Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.9°C19.8°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.2°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C22.1°C
2 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
17.2°C19.1°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 52%
Μάλι / Το «πραξικόπημα μέσα στο πραξικόπημα» και οι φόβοι Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάλι / Το «πραξικόπημα μέσα στο πραξικόπημα» και οι φόβοι Μακρόν

ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος το 2019 στα Ηλύσια Πεδία, ενώ τιμά έναν από τους πεσόντες στις επιχειρήσεις στο βόρειο Μάλι. EPA/THIBAULT CAMUS

Ο πρόεδρος του Μάλι Μπα Ν'Ντόου και ο πρωθυπουργός Μοκτάρ Ουανέ κρατούνται σε στρατιωτική βάση έξω από την Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι, από το απόγευμα της Δευτέρας. Οι δύο τους ήταν μέλη της μεταβατικής κυβέρνησης που ορίστηκε μετά το πραξικόπημα του Αυγούστου του 2020, με το οποίο ανατράπηκε ο τότε πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Στόχος της κυβέρνησης κατά τη συγκρότησή της ήταν η επιστροφή στο δημοκρατικό καθεστώς με την πραγματοποίηση εκλογών το 2022.

Ενορχηστρωτής της εξέλιξης αυτής (όπως και του πραξικοπήματος του 2020) φαίνεται να είναι ο προσωρινός αντιπρόεδρος, συνταγματάρχης Ασσιμί Γκοϊτά. Αφορμή κατά τις δηλώσεις του ήταν το ότι δεν ζητήθηκε η άποψή του από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με τον οποίο έχαναν τα υπουργεία τους δύο ακόμη ηγετικές μορφές του πραξικοπήματος. Σε δήλωσή του, πάντως, ο Γκοϊτά δεσμεύτηκε ότι οι εκλογές του 2022 θα γίνουν κανονικά. 

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ήταν άμεση, καθώς η νέα κρίση στο εσωτερικό της χώρας απειλεί να εκτροχιάσει πλήρως αυτή την πορεία. Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα. 

Τα διεθνή ΜΜΕ ωστόσο δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην αντίδραση της Γαλλίας. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «πραξικόπημα μέσα στο πραξικόπημα» και απείλησε άμεσα με κυρώσεις την χώρα. Ο λόγος είναι διπλός. 

Μετά την επέμβαση της Δύσης (και της Γαλλίας) στη Λιβύη που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι, οι νομαδικές φυλές της υποσαχάριας Αφρικής, σε πολύ μεγάλο ποσοστό Τουαρέγκ, προχώρησαν σε εξέγερση στο βόρειο Μάλι, που ακολουθήθηκε από πραξικόπημα το 2012 και εμπλοκή των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ και του Ανσάρ αλ Ντιν, που πέτυχαν να ελέγξουν μεγάλες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας. 

Στις αρχές του 2013, η Γαλλία φοβούμενη ότι θα ακολουθήσει τεράστιο προσφυγικό και κυρίως φονταμενταλιστικό ρεύμα προς αυτήν από περιοχές που κάποτε ανήκαν στις περιοχές που ήλεγχε ως αποικιοκρατική δύναμη, επενέβη στρατιωτικά εναντίον των τζιχαντιστών. Η επιχείρηση Μπαρκχάν όπως ονομάζεται συνεχίζεται μέχρι σήμερα (έχοντας επεκταθεί σε Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρα), με δεκάδες νεκρούς Γάλλους και πάνω από 1.200 νεκρούς και τραυματισμένους αντάρτες (επισήμως), ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες στρατιωτικού υλικού και οι καταστροφές στις υποδομές της χώρας.

Μετά το πραξικόπημα του 2020, η Δύση ευελπιστούσε ότι ομαλοποιείται μία πορεία του Μάλι προς την «κανονικότητα», κάτι που με την τελευταία εξέλιξη δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στον Μακρόν. Υπάρχει ωστόσο πάντα και η οικονομική παράμετρος.

Η περιοχή που ονομάζεται Σαχέλ και πρακτικά εκτείνεται σε μία ζώνη πλάτους εκατοντάδων χιλιομέτρων νότια της Σαχάρας από τον Ατλαντικό ως την Ερυθρά Θάλασσα, είναι η βασική πηγή ουρανίου για τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Η νέα απώλεια του ελέγχου της κατάστασης είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας στην γαλλική οικονομία, που τροφοδοτείται κατά 80% με πυρηνική ενέργεια.

Σημειώνεται επίσης ότι η Γαλλία έχει εμμέσως υποδείξει επανειλημμένα την Ρωσία ως τον υπεύθυνο για την συνεχή αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL