Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.8°C17.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.3°C15.7°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
6.9°C10.7°C
0 BF 100%
Προσφυγικό / Η χαμένη τιμή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Η χαμένη τιμή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

133928612_LAMPEDUSA.jpg

Οι καταστροφές πλήττουν η μία μετά την άλλη τη Βόρεια Αφρική, αλλά βασική έγνοια της Ευρώπης φαίνεται να παραμένει το πώς θα ανακόψει με κάθε μέσο ένα νέο κύμα απελπισμένων μεταναστών προς την ήπειρο.

Λίγο προτού αναχωρήσει για τη Ρώμη, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ξέκοψε χθες οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο η χώρα του να υποδεχτεί έστω ένα μέρος των χιλιάδων μεταναστών που φτάνουν τις τελευταίες μέρες στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας. «Όχι, η Γαλλία δεν θα το κάνει, η Γαλλία θέλει να βοηθήσει την Ιταλία να ελέγξει τα σύνορά της για να εμποδίσει ανθρώπους να έρθουν» τόνισε.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «θα ήταν λάθος κρίσης» να θεωρήσει κανείς ως αυτονόητο πως «οι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη πρέπει αμέσως να κατανέμονται σε όλη την Ευρώπη και στη Γαλλία», η οποία, όπως υποστήριξε, «κάνει ήδη αυτό που της αναλογεί».

Είναι ένα μήνυμα που τα τελευταία χρόνια εκπέμπουν ακατάπαυστα ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως εκείνες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Για πρώτη φορά εκπέμπεται όμως και από τη Γαλλία, μια χώρα που κόπτεται για το προφίλ της σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών αξιών.

Παρ’ όλα αυτά, αναχωρώντας από το Παρίσι ο Νταρμανέν δεν είχε στις αποσκευές του ένα μήνυμα αλληλεγγύης, αλλά ένα «μήνυμα αυστηρότητας» -όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος- εναντίον των παράτυπων μεταναστών που τις τελευταίες μέρες συρρέουν στη Λαμπεντούζα. Εσπευσε να περιορίσει την ατζέντα της συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Πιαντεντόζι σε ένα πλαίσιο περιφρούρησης και αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης. Η Γαλλία θέλει κυρίως «να βοηθήσει την Ιταλία να φυλάξει τα σύνορά της» ξεκαθάρισε.

Ποια επανεγκατάσταση;

«Δεν μπορεί να υπάρχει ως μήνυμα προς τα πρόσωπα που έρχονται στο έδαφός μας ότι θα γίνονται δεκτά ό,τι κι αν συμβεί» υπογράμμισε. «Αν υπάρχουν αιτούντες άσυλο που δικαιούνται άσυλο, που διώκονται για πολιτικούς λόγους, είναι προφανώς πρόσφυγες. Και σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία, όπως έκανε πάντα, μπορεί να υποδεχθεί αυτά τα πρόσωπα» συνέχισε.

Εσπευσε όμως αμέσως να εκδώσει και την ετυμηγορία. «Όμως δεν είναι» αποφάνθηκε, υποστηρίζοντας πως «στο 60% των περιπτώσεων έρχονται από χώρες όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γουινέα, η Γκάμπια», όπου «δεν υπάρχει ανθρωπιστικό ζήτημα».

Αν, επομένως, είναι κάπως υπερβολικό να μιλάμε σε αυτή τη φάση για ορμπανοποίηση της γαλλικής μεταναστευτικής πολιτικής, δεν είναι παράλογο να συγκρίνουμε το νέο ύφος της πολιτικής του Παρισιού με εκείνο της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρζια Μελόνι.

«Αυτό που θέλουμε να πούμε στους Ιταλούς φίλους μας, οι οποίοι πιστεύω πως συμφωνούν απολύτως μαζί μας, είναι ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως να εξετάζουμε αμέσως τα αιτήματα για άσυλο και, όταν δεν το δικαιούνται, να τους στέλνουμε πίσω στη χώρα τους» τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Η θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» κερδίζει έδαφος

Το ίδιο ακριβώς μήνυμα είχε εκπέμψει ένα 24ωρο νωρίτερα και η Μελόνι. Προσπάθησε να αποθαρρύνει όσους επιθυμούν να «εισέλθουν παράνομα» στη χώρα της υπενθυμίζοντας τις «δύσκολες συνθήκες» στη θάλασσα αλλά και τους κινδύνους από τους διακινητές. «Θα κρατηθείτε και θα επαναπατριστείτε» ξεκαθάρισε απευθυνόμενη σε εκείνους που παρ’ όλα αυτά θα αντέξουν στις δυσκολίες.

Εκανε λόγο για « μη βιώσιμη μεταναστευτική πίεση» και έφτασε σε ένα κρεσέντο κινδυνολογίας, δίνοντας πολιτική εγκυρότητα σε συνωμοσιολογικά σενάρια που διακινούν τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο κύκλοι της Δκροδεξιάς.

«Δεκάδες εκατομμύρια» Αφρικανοί, όπως είπε, θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω πραξικοπημάτων ή πείνας. « Η Ιταλία και η Ευρώπη δεν μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή την τεράστια μάζα», προειδοποίησε, ζητώντας η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής να αφιερωθεί αποκλειστικά στο ζήτημα.

Βλέποντας τον «ούριο άνεμο» στα πανιά της, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά ετοιμάζεται την ίδια ώρα για ένα πραγματικό πάρτι στις επόμενες ευρωεκλογές. Η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν εμφανίστηκε την Κυριακή στο πλευρό του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, σε συγκέντρωση της τελευταίας στην Ποντίδα της Ιταλίας.

«Υπερασπιζόμαστε τους λαούς μας ενάντια στο μεταναστευτικό κύμα που οργανώνεται σήμερα. Ας υπερασπιστούμε τους λαούς μας όπως το έκανε έξοχα ο Ματέο Σαλβίνι, με τόσο θάρρος και μαχητικότητα όταν είχε τη δύναμη να το κάνει. Μείωσε θεαματικά την άφιξη των μεταναστών» διαφήμισε τον πολιτικό της σύμμαχο η Λεπέν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL