Κώστας Μελάς / Όλη η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμοπληθωρισμό

«Η αύξηση του πληθωρισμού δεν ήταν κάτι παροδικό όπως ισχυριζόταν η τράπεζα της Ελλάδας. Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, τροφίμων και πρώτων υλών θα επιφέρουν σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό μεγέθυνσης. Νομίζω ότι είμαστε στα πρόθυρα στασιμοπληθωρισμού», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Μελάς.
«Το αίτημα του Πούτιν να πληρώνεται για το φυσικό αέριο που προμηθεύει με το νόμισμα της χώρας του κι όχι με ευρώ ή δολάρια, έχει σκοπό να ξεπεράσει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, αλλά και να σταθεροποιήσει ή και να αυξήσει την αξία του νομίσματός του.
Επίσης με την κίνηση αυτή ο Πούτιν επιδιώκει την αποδολαροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, όπου χώρες θα αρχίσουν να αποτιμούν την αγορά ενέργειας όχι σε δολάρια ή ευρώ, αλλά σε εθνικά νομίσματα.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πάγωσαν συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, δημιούργησε ένα μεγάλο ρήγμα στο διεθνές πλαίσιο του νομισματικού συστήματος. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί φόβους στο μυαλό χωρών που έχουν συναλλαγματικά διαθέσιμα σε δολάρια και οι οποίες αισθάνονται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στη θέση της Ρωσίας».
Αναφορικά με την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία, ο κ Μελάς σημείωσε: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Moodys, η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία φυσικό αέριο σε ποσοστό 40%, αργό πετρέλαιο σε ποσοστό 11%, και σε ποσοστό 49% διυλισμένο πετρέλαιο. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν σοβαρό θέμα ενεργειακής επάρκειας για την Ελλάδα και όσοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός και να καθησυχάσουν, λένε ανοησίες».