Δημήτρης Καταλειφός / «Η ελπίδα μου είναι στους νέους»
[Μόνος δρόμος είναι η μαζική κινητοποίηση και χαίρομαι που οι νέοι καλλιτέχνες και οι νέοι γενικότερα πρωτοστατούν γιατί τέτοια απαξίωση του πολιτισμού δεν έχουμε ξαναζήσει» τόνισε ο σπουδαίος ηθοποιός, δάσκαλος και σκηνοθέτης Δημήτρης Καταλειφός, μιλώντας στο Κόκκινο, στην Ευγενία Λουπάκη.
Οι νέοι εξάλλου, το πάθος και η επιμονή τους είναι η αιτία που πρωταγωνιστεί στο ντοκυμαντέρ «Ο δρόμος προς το έαρ», του 36χρονου σκηνοθέτη Γιάννη Καρπούζη, που ιχνηλατεί τη ζωή και την ποίηση του Νίκου Καρούζου. «Ομολογώ ότι δεν τον ήξερα καλά τον Καρούζο», λέει ο Δημήτρης Καταλειφός.
Τον μελέτησα στη διάρκεια της προετοιμασίας της ταινίας και διαπίστωσα ότι είναι πολύ μεγάλος ποιητής. Το χρωστάω στα παιδιά που ήρθαν και με βρήκαν. Σκέφτηκα ότι αφού υπάρχουν νέοι στην εποχή μας που ασχολούνται με ποιητές υπάρχει ακόμα ελπίδα».
Για την απελπιστική κατάσταση των εργαζομένων στο χώρο του θεάματος-ακροάματος, που αύριο βγαίνουν και πάλι στο δρόμο, ο κ. Καταλειφός, που για πρώτη φορά στη ζωή του συμμετείχε ως υποψήφιος και εξελέγη στο ΔΣ του ΣΕΗ, τονίζει ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται σαν παρίας, σαν περιττό είδος. Οι τηλεοράσεις μιλούν για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, εκτός από τους εργαζόμενους στο πολιτισμό. Και η σημερινή υπουργός είναι προκλητικά αδιάφορη.