Αλέξης Μπένος / Η υπερεντατική κτηνοτροφία ευθύνεται για τις επιδημίες ιών στον 21ο αιώνα
«Στην ερευνητική δουλειά “Covid 19, πανδημία και οι σύγχρονες απειλές στη Δημόσια Υγεία” του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την ΠΦΥ (ΚΕΠΥ) που επιμελήθηκα μαζί με τον Η. Κονδύλη και παρουσιάζουμε αύριο στις 6:30 στο σύλλογο Ελλήνων αρχαιολόγων, παρατηρήσαμε ότι το 45% της πλεονάζουσας θνησιμότητας, δεν συσχετίζεται με τον κορωνοϊό», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αλέξης Μπένος.
«Το εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι από την πλεονάζουσα θνησιμότητα, το 45% ή γύρω στους 3.800 θανάτους, εμφανίζονται μεταξύ των δύο πρώτων κυμάτων, μέσα στο καλοκαίρι, όταν δεν υπήρχε μεγάλη έκρηξη θανάτων από κορωνοϊό και το ερώτημα που τίθεται, είναι το γιατί υπήρξαν αυτοί οι θάνατοι.
Στο συγκεκριμένο ερώτημα, η κυρίαρχη αντίληψη απαντά λέγοντας ότι η πανδημία έδειξε ότι αυτή είναι η πραγματική χρήση των υπηρεσιών υγείας και ότι προ πανδημίας γινόταν αχρείαστη χρήση των υπηρεσιών υγείας. Η αντίληψη αυτή είναι εγκληματικό λάθος γιατί δεν βλέπουμε την πλεονάζουσα θνησιμότητα και το αίτημα να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Γι’ αυτό η κυβέρνηση αρνείται να δει αυτούς τους αριθμούς και να τους σχολιάσει.
Είναι δεδομένο ότι αν το σύστημα υγείας ήταν ενισχυμένο θα είχε καλύτερη υγεία ο πληθυσμός άρα και μία παραγωγικότερη και δυναμική οικονομία. Δυστυχώς όμως εδώ μπαίνουν τραγικά διλήμματα σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς φαίνεται ότι ο στόχος είναι να πλουτίζουν πάρα πολλοί λίγοι και δεν τους ενδιαφέρει να πεθάνουν και κάποια εκατομμύρια άνθρωποι.
Σκοπός του βιβλίου είναι να αναδείξουμε τα λάθη της διαχείρισης της πανδημίας, όπως επίσης και να βρούμε τις αιτίες που εμφανίζονται. Όλοι κοιτάμε τα αποτελέσματα και δεν ψάχνουμε να βρούμε τις αιτίες εμφάνισης επιδημιών. Γιατί ήρθε η πανδημία; Τι σχέση έχει με το αγροτοδιατροφικό και την εντατικοποίηση της παραγωγής; Ακόμα και με τον Covid να τελειώσουμε, θα έχουμε άμεσα μια νέα επιδημία αν δεν αλλάξουμε τη βιομηχανία της αγροτικής και ιδιαίτερα της κτηνοτροφικής παραγωγής, αν δεν σπάσει η εντατικοποίηση και δεν γυρίσουμε σε πιο ήπιες μορφές γεωργίας. Ένας μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι η διατροφή, η οποία πρέπει να μπει στην πολιτική, κοινωνική και επιστημονική ατζέντα, για να δούμε πώς πρέπει να αλλάξει».
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, ώρα 18.30
στον κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο). Θα παρουσιάσουν οι:
-Χαράλαμπος Οικονόμου, καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Υγείας, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
-Χρίστος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής, Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου
-Αφροδίτη Ρέτζιου, γιατρός, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ
-Οι επιμελητές της έκδοσης Αλέξης Μπένος και Ηλίας Κονδύλης, καθηγητές πανεπιστημίου.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ντάνυ Βέργου.