Σωτήρης Ρούσσος / Χωρίς στρατηγική η Αθήνα, ο Ερντογάν δεν μπλοφάρει
«Όποιος έχει στρατηγική είναι ένα βήμα μπροστά. Εμείς είμαστε πίσω και κυνηγάμε το σκορ. Ο Ερντογάν το καταλαβαίνει αυτό, βρίσκει και τα κάνει, γιατί δεν υπάρχει στρατηγική. Βλέπει, π.χ. ότι παρατήσαμε τις κυρώσεις». Δυσοίωνες οι διαπιστώσεις του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρη Ρούσσου, ο οποίος μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.
«Εμείς νομίζουμε ότι η Τουρκία μπλοφάρει. Δεν μπλοφάρει, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι για την Άγκυρα δεν υπάρχει θέμα διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο», τόνισε, σημειώνοντας πως ο Ερντογάν θέλει να διαμηνύσει σε Αθήνα και Λευκωσία να ξεχάσουν ό,τι ξέρουν για το Κυπριακό. «Ο Ερντογάν θέλει την μη ανάμιξη της Ελλάδας στο Κυπριακό ώστε η Κύπρος να είναι προτεκτοράτο της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά την διεθνή παράγοντα, ο Σωτήρης Ρούσσος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ξαναζυγίζουν ένα μέρος των αποφάσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θέλουν να κρατήσουν αποστάσεις που δεν συνοδεύονται από δυναμική παρέμβαση». Εξήγησε ότι «τα συμφέροντα των δυτικών δυνάμεων θα μπορούσαν να συνεχίσουν και με το ενδεχόμενο ενός τουρκικού προτεκτοράτου εάν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση, όπως είδαμε και με τις έρευνες στην ΑΟΖ πώς βρέθηκε υπό ομηρεία της Τουρκίας η κυπριακή πλευρά».
Υπογράμμισε, όμως πως «το πρόβλημα είναι ποια είναι η στρατηγική μας. Δε μπορεί να έχουμε στρατηγική για το Κυπριακό αν δεν έχουμε άποψη για το πώς να προσεγγίζουμε το θέμα ως διεθνές ζήτημα».