Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.5°C28.0°C
3 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.3°C
4 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C28.2°C
0 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.9°C23.0°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C27.4°C
3 BF 41%
NASA / Εντυπωσιακές νέες φωτογραφίες από τα βάθη του διαστήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

NASA / Εντυπωσιακές νέες φωτογραφίες από τα βάθη του διαστήματος

Φωτογραφία από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

Στη δημοσιοποίηση νέων εικόνων και φασμάτων της αποστολής Τζέιμς Γουέμπ προχώρησε η Nasa. Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ η οποία εστίαζε σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του ουρανού όπου βρίσκεται το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723.

Φωτογραφία της NASA από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

Η NASA και οι συνεργαζόμενες διαστημικές υπηρεσίες αποκάλυψαν σειρά φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης  από το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο που έχει εκτοξευθεί ποτέ.

https://youtu.be/21X5lGlDOfg

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πρώτες φωτογραφίες είναι μόνο η αρχή της αποστολής. Η αποστολή, που αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει 10 χρόνια, έχει αρκετή δυνατότητα και καύσιμα για να λειτουργήσει για 20 χρόνια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διοικητή της NASA Pam Melroy.

Φωτογραφία της NASA από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το διαστημικό παρατηρητήριο θα δημοσιοποιηθούν, ώστε οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο «να ξεκινήσουν ένα κοινό ταξίδι ανακάλυψης», δήλωσε ο Κλάους Ποντοππιντάν, επιστήμονας του προγράμματος Τζέιμς Γουέμπ στο Space Telescope Science Institute. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει το τηλεσκόποιο θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να κάνουν ακριβείς μετρήσεις πλανητών, άστρων και γαλαξιών με τρόπο που δεν ήταν ποτέ πριν εφικτός, επισήμανε η Susan Mullally, αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος Webb στο Space Telescope Science Institute.

Φωτογραφία από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

«Ο Γουέμπ μπορεί να δει προς τα πίσω στο χρόνο, αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη, αναζητώντας γαλαξίες που είναι τόσο μακριά, που το φως χρειάζεται πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει από αυτούς τους γαλαξίες σε εμάς», ανέφερε ο Jonathan Gardner, αναπληρωτής ανώτερος επιστήμονας του προγράμματος Webb στη NASA.

Φωτογραφία από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

Πρώτες φωτογραφίες νεφελωμάτων και εξωπλανητών

Μετά τη φωτογραφία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η NASA αποκάλυψε σήμερα όλες τις πρώτες εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, τις οποίες περίμεναν επί χρόνια οι αστρονόμοι σε όλον τον πλανήτη.

Σε απευθείας μετάδοση, που κράτησε μία ώρα, παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, ένας εξωπλανήτης και μια συστάδα γαλαξιών.

Οι φωτογραφίες δύο νεφελωμάτων, φωτογενών και γιγαντιαίων νεφών από αέρια και σκόνη. Το νεφέλωμα της Τροπίδος, που απέχει περίπου 7.600 έτη φωτός από τη Γη, δείχνει τον σχηματισμό των αστέρων. Περιέχει πολλά, γιγαντιαία άστρα, το μέγεθος των οποίων ξεπερνά κατά πολλές φορές εκείνο του Ήλιου.

Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα είναι ένα «πλανητικό» νεφέλωμα (αν και δεν έχει καμία σχέση με πλανήτες): πρόκειται για ένα πελώριο νέφος αερίων που περιβάλλουν ένα άστρο που πεθαίνει.

Το τελευταίο κοσμικό αντικείμενο που παρουσιάστηκε σήμερα ήταν ένας εξωπλανήτης, δηλαδή ένας πλανήτης σε τροχιά γύρω από ένα άλλο άστρο, εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Ο εξωπλανήτης αυτός δεν «φωτογραφήθηκε» αλλά αναλύθηκε μέσω φασματογράφου, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί η χημική σύσταση ενός τόσο μακρινού αντικειμένου. Στην περίπτωση αυτή, ο γιγαντιαίος πλανήτης WASP-96b αποτελείται ουσιαστικά από αέρια.

 

Φωτογραφία της NASA από το διάστημα
(SCREENSHOT/NASA)

Συνδυάζοντας τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από άλλα τηλεσκόπια με εκείνα από το James Webb «θα είμαστε πιθανόν σε θέση να εντοπίσουμε υδρατμούς» στην ατμόσφαιρά του, σχολίασε ο Χοσέ Α. Καμπαγιέρο, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροβιολογίας της Ισπανίας και ειδικός στους εξωπλανήτες. Αν και χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» αυτές τις πρώτες πληροφορίες που αποκαλύπτουν τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου και των οργάνων του, ο Καμπαγιέρο είπε ότι ανυπομονεί να δει φωτογραφίες μικρότερων και όχι τόσο θερμών εξωπλανητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL