Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.6°C17.0°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.4°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.0°C17.1°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
6 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.4°C12.9°C
0 BF 100%
Η ρωσική οικονομία στη μέγγενη του G7
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ρωσική οικονομία στη μέγγενη του G7

133399514_G7_JAPAN.jpg

Αποκλειστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας επικεντρώνεται, όπως αναμενόταν, η συνάντηση του G7 στην Χιροσίμα, με τους ηγέτες των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να υπόσχονται τώρα ότι θα υποχρεώσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας «να λιμοκτονήσει».

Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επιβεβαίωνε ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου δεν έχουν πληγεί σοβαρά από τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία, η ομάδα του G7 αποφάσισε νέες κυρώσεις που, σύμφωνα με την ίδια, «θα στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της».

«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς) στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας, νωρίς το πρωί, τις δικές τους κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να «περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της». Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων την επικερδή βιομηχανία διαμαντιού, που αποφέρει κάθε χρόνια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.

Στη Χιροσίμα και ο Ζελένσκι;

Στην ανακοίνωσή του, το G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού. «Τα διαμάντια δεν είναι παντοτινά», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως «το G7 παραμένει ενωμένο απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερό στην υποστήριξή του προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. Οι ηγέτες του G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.

Πληροφορίες ήθελαν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μεταβαίνει και αυτός στη Χιροσίμα την Κυριακή προκειμένου να ζητήσει νέα εξοπλιστικά πακέτα ενόψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης και να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη του G7 προς το Κίεβο. Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για το πιο μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό που πραγματοποιεί ο Ζελένσκι μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Κίεβο, στασιμότητα στην Μπαχμούτ

Στο μέτωπο των συγκρούσεων, η ρωσική πολεμική αεροπορία συνέχισε να σφυροκοπά την ουκρανική πρωτεύουσα, με την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας να ανακοινώνει την κατάρριψη 19 από τα 28 drones που εξαπολύθηκαν.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεών της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτόν τον μήνα. Το Κίεβο αποδίδει τις επιθέσεις αυτές στους φόβους της Μόσχας για αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ανέφεραν πλήγματα σε βασικές υποδομές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη που έχουν χάσει γύρω από την κατεστραμμένη πόλη της Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά ότι τα ουκρανικά στρατεύματα απωθούν τις επιθέσεις.

Η Μόσχα θεωρεί την επιθεση της στην Μπαχμούτ, μια πόλη περίπου 70.000 ανθρώπων πριν από τη ρωσική εισβολή, σημαντικό κομμάτι στην εκστρατεία της για την κατάληψη της υπόλοιπης περιοχής του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του, τέλος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι η Δύση εργάζεται για τον διαμελισμό της χώρας του. «Υπάρχουν προσπάθειες να βάλουν μια σφήνα ανάμεσα στους λαούς της χώρας μας. Λένε πως η Ρωσία θα πρέπει να χωριστεί σε δεκάδες διαφορετικά κράτη» τόνισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL