Αντί να ακολουθήσει την απόφαση της Ουνέσκο που με τόσες προσπάθειες πετύχαμε, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να κάνει προσωπική πολιτική και έβλαψε την υπόθεση των γλυπτών»
«Το να μιλούμε για θυσία αποτελεί προσβολή στους νεκρούς και τις οικογένειές τους, τόνισε τέλος η σπουδαία αρχαιολόγος που έφερε στο φως την ανθρωποθυσία νεαρής κοπέλλας στην Μυκηναϊκή Κυδωνία το 1280 πΧ. «Στην αρχαιότητα συναντάμε ορισμένες θυσίες νεαρών παρθένων προς εξευμενισμό των Θεών ή των στοιχείων της φύσης. Αυτό που συνέβη στα Τέμπη είναι μία τραγωδία, ένα φοβερό δυστύχημα και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε να το πούμε θυσία».