Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ελληνοτουρκικά / Προς θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Προς θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΑ

Μετά το «καυτό» καλοκαίρι του 2020 και την αργή και βασανιστική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -με όλα τα ανεβοκατεβάσματα που ακολούθησαν-, μια γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ήταν μονίμως ανοιχτή, κι όχι για τα μάτια του κόσμου. Η γραμμή ανάμεσα στον Κώστα Φραγκογιάννη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, και στον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ.

Οι δυό τους ασχολούνταν με τη λεγόμενη «θετική» ατζέντα, υπέγραφαν συμφωνίες για το διμερές εμπόριο, συζητούσαν για τη συνεργασία στις μεταφορές και τον τουρισμό, στην ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Γι' αυτό και η πληροφορία ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους για τον Ιούνιο στην Άγκυρα αναβλήθηκε από την τουρκική πλευρά εντείνει την ανησυχία στον Αθήνα, ότι οι σκληρές δηλώσεις του Ερντογάν ενάντια στον Έλληνα πρωθυπουργό δεν ήταν ένα ρητορικό σόου του Τούρκου Προέδρου πρωτίστως για εσωτερική κατανάλωση, αλλά το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας και η απαρχή ενός δεύτερου “καυτού» καλοκαιριού. 

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δηλώσεις Ερντογάν ήρθε από το βήμα του Νταβός - και ήταν μάλλον μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης: «Με την Τουρκία είμαστε γείτονες», είπε, «πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονές μας». Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να «διεθνοποιεί» τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως αναθεωρητικής δύναμης.

Χλιαρών αντιδράσεων συνέχεια…

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στη νέα κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία παραμένουν τουλάχιστον χλιαρές - στη λογική «βρείτε τα», έστω με αποχρώσεις. Μπορεί το υπουργείο Εξωτερικών να πλασάρει ως… σθεναρή αντίδραση το τιτίβισμα του Στέφανο Σανίνο, γενικού γραμματέα της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε., ότι μετέφερε στον Τούρκο πρέσβη τις «σοβαρές ανησυχίες για τις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη», αλλά η δήλωση ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην το ξανακάνει. 

Κατρούγκαλος: «Απαράδεκτες» οι ίσες αποστάσεις

Ενώπιον αυτής της… χλιαρότητας είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις ίσες αποστάσεις που τηρούν οι σύμμαχοι έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ΗΠΑ και Κομισιόν απαντούν τόσο στην επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και στην ανακοίνωση της Τουρκίας ότι ξεκινά νέες έρευνες στο Αιγαίο με δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ενώ υπογράμμισε πως η και η Γαλλία τηρεί σιγή ασυρμάτου. «Η προάσπιση της κυριαρχίας μας επιβάλλει διεκδικητική εξωτερική πολιτική», κατέληξε στη δήλωσή του ο Κατρούγκαλος. 

Την ανησυχία του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ., υποστηρίζοντας ότι «οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις υπενθυμίζουν τις ευθύνες όλων των συμμάχων απέναντι στη γείτονα«.

Υπενθυμίζεται ότι από προχθές το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Γιουνούς« κάνει βόλτες στο κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή μεταξύ του Άη Στράτη, της Σκύρου, της Χίου και της Λέσβου. Το «Γιουνούς« θεωρείται παλιό και χωρίς ιδιαίτερες επιστημονικές δυνατότητες, πλην όμως η έξοδός του είναι μια κίνηση συμβολική εκ μέρους της Τουρκίας, που δείχνει ότι μπορεί να εκδίδει παντού NAVTEX χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ελληνικές αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL