Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
Αφγανιστάν / Οι γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφγανιστάν / Οι γυναίκες στο έλεος των Ταλιμπάν

Φορώντας χιτζάμπ, κρατώντας πινακίδες και φωνάζοντας συνθήματα, περίπου δέκα γυναίκες διαμαρτυρήθηκαν χθες στην Καμπούλ ζητώντας μεγαλύτερη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική, την κυβέρνηση και την οικονομία του Αφγανιστάν

Τη στρατηγική ήττα των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και την ανακατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν ακολούθησε αμηχανία, παγωμάρα και ανησυχία για την τύχη των γυναικών της χώρας. Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν ζουν σήμερα υπό το καθεστώς του τρόμου, ενώ ήδη από τον Ιούλιο σε πόλεις που καταλάμβαναν τις έδιωχναν από τις δουλειές τους υπό την απειλή όπλων, όπως συνέβη στην Κανταχάρ.

«Περιμένω τους Ταλιμπάν να με σκοτώσουν»

"Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι και περιμένω να έρθουν για ανθρώπους σαν κι εμένα και να μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πού θα μπορούσα να πάω;" δηλώνει η πρώτη γυναίκα που εξελέγη δήμαρχος στην Καμπούλ Ζαρίφα Γκαφάρι, που έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της.

"Ήταν όπως στις ταινίες, οι κακοί έρχονται κι εσύ τρέχεις"

Στις 14 Αυγούστου, μια μέρα πριν η Καμπούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, η Σογκόφα Ανσάρι, 28 ετών, δικηγόρος, κατέφυγε στην Ινδία μαζί με τη μητέρα της και τον αδερφό της.

"Μόλις πριν από δύο ημέρες ήμουν δικηγόρος, ήμουν εργαζόμενη γυναίκα, ήμουν κάποια. (...) Και τώρα κοιτάξτε μας. Ο αδελφός μου κι εγώ ψάχνουμε για ένα δωμάτιο σε μια νέα χώρα.  Ήταν όπως στις ταινίες, ξέρετε, όπως όταν έρχονται οι κακοί και τρέχεις. Ήταν ακριβώς έτσι" και προσθέτει: «Ξέραμε ότι ο Πρόεδρός μας θα μας πουλούσε στα χέρια των Ταλιμπάν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρός μας μαζί μας πούλησαν. Έτσι απλά» (newslaundry.com).

«Οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο»

Οι γυναίκες της χώρας ζουν στη σκιά του φόβου λαμβάνοντας υπόψη τις φρικαλεότητες που είχαν υποστεί από τους Ταλιμπάν πριν από δύο δεκαετίες. Η πρώην αρχηγός της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν Χαλίντα Ποπάλ εξηγεί ότι οι ζωές των ποδοσφαιριστριών στη χώρα βρίσκονται σε κίνδυνο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν (opindia.com).

"Τις έχω ενθαρρύνει να κατεβάσουν τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, να κατεβάσουν φωτογραφίες, να δραπετεύσουν και να κρυφτούν" ανέφερε η Χαλίντα Ποπάλ σύμφωνα με το Associated Press. "Αυτό μου ραγίζει την καρδιά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε για να αυξήσουμε την προβολή των γυναικών και τώρα λέω στις γυναίκες μου στο Αφγανιστάν να το βουλώσουν και να εξαφανιστούν. Οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο" προσθέτει.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία φοιτήτριας στην Καμπούλ στον Guardian που περιέγραψε τον πανικό που έζησε μετά την εκκένωση των γυναικείων κοιτώνων του πανεπιστημίου από την αστυνομία όταν, αντί να συναντήσουν βοήθεια από τους άνδρες, αντιμετώπισαν χλεύη: "Πηγαίνετε να φορέσετε μπούρκα", "Είναι οι τελευταίες ημέρες που κυκλοφορείτε μόνες σας στον δρόμο", "Μια μέρα θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς".

«Οι Αφγανές γυναίκες θυσίασαν πολλά γι' αυτή τη μικρή ελευθερία που είχαν. Και τώρα φαίνεται πως θα πρέπει να 'κάψω' όσα πέτυχα σε αυτά τα 24 χρόνια της ζωής μου. Το να έχω πια ταυτότητα ή πτυχία από το πανεπιστήμιο είναι επικίνδυνο» καταλήγει.

Εκκληση της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους προσπαθούν να υποβαθμίσουν την ανησυχία για το μέλλον των γυναικών της χώρας κρατώντας τις γυναίκες παρουσιάστριες ειδήσεων στο κανάλι ΤOLONews, ενώ κάλεσαν τις γυναίκες να ενταχθούν στην κυβέρνησή τους. Αμφίβολο όμως αν πείθουν τις γυναίκες όταν στο παρελθόν της διακυβέρνησής τους περιόρισαν της γυναίκες στα σπίτια τους σε μια σκληρή εφαρμογή του ισλαμικού νόμου.

Ενδεικτική της έντονης ανησυχίας είναι η έκκληση της Μαλάλα Γιουσαφζάι στη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει δράση» στο Αφγανιστάν. «Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας» πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, ενώ μετέφερε την ανησυχία πολλών ακτιβιστριών και ακτιβιστών στο Αφγανιστάν για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε πυροβολήσει στο κεφάλι Πακιστανός Ταλιμπάν το 2012, εξαιτίας της εκστρατείας της υπέρ της μόρφωσης των κοριτσιών. Το 2014 είχε λάβει το Νόμπελ Ειρήνης.

Γενναίες γυναίκες αντιστέκονται στη βαρβαρότητα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν ότι ομάδα περίπου δέκα γενναίων γυναικών διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη στην περιοχή Wazir Akbar Khan της Καμπούλ για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική, στην κυβέρνηση και την οικονομία του Αφγανιστάν.

Στο βίντεο που ανέβηκε φαίνονται να στέκονται στην άκρη ενός δρόμου φορώντας χιτζάμπ, κρατώντας πινακίδες και φωνάζοντας συνθήματα. Η διαδήλωση φέρεται να μην παρεμποδίστηκε από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, με βάση όσα αναφέρει η διαδικτυακή dailymail.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL