Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.1°C30.1°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.4°C28.3°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C28.2°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.2°C28.6°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.5°C25.2°C
0 BF 61%
OpenAI / Χάος στην εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης - Εκατοντάδες υπάλληλοι απειλούν να παραιτηθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

OpenAI / Χάος στην εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης - Εκατοντάδες υπάλληλοι απειλούν να παραιτηθούν

altman
JOHN G. MABANGLO/EPA

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης OpenAI απειλεί παραιτηθεί από την εταιρεία και να ενταχθεί στη Microsoft, η οποία έχει προσλάβει τον πρώην CEO του OpenAI Sam Altman και τον πρώην συνιδρυτή του OpenAI Greg Brockman που απολύθηκαν απο την OpenAl.

Σε επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, περισσότερα από 500 στελέχη της OpenAI γνωστοποιούν ότι «η Microsoft μας διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέσεις για όλους τους υπαλλήλους της OpenAI στη νέα θυγατρική, εάν επιλέξουμε να γίνουμε μέλος». 

Η επιστολή αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της OpenAI θα αποχωρήσουν εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν επαναφέρει τους απολυμένους Altman και Brockman και στη συνέχεια παραιτηθεί. Όμως, καθώς το διοικητικό συμβούλιο έχει ήδη κάνει την επιλογή του, αποφασίζοντας να παραμείνει στη θέση του και να ορίσει έναν νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, ενώ ο Άλτμαν και ο Μπρόκμαν κατευθύνονται προς τη Microsoft, φαίνεται ότι η Microsoft μπορεί να βρήκε μόλις τους πρώτους εκατοντάδες υπαλλήλους του Άλτμαν. 

Οι υπάλληλοι του OpenAI που υπογράφουν την επιστολή κατηγορούν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ότι θέτει σε κίνδυνο τη δουλειά τους και ότι «υπονόμευσε την αποστολή και την εταιρεία μας». Απορρίπτουν επίσης την ιδέα ότι η OpenAI προχωρούσε πολύ γρήγορα χωρίς να ανησυχεί για την ασφάλεια. «Η δουλειά μας για την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνει παγκόσμιους κανόνες»,  υπογραμμίζουν.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος της OpenAI, Ilya Sutskever, ο οποίος φέρεται να ηγήθηκε της κίνησης για την απομάκρυνση του Altman, σημείωσε στο X (πρώην Twitter) ότι λυπάται για το «Σαββατοκύριακο του χάους μέσα στο OpenAI. «Λυπάμαι βαθιά για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου. Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω την OpenAI», είπε ο Sutskever. «Λατρεύω όλα όσα έχουμε φτιάξει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία». Παραδόξως, το όνομα του Sutskever είναι επίσης στη λίστα των παραιτήσεων.

Η Microsoft έχει τώρα δημιουργήσει μια ειδική «προηγμένη ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης» για να στεγάσει έναν αριθμό πρώην υπαλλήλων της OpenAI, με τον Altman να προσφέρει έναν τίτλο CEO για να ηγηθεί του τμήματος. Είναι μια ασυνήθιστη κίνηση για τη Microsoft, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί συνήθως τον τίτλο του CEO μόνο για τους ηγέτες μεγάλων τμημάτων όπως η Microsoft Gaming ή εξαγορασμένες εταιρείες όπως το LinkedIn  και το GitHub.

Οι υπάλληλοι του OpenAI έχουν καταστήσει σαφές ότι η Microsoft το αντιμετωπίζει αυτό σαν μια μεγάλη εξαγορά, διαβεβαιώνοντας τους υπάρχοντες υπαλλήλους ότι υπάρχουν ανοιχτοί ρόλοι για να ενταχθούν στην ομάδα του στη Microsoft.

Η πρόσληψη του Άλτμαν ήρθε λίγες ώρες αφότου οι διαπραγματεύσεις με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI απέτυχαν να τον επαναφέρουν στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της OpenAI το Σαββατοκύριακο. Αντίθετα, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Twitch Emmett Shear ορίστηκε προσωρινός διευθύνων σύμβουλος. Θα αντικαταστήσει την Mira Murati, η οποία διορίστηκε ως προσωρινή Διευθύνουσα Σύμβουλος της OpenAI μετά την απόλυση-σοκ του Altman την Παρασκευή. Η Murati βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των εργαζομένων της OpenAI που απειλούν να ενταχθούν τώρα στη Microsoft.

Η νέα προηγμένη ερευνητική ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, με επικεφαλής τους Altman και Brockman, έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου η Microsoft ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε το δικό της προσαρμοσμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων γλώσσας και ενδεχομένως να αποφύγει την δαπανηρή εξάρτηση από τη Nvidia.

Σύμφωνα με τους  The New York Times, ο Altman φέρεται να άνοιξε πρόσφατα μια ξεχωριστή startup για την κατασκευή προσαρμοσμένων τσιπ της μονάδας επεξεργασίας τεχνητής νοημοσύνης (TPU) που ανταγωνίζονται την Nvidia σε επενδυτές .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL