Μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα συνέχιζαν να πλήττουν στόχους και να βάλλουν εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαρτούμ, μετά την ώρα που αναμενόταν να ξεκινήσει η εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα, όπως αναφέρει το Reuters για την έκρηξη βίας στο Σουδάν. Η κατάσταση στο Χαρτούμ παραμένει δεινή, με τους κατοίκους να προσπαθούν να προστατευτούν από την σύρραξη χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τροφή, ενώ το σύστημα Υγείας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Residents of Khartoum, Sudan, face a shortage of essentials and no water or electricity as warring military factions continue to fight https://t.co/6Z9b5Yiqae pic.twitter.com/BgPF9HvyVW
— Reuters (@Reuters) April 19, 2023
Η ανθρωπιστική κρίση που είναι ήδη σε εξέλιξη, με εκατοντάδες νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών, κινδυνεύει να διογκωθεί με την προσθήκη της επισιτιστικής κρίσης. Το Σουδάν στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις τροφίμων και οι άνθρωποι του ΟΗΕ φαίνεται ότι έχουν γίνει στόχος ενόπλων. Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις νεκροί υπάλληλοί του και περιστατικά σεξουαλικής βίας εναντίον του προσωπικού του Οργανισμού.
Ο συντονιστής του προγράμματος επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς με ανάρτησή του τονίζει ότι «το άμεσα απαραίτητο είναι να σταματήσουν οι συγκρούσεις για να μπορέσουν οι πολίτες να μετακινηθούν, να μεταφέρουν συγγενείς σε νοσοκομεία, να αποθηκεύσουν τρόφιμα».
Right now, the imperative is to have humanitarian pauses to allow people to move, to send their relatives to hospital, to restock food. https://t.co/dlpvovYbqZ
— Martin Griffiths (@UNReliefChief) April 18, 2023
Οι αντιμαχόμενες πλευρές, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και οι RSF και ο ηγέτης τους Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο (γνωστός ως Χεμένττι), προσπαθούν να εξασφαλίσουν την στήριξη των ισχυρών της διεθνούς σκηνής, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ από τη μία και η Ρωσία και η Κίνα από την άλλη.
Σημειώνεται ότι στη χώρα έχει εδώ και χρόνια παρουσία η Wagner που ελέγχει μεταλλεία χρυσού. Ταυτόχρονα, οι δύο πλευρές φαίνεται να δίνουν παράλληλο αγώνα προσεταιρισμού των διαφορετικών φατριών εντός του Σουδάν.
Οι συγκρούσεις δεν περιορίζονται στο Χαρτούμ, αλλά σύμφωνα με πολλές πηγές επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, από τις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι βαθιά στο εσωτερικό της αφρικανικής ηπείρου.