Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C16.3°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.8°C14.9°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.4°C15.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μπριζίτ Μακρόν / Θύμα των αποχρώσεων της δυσπιστίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπριζίτ Μακρόν / Θύμα των αποχρώσεων της δυσπιστίας

ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ
Μπριζίτ Μακρόν

Μέχρι πρότινος η συνωμοσιολογική θεωρία, ότι δήθεν η Μπριζίτ Μακρόν είναι άνδρας, περιοριζόταν στη Γαλλία, σε ακραίους διαδικτυακούς κύκλους κατά του Προέδρου Μακρόν. Πλέον, η συκοφαντία, το ψεύδος και η χυδαιότητα ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Δράστις είναι μια γνωστή τραμπική προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η ινφλουένσερ Κάντας Όουενς, που, στις 11 Μαρτίου, με μακροσκελές βίντεο προς τους περίπου 5 εκατομμύρια ακολούθους της στο Χ, πρώην Τουίτερ, λέει, μεταξύ άλλων, ότι «στοιχηματίζει όλη την επαγγελματική της φήμη στο γεγονός ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι στην πραγματικότητα άνδρας»...

«Αυτή η ιστορία είναι εμβληματική της εποχής μας, όπου η αλήθεια δεν αποτελεί πλέον καθαυτή αξία», εξηγεί μιλώντας στην Ουμανιτέ η Εμανουέλ Ανιζόν, δημοσιογράφος του Νουβέλ Ομπσερβατέρ, για το βιβλίο της με τίτλο «Η υπόθεση Κυρία, ανατομία ενός fake news: η ημέρα που η Πρώτη Κυρία έγινε άνδρας». Η δημοσιογράφος, που μίλησε με πολλά άτομα που πιστεύουν στη φήμη, εξηγεί ότι αυτή εκφράζει τη γενικευμένη δυσπιστία πολλών επιπέδων απέναντι στην εξουσία, που αποτελεί πλέον πραγματικό κοινωνικό φαινόμενο.

Εμανουέλ Ανιζόν, δημοσιογράφος του "Νουβέλ Ομπσερβατέρ"

Το fake news που επιμένει

Στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2021, μια γυναίκα στο FB υπονόησε ότι η Πρώτη Κυρία ήταν άνδρας. Έκτοτε αυτή η ψευδής είδηση αναπαράχθηκε στο Διαδίκτυο και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που ο Πρόεδρος Μακρόν αναγκάστηκε να την διαψεύσει, όπως άλλωστε και η ίδια η σύζυγός του. «Αυτό το fake news κανονικά θα έπρεπε να είχε περάσει απαρατήρητο. Όμως αυτό δεν έγινε», παρατήρησε η Ανιζόν, μιλώντας στο δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι France Info και παρατηρώντας ότι αντί να σβήσει η κακόβουλη φήμη, διαδόθηκε και ανάγκασε την Πρώτη Κυρία να τοποθετηθεί και να «καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση». Παρ' όλες όμως τις αγωγές για δυσφήμηση, από το 2022, η φήμη εξακολουθούσε με διαφορετικά «κωδικά ονόματα», αναγκάζοντας μάλιστα τον Γάλλο Πρόεδρο να παρέμβει δημοσίως στις 8 Μαρτίου. «Το χειρότερο είναι οι ψευδείς πληροφορίες και τα κατασκευασμένα σενάρια, με τους ανθρώπους που φτάνουν να τα πιστέψουν και που έρχονται να μας πλήξουν, ακόμη και σε ιδιωτικά θέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο βιβλίο της η δημοσιογράφος ερεύνησε τις ρίζες της συγκεκριμένης παραπληροφόρησης. «Αυτή η φήμη γεννήθηκε σε ένα άγνωστο κανάλι του YouTube που ανήκει σε ένα ΜΜΕ. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2021, μια γυναίκα, η Νατασά Ρέι, μιλά σε αυτό και ισχυρίζεται ότι επί τρία χρόνια μαζεύει αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Μπριζίτ Μακρόν είναι άνδρας. Αυτή η εκπομπή, που θα έπρεπε να είχε μείνει σε μια σκοτεινή γωνιά του Διαδικτύου, αναπαράχθηκε και την είδαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα» είπε η Ανιζόν. Η αναπαραγωγή ήταν τέτοια που η Μπριζίτ Μακρόν μίλησε σε κανάλια υψηλής τηλεθέασης, όπως το τηλεοπτικό TF1 και το ραδιόφωνο RTL, ήδη στις αρχές του 2022, ενώ ακολούθησε και προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Παρ' όλα αυτά η φήμη συνεχίστηκε. Η δημοσιογράφος συνάντησε και μίλησε με τη Ρέι. Την περιγράφει ως καλλιεργημένη, με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα, υπερασπίστρια των ζώων. «;Aρχισε να οικοδομεί ένα μυστήριο γύρω από την προσωπικότητα της Μπριζίτ Μακρόν, κυρίως γύρω από τον πρώτο της σύζυγο. Περνούσε όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο. Κατέληξε να βρει αυτά που πιστεύει ότι αποτελούν αποδείξεις αλλαγής φύλου».

Σιωπές και ατέλειες στην υπηρεσία του παραλόγου

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η φήμη αυτή, παρά τον παράλογο χαρακτήρα της, επιμένει, η Ανιζόν εξηγεί ότι «συχνά η πραγματικότητα είναι ατελής. Όταν η Ρέι ζητάει αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, ο δήμος δεν της απαντά και της λέει ότι δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει. Αυτό τροφοδοτεί τη δυσπιστία». Η Ρέι στηρίζεται σε σιωπές, ατέλειες, μικρά ελαττώματα, που τα μετατρέπει σε αποδείξεις.

Με τη Ρέι γίνεται η αρχή. Τη σκυτάλη παίρνουν μετά «εναλλακτικά ΜΜΕ», ομάδες «μπριζιτολόγων» - «άνθρωποι που θεώρησαν αποστολή τους την “αναζήτηση της αλήθειας” απέναντι σε ελίτ που τους λένε ψέματα». Αυτό που ενώνει αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους, όπως εξηγεί η Ανιζόν, «είναι ότι πλέον δεν βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ανάλυσης “Δεξιά - Αριστερά”. Βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο ερμηνείας απόρριψης των ελίτ, ακραίας δυσπιστίας έναντι ελίτ και θεσμών, όπως και έναντι πολιτικών και ΜΜΕ, ενώ υπάρχει και απόρριψη της παγκοσμιοποίησης, κυρίως της οικονομικής».

Η Ανιζόν αναφέρεται στα πολλά επίπεδα δυσπιστίας πάνω στα οποία κτίστηκε η συνεχιζόμενη κακόβουλη φήμη. «Υπάρχει η άποψη των 50 αποχρώσεων της δυσπιστίας. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι απαραιτήτως περιθωριακοί, που δεν είναι απαραιτήτως ακραίοι. Και στο κοινωνικό επίπεδο υπάρχουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Συνάντησα πολύ διαφορετικούς ανθρώπους. Κάποιον που δούλεψε σε μια τράπεζα και που ψήφισε Μακρόν το 2017, έναν 28χρονο επιχειρηματία... Είναι σημαντικό να μην απλουστεύουμε. Το θέμα προκαλεί το ενδιαφέρον των απλών πολιτών. Γιατί αυτή η φήμη, σήμερα, είναι αντικείμενο γευμάτων έως αντικείμενο αστεϊσμών. Είναι κάτι που πλέον περνάει σε άλλες σφαίρες από την αρχική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL