Λύσανδρος Τσιλίδης / Χαμηλές προσδοκίες στον τουρισμό για τρίτο κατά σειρά καλοκαίρι
«Στάση αναμονής κρατά η τουριστική βιομηχανία της χώρας σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ροές από Ρωσία και Ουκρανία», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των τουριστικών πρακτόρων Fed HATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης.
«Αυτή τη στιγμή έχει παγώσει το σύνολο της αγοράς. Δεν υπάρχουν μεν ακυρώσεις αλλά δεν υπάρχουν και κρατήσεις, την ώρα που αναμέναμε φέτος περίπου 600.000 Ρώσους τουρίστες και 240.000 Ουκρανούς. Τόνισε επίσης ότι το κόστος ενέργειας και το κόστος ζωής σε κάθε χώρα προέλευσης τουριστών θα επηρεάσουν επίσης την ταξιδιωτική βιομηχανία της Ελλάδας.
«Η τουριστική σεζόν πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, το Καθολικό Πάσχα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν προγραμματίσει να φέρουν αεροπλάνα, κάτι που δεν πρόκειται να ακυρωθεί αλλά δεν φαίνεται να καταφέρουμε να κάνουμε υπερκάλυψη των επιδόσεων του 2019», εξήγησε ο κ. Τσιλίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα κινείται με πληρότητες κάτω του 75%.
Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με μέτρα που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, όπως παράταση της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, που είχαν ρυθμιστεί λόγω κόβιντ, από τον Ιούνιο και μετά, προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης ρευστότητα, παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία αλλά και προβολή της δυναμικής της Ελλάδας σε πιο μακρινές αγορές από τις οποίες τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν οι τουρίστες.