Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Σουηδία - Φινλανδία / Κατατέθηκε το διπλό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σουηδία - Φινλανδία / Κατατέθηκε το διπλό αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

NATO ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΣΟΥΗΔΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
NATO

Κατατέθηκε την Τετάρτη επισήμως το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, την οποία πρέπει να αδράξουμε ... Υποδέχομαι θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι στενότεροί μας συνεργάτες και η συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την κοινή μας ασφάλεια», είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Η περιγραφή αυτή, κατά την τελετή παραλαβής των επιστολών από τους πρέσβεις των δύο χωρών, μπορεί να χαρακτηριστεί μετριοπαθής, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δύο χώρες αποτέλεσαν επί μισό αιώνα το «ανάχωμα» μεταξύ ΝΑΤΟ και Σοβιετικής Ένωσης στη βόρεια Ευρώπη. Με τις δύο χώρες εντός ΝΑΤΟ, σταματούν να είναι «προγεφύρωμα» στην άλλη πλευρά της Βαλτικής οι πρώην σοβιετικές Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία και δημιουργείται ενιαίος χώρος του ΝΑΤΟ από τον Ατλαντικό μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία.

Με την κατάθεση επίσημου αιτήματος, γίνονται πράξη οι φήμες μηνών και ικανοποιείται η βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών στις δύο σκανδιναβικές χώρες. Η κοινή γνώμη Σουηδίας και Φινλανδίας, που επί δεκαετίες πρέσβευε την αποχή από ένοπλες συγκρούσεις και είχε ηγετικό ρόλο στο φιλειρηνικό κίνημα, μεταστράφηκε έντονα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Για την έγκριση της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών απαιτείται και έγκριση από τα 30 κοινοβούλια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ως ένα έτος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. «Σφήνα» σε αυτή την προσέγγιση έχει μπει η Τουρκία, καθώς τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει σοβαρές «ανησυχίες» για τις δύο αυτές χώρες. 

Επισήμως, ο λόγος έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν, τόσο ατομικά ως πρόσφυγες όσο και διπλωματικά, οι Κούρδοι που εμπλέκονται στις ένοπλες οργανώσεις που διεκδικούν αυτονομία στις νότιες περιοχές της χώρας.

Διπλωματικά, η Άγκυρα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται κάθε δυνατή περίσταση προκειμένου να παρουσιάσει τον εαυτό της ως καθοριστικό παράγοντα στις διεθνείς εξελίξεις. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση και αναζητά κάθε δυνατή συμφωνία που θα την ενισχύσει. Κατά τον Στόλτενμπεργκ, στο ΝΑΤΟ «είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε όλα τα θέματα και να φτάσουμε σε ταχείες αποφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL