Νικόλαος Φαραντούρης / Η Ελλάδα έχει επάρκεια φυσικού αερίου. Το πρόβλημά της είναι το υπέρογκο κόστος

«Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, επιστήμονες, επιμελητήρια, φορείς, κόμματα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητάμε εγρήγορση και παρέμβαση από την κυβέρνηση για τις τιμές της ενέργειας. Η αύξηση στις τιμές της ενέργειας δεν πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο. Προφανώς ο πόλεμος επέτεινε το πρόβλημα, αλλά οι αυξημένες εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο τιμές, οφείλονται κυρίως στην ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, μετά την πανδημία. Αυτή η ανισορροπία όμως, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ολιγωρίες της κυβέρνησης γιατί οι τιμές χονδρεμπορικής ενέργειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι υψηλότερες εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Ενεργειακών θεμάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλας Φαραντούρης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε δημοσιεύματα περί δήθεν επιφυλάξεων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με μειώσεις ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ελλάδα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι κάτι τέτοιο ετέθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απεναντίας ήδη από τον Οκτώβρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη-μέλη να λάβουν γενναία μέτρα κατά της ακρίβειας προκειμένου να αποσοβηθεί σοβαρή κρίση αναφέροντας μάλιστα την Ελλάδα ως ένα από τα κράτη-μέλη που θα πληγεί περισσότερο, γιατί εκεί σημειώνονται οι υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής. Κάποιες χώρες ήδη προχώρησαν εγκαίρως λαμβάνοντας μέτρα.
Στην Ελλάδα επελέγησαν περισσότερο μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, παρά ένα στιβαρό πακέτο άμεσων και γενναίων μέτρων στήριξης του εισοδήματος του καταναλωτή και της μικρομεσαίας επιχείρησης. Επίσης θα πρέπει να διορθωθούν στρεβλώσεις στην αγορά χονδρεμπορικής και στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διμερείς συμβάσεις της χώρας, αλλά είναι επείγον να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα και ενδεχομένως κάποια ρυθμιστική παρέμβαση που θα αποτρέψει περαιτέρω άνοδο των τιμών. Αυτές οι ενέργειες έπρεπε να είχαν γίνει από το Σεπτέμβρη και καλό είναι να το θυμόμαστε για να μην επαναλάβουμε τις αστοχίες που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Επιπλέον, παρότι υποστηρίζω την απομάκρυνση της χώρας μας επιτέλους από το λιγνίτη, θεωρώ ότι έγινε βεβιασμένα και χωρίς προγραμματισμό η περίφημη απολιγνιτοποίηση. Δεν μπορείς να μιλάς για απολιγνιτοποίηση όταν δεν έχεις σχεδιάσει ζητήματα ενεργειακής επάρκειας και εφοδιασμού αφενός και αφετέρου καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Επιμένουμε στην πράσινη μετάβαση αλλά χωρίς αυτή να στραφεί εναντίον της κοινωνίας».