Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C19.6°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.6°C
5 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.0°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C19.7°C
4 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 39%
Γαλλία / Συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Συνταγματική κατοχύρωση των αμβλώσεων

134712055.png

Η Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 ήταν ιστορική ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία. Η Γερουσία με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε το πράσινο φως για να γίνει η Γαλλία η πρώτη χώρα παγκοσμίως που καθιστά συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση. Και μάλιστα σε μια συγκυρία αμφισβήτησης των δικαιωμάτων των γυναικών από τις ΗΠΑ ως την Πολωνία. Είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις και εκδηλώσεις των γυναικείων οργανώσεων, συνδικάτων, κομμάτων.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει στα τέλη του Ιανουαρίου με τη θετική απόφαση, με 493 υπέρ, της Βουλής. Η συνταγματικά εγγυημένη ελευθερία των γυναικών στην άμβλωση θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Γερουσίας που απαιτείται για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η συνεδρίαση του σώματος που αποτελείται από τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής ξεκινά αύριο. Τα τρία πέμπτα των ψήφων που απαιτούνται είναι δεδομένα μετά τις αποφάσεις Βουλής και Γερουσίας. «Υπάρχουν μέρες που σημαδεύουν την πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Η σημερινή είναι μία από αυτές» έγραψε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του την Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν Μορετί έκανε λόγο για «νέα σελίδα στο δίκαιο των γυναικών» που έγραψε η Γερουσία. «Μια νίκη για όλες τις γυναίκες» σχολίασε από τα θεωρεία της Γερουσίας η Φλοριάν Βολτ από το Ίδρυμα των Γυναικών.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήταν η κατάληξη ενός αγώνα που ξεκίνησαν οι κομμουνιστές γερουσιαστές το 2017. «Επιτέλους! Το δικαίωμα στην άμβλωση πρέπει να βρίσκεται στο σύνταγμα μαζί με άλλα βασικά δικαιώματα. Πλέον κανείς αντιδραστικός, κανείς οπισθοδρομικός δεν θα μπορεί να υποτάσσει τις γυναίκες, τα δικαιώματά τους και τα σώματά τους στις διαθέσεις του ή στην πολιτική του ατζέντα» παρατήρησε ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Φαμπιέν Ρουσέλ. «Όταν ξεκινήσαμε, όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο να τα καταφέρουμε. Σε μια περίοδο που οι αντιδραστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, στείλαμε καθαρό μήνυμα» σχολίασε η οικολόγος γερουσιαστής Μελανί Βοζέλ.

Ευρεία η πλειοψηφία στη Γερουσία

Η συζήτηση στη Γερουσία, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως, ήταν πολύ έντονη. Κι αυτό γιατί ενάντια στη συνταγματοποίηση του δικαιώματος των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους ήταν οι τρεις επικεφαλής της πλειοψηφίας: Ο πρόεδρος της Βουλής Ζεράρ Λαρσέρ και οι πρόεδροι των ομάδων των Ρεπουμπλικάνων και των κεντρώων Μπρουνό Ρεταγιό και Ερβέ Μαρσέιγ. Η απόφαση πάρθηκε με 267 ψήφους υπέρ και 50 κατά επί 317 ψηφισάντων σε σύνολο 339 γερουσιαστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι επικεφαλής βρέθηκαν απέναντι στους γερουσιαστές τους! Για παράδειγμα, 72 Ρεπουμπλικάνοι υπερψήφισαν και μόλις 41 ακολούθησαν τη «γραμμή» καταψηφίζοντας! Τελικά, ο δρόμος για την υπερψήφιση άνοιξε με την τελική απόρριψη μιας τροπολογίας του Φιλίπ Μπα, γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, που ζητούσε τη διαγραφή της λέξης «εγγυημένη» από το άρθρο 34 του συντάγματος: «Ο νόμος ορίζει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ασκείται η εγγυημένη ελευθερία της γυναίκας να έχει πρόσβαση σε εκούσια διακοπή της κύησης». «Είμαι ευτυχής που οι συνάδελφοι έκαναν αυτή την πορεία και ευχαριστώ τις γυναίκες τους, τις κόρες τους... Χάρη σ’ αυτές η Γερουσία βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας που εξελίσσεται» σχολίασε η Λοράνς Ροσινιόλ, γερουσιάστρια του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Είναι πάντως σίγουρο ότι ρόλο έπαιξαν και οι επερχόμενες ευρωεκλογές, καθώς πολλοί δεν ήθελαν να εμφανιστούν ως μέλη ενός κόμματος κατά των αμβλώσεων. «Ας μην βρεθούμε στο στρατόπεδο των διαμαρτυρόμενων κατά των αμβλώσεων» είχε μάλιστα ζητήσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Ερίκ Σιοτί.

Από τα ακροδεξιά ΜΜΕ οι σκληρότερες επιθέσεις

Σημείο των καιρών. Την πιο επιθετική κριτική κατά του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση έκαναν ακροδεξιά ΜΜΕ, όπως το ειδησεογραφικό Cnews, που έφτασε μέχρι του σημείου εκπομπή του επί 50 λεπτά να παρουσιάζει τις αμβλώσεις ως αιτία θανάτου όπως το κάπνισμα ή ο καρκίνος. Απέναντι στον σάλο που δημιουργήθηκε, το κανάλι ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «τεχνικό λάθος» αναφερόμενο σε μια... κάρτα. «Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, τα συστηματικά καλέσματα μίσους είναι και αυτά τεχνικά λάθη;» υπογράμμισε εύστοχα ο Ιάν Μπροσά, γερουσιαστής του ΚΚΓ.

«Η Γαλλία θεωρεί πως εκπροσωπεί μια σπουδαία υπόθεση και μια επιθετική φεμινιστική διπλωματία σε έναν κόσμο όπου τα δικαιώματα των γυναικών υποχωρούν σαφώς. Κι αν δεν προχωρούσε στη συνταγματοποίηση του δικαιώματος της άμβλωσης, θα σήμαινε ότι αγνοεί μια ιστορική στιγμή» σχολίασε στη L’ Humanite η Σελίν Μας, πρόεδρος του γαλλικού Τμήματος του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Η ίδια θύμισε ότι «πολλές χώρες επέλεξαν την απαγόρευση, την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση, με πρώτες τις ΗΠΑ» αναφερόμενη στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022 έπειτα από μισό αιώνα προστασίας. Σύμπτωση: Στη Γαλλία, 50 χρόνια μετά τον νόμο Βέιγ, που με μεγάλη καθυστέρηση νομιμοποίησε τις αμβλώσεις, ήρθε ως επιστέγασμα η συνταγματική κατοχύρωση...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL