Βασίλης Ιωακειμίδης / Τα παιδιά απειλούνται από την έλλειψη οργανωμένου πλαισίου πρόνοιας και προστασίας
«Γεγονότα όπως αυτό της Πάτρας, δημιουργούν την αίσθηση του ηθικού πανικού και της μεγάλης απειλής που ξεπερνάει το όριο της αναστάτωσης και οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να ξεχάσουμε το επίδικο. Το επίδικο είναι ότι τα παιδιά απειλούνται από την έλλειψη ενός οργανωμένου πλαισίου παιδικής πρόνοιας και προστασίας, από την υλική αποστέρηση και το γεγονός ότι το 30% των οικογενειών, ζουν σε συνθήκες απειλής φτώχειας», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Βασίλης Ιωακειμίδης.
«Όταν λοιπόν ως κοινωνία εστιάζουμε σε ένα ακραίο γεγονός, απομακρύνουμε την συζήτηση από την παιδική φτώχεια, την αποστέρηση και τα αίτια που προκαλούν τα ειδεχθή εγκλήματα. Απομακρύνουμε τη συζήτηση από το ότι υπάρχει αδυναμία διασύνδεσης μεταξύ των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών και από την έλλειψη πρωτοκόλλων. Ακόμα και αν είχαμε αύριο τους μηχανισμούς καταγραφής, θα μας λείπει το δυναμικό καθώς οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες. Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται οι λιγοστοί κοινωνικοί λειτουργοί στις δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα νοσοκομεία, να διερευνούν εκατοντάδες περιστατικά.
Είναι σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης, ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των παιδιών είναι να υπάρχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες. Να υπάρχουν δυνατότητες στους σχολικούς χώρους τα παιδιά να μιλούν για τα ζητήματα σε περιβάλλον εμπιστοσύνης και μη στιγματισμού, όπως και να υπάρχουν δυνατότητες υποστήριξης της ψυχικής υγείας των γονιών».