Χάρης Καστανίδης / Έχουν ποινικές ευθύνες όσοι αρνούνται να απαντήσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
«Όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ- , δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία, διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης» είπε στους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο Στο Κόκκινο, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ και μέλος της Επιτροπής, Χάρης Καστανίδης.
«Αυτό που συνέβη είναι ότι εμφανίστηκαν όλοι οι κρατικοί λειτουργοί που σχετίζονται με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δηλαδή ο πρόσφατος καρατομηθείς Διοικητής της ΕΥΠ, ο τωρινός διοικητής και οι δύο εισαγγελείς εφετών και οχυρώθηκαν πίσω από τη συμπαγή γραμμή ότι είναι απόρρητο και δεν σας λέω τίποτα. Ένας μάλιστα είπε ότι δεν σας δίνω καμία απάντηση και για ότι άλλο με ρωτήσετε. Πρόκειται για προκλητική παραβίαση του Συντάγματος. Ο εξαίρετος νομικός, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τώρα επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ Ράμμος δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί κανένας να επικαλεστεί την αρχή του απορρήτου έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει εκ του νόμου την ευθύνη και είναι το αποκλειστικό όργανο κοινοβουλευτικού ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Δεν υπάρχει άλλο όργανο σχετιζόμενο με την λαϊκή κυριαρχία και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Δεν μπορεί κανένας να έρχεται και επί του απορρήτου να επικαλείται δικό του δεσμεύων απόρρητο.
Ακριβώς επειδή ο νομοθέτης φοβόταν ότι κάποιος μπορεί να επικαλεστεί έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το απόρρητο, θέλησε να γίνει πολύ συγκεκριμένος. Έτσι λοιπόν διαμόρφωσε δύο άρθρα στον κανονισμό της Βουλής, το 146 και 147 που ορίζουν ρητά ότι όταν καλούνται κρατικοί λειτουργοί και εξετάζονται ως μάρτυρες -κάτι που αφορά και τους εισαγγελείς και τους διοικητές ΕΥΠ- δεν μπορούν να οχυρωθούν πίσω από το απόρρητο και να μην παράσχουν πληροφορία διότι τότε τελούν το αδίκημα του άρθρου 224 του ποινικού κώδικα. Δηλαδή ο νόμος λέει ρητά ότι αν αρνηθούν πληροφορία, ότι τελούν το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης και σας ανακοινώνω ότι ήδη θα κινηθούν διαδικασίες που έχουν και ποινικό χαρακτήρα.
Αυτό που έχω επίσης αποκομίσει είναι ότι κατά παράβαση του νόμου 2225, τμήματα ή σύνολο των διαφορών φακέλων, πρέπει να έχουν καταστραφεί. Ο αναθεωρημένος νόμος για την ίδρυση της ΑΔΑΕ, ο νόμος 2225 προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να καταστραφεί κανένα αρχείο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Οι καλοί μου συνάδελφοι από όλες τις πλευρές της αντιπολίτευσης θα κάνουν κάθε προσπάθεια να βρουν την αλήθεια. Νομίζω ότι από την εικόνα που έχω από χθες μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα εμφανιστούν και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής με αυτή τη συμπαγή σιωπή των ανθρώπων που θέλουν να πάρουν μαζί τους τα μυστικά που ξέρουν. Θα πάνε δηλαδή στη γραμμή του απορρήτου και δεν σας αποκαλύπτω τίποτα παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας, κάθε έννοια τυπικής νομιμότητας, κάθε έννοια νομολογίας του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομικής τάξης. Γιατί αν ο καθένας μπορεί να λέει ότι μπορεί να εγκληματώ αλλά καλύπτομαι πίσω από το απόρρητο και μόνο ο θεός θα μάθει τι έκανα, τότε θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμπεράσματα οδυνηρά για τη Δημοκρατία που οδηγούν στην κατάργηση της.
Όμως από την εμπειρία μου δεν είδα πουθενά, για πολλά χρόνια τόσο λίγοι άνθρωποι ότι θα μπορούσαν να κρύψουν για πάντα την αλήθεια. Βεβαίως έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που θα μάθουμε την αλήθεια και θα πρέπει να είναι τώρα γιατί θα πρέπει να αξιολογηθεί και ενόψει των εκλογών.
Μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν ορισμένες κοινοβουλευτικές θεσμικές διαδικασίες που το επιβάλλει θεσμική δεοντολογία αλλά υπάρχουν και από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες οι οποίες αν αξιοποιηθούν σωστά από το σύνολο της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση».