Απαραίτητη χαρακτήρισε την αντιμεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. «Ακούω τις επιφυλάξεις, τις ανησυχίες, τα ερωτήματα» είπε επιχειρώντας να «λειάνει» τη θέση της, ενώ λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει ότι το όριο της συνταξιοδοτικής ηλικίας έχει «κλειδώσει» στα 64 χρόνια. Την απάντηση την έλαβε στους δρόμους αλλά και... γραπτώς. Την Τρίτη σημειώθηκε στη Γαλλία τεράστια κινητοποίηση, που ξεπέρασε παρεμφερείς κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών και ήταν μεγαλύτερη και από εκείνη στις 19 Ιανουαρίου. Μόνο στο Παρίσι διαδήλωσαν μισό εκατομμύριο άτομα -100.000 περισσότεροι από τον Ιανουάριο-, ενώ σε πόλεις όπως η Τουλούζη, το Μονπελιέ, το Στρασβούργο, η Μασσαλία, η συμμετοχή στις πορείες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Αναλυτές, στηριζόμενοι στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μιλούν για ιστορικό ρεκόρ για συνδικαλιστική διαδήλωση, με τη συμμετοχή να ξεπερνά εκείνη στις 12 Οκτωβρίου του 2010.
Η πολυπληθής συμμετοχή, παρά την αστυνομοκρατία, στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που είχε σχεδόν νεκρώσει με την απεργία στον δημόσιο τομέα, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία, στα διυλιστήρια, δεν είναι συγκυριακή. Και αυτό μαρτυρά και η... γραπτή απάντηση που έστειλαν οι πολίτες στο δίδυμο Μακρόν-Μπορν για την εμμονή του στη συνταξιοδοτική αντιμεταρρύθμιση. Η δημοσκόπηση στις αρχές του μήνα για λογαριασμό του περιοδικού Le Point καταγράφει όχι μόνο συντριπτική πλειοψηφία στήριξης των κινητοποιήσεων και των απεργιών αλλά και ανοδική τους τάση. Συγκεκριμένα, περίπου 7 στους 10 πολίτες δηλώνουν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις (72%) και στις απεργίες (69%). Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη χώρα είναι και η διαπίστωση ότι τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα κατά 7 και 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου. Και μάλλον απαντούν σε φράσεις όπως αυτή της πρωθυπουργού το βράδυ της Πέμπτης: «Το να ζητάμε από τους Γάλλους να δουλεύουν περισσότερο σημαίνει προσπάθεια, αλλά αν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, το αναδιανεμητικό μας σύστημα δεν θα κρατήσει».
20 δισ. επιβάρυνση για τους πιο φτωχούς
Τη δική τους απάντηση έδωσαν μάλιστα και πάνω από εκατό προσωπικότητες, μεταξύ τους η βραβευμένη πέρσι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ανί Ερνό, που δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης με κείμενό τους στο περιοδικό Citoyen, χαρακτηρίζοντας τη μεταρρύθμιση «αρχαϊκή», που δημιουργεί «φοβερές ανισότητες». «Ο στόχος, κόντρα στην κοινωνική Ιστορία, είναι να δουλεύουν περισσότερο και πιο πολύ οι γυναίκες και οι άνδρες που θέλουν ανάπαυση και να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους σε μια προνομιακή στιγμή της ζωής τους» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Τομά Πικετί, που είναι μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν το κείμενο, στη δική του ανάλυση υπογραμμίζει την ταξικότητα της μεταρρύθμισης Μακρόν: «Με τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, ο Μακρόν θα μπερδέψει ξανά τις εποχές, εμφανιζόμενος ως ο Πρόεδρος των πλουσίων;», «Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 20 δισ. ευρώ ετησίως. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα 20 δισ. θα επιβαρύνουν ολοκληρωτικά τους πιο φτωχούς».
Η κυβέρνηση ωστόσο μοιάζει να επενδύει στο «ξεφούσκωμα» των συλλογικών αντιδράσεων επιλέγοντας fast track διαδικασία στη Βουλή, όπου η συζήτηση ξεκινά αύριο Δευτέρα και θα διαρκέσει έως τις 17 του μήνα. Όμως συνδικάτα, εργαζόμενοι και, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες, συνολικά η κοινωνία ετοιμάζονται για σύγκρουση διαρκείας. Ήδη οι επόμενες κινητοποιήσεις συνεχίζονται μεθαύριο Τρίτη 7 και Σάββατο 11 του μήνα. Ενδεικτικό ότι τα μεγάλα συνδικάτα (CFDT, CGT και F.O.) ετοιμάζονται για πολυήμερες κινητοποιήσεις και απεργίες είναι και το γεγονός ότι δημιουργούν δικά τους συστήματα αποζημίωσης των απεργών σε τομείς-κλειδιά (διυλιστήρια, σχολεία, συγκοινωνίες). Ένα είδος απεργιακών «κουμπαράδων» για τη στήριξη των απεργών, στο πλαίσιο της οργανωμένης αντίδρασης κόντρα στην κυβέρνηση. Συστημάτων αλληλεγγύης που κάθε συνδικάτο χρηματοδοτεί μεν με τον δικό του τρόπο, αλλά με κοινό σκοπό: να ανατραπεί το συνταξιοδοτικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Ο Μακρόν επέλεξε ως αντίπαλο τη Λεπέν
Η αναμέτρηση αναμένεται σκληρή - σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έως την Πέμπτη, οπότε έληξε η προθεσμία, είχαν κατατεθεί 20.500 τροπολογίες, με τα κόμματα της Αριστεράς να έχουν καταθέσει τις 17.000 (από τις οποίες οι 12.000 προέρχονται από την Ανυπότακτη Γαλλία, που προτείνει τα 60 χρόνια για συνταξιοδότηση). Ξεκίνησαν έτσι και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Όπως το πρόσφατο σε επίπεδο συνεδρίασης των προέδρων της Βουλής. Εκεί όπου φάνηκε ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιθυμεί απέναντί της όχι την Αριστερά, αλλά την Ακροδεξιά της Λεπέν. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση (όπου μετέχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, των μόνιμων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και οι αντιπρόεδροι της Βουλής), αποφασίστηκε, έπειτα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία με... κλήρο, ότι στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια θα συζητηθεί η πρόταση για διακοπή της διαδικασίας και προσφυγή σε δημοψήφισμα με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση όχι της Αριστεράς, αλλά της Λεπέν. Παραβλέποντας ότι η αριστερή συμμαχία είχε καταθέσει πρώτη το σχετικό αίτημα στις 23 Ιανουαρίου, μέσω της Κ.Ο. του ΚΚΓ, με τη στήριξη εκατό επιπλέον αριστερών βουλευτών, τονίζοντας στην αιτιολογία ότι το «δημοψήφισμα αποτελεί πραγματική δημοκρατική υποχρέωση». Ακολούθησε την επομένη ανάλογο αίτημα της Ακροδεξιάς. Επιλέγοντας συνομιλητή, η κυβέρνηση Μακρόν μαρτυρά την αδυναμία της.