Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.8°C19.7°C
3 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C18.3°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.3°C22.5°C
6 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
3 BF 45%
Τσέρνομπιλ / 12+1 πράγματα που δεν ξέρουμε και οι ανακρίβειες της τηλεοπτικής σειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσέρνομπιλ / 12+1 πράγματα που δεν ξέρουμε και οι ανακρίβειες της τηλεοπτικής σειράς

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
photo Greenepeace

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί άνθρωποι άρχισαν να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα για ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά δυστυχήματα στον κόσμο μέσα από τη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Τσέρνομπιλ». Μόνο που μια τηλεοπτική σειρά πολλές φορές όσο κι αν θέλει να αποτυπώσει τα πραγματικά γεγονότα, πέφτει «θύμα» της μυθοπλασίας.

Με αφορμή τα 35 χρόνια που συμπληρώθηκαν σήμερα 26 Απριλίου, από το πυρηνικό δυστύχημα του 1986, παρουσιάζουμε μέσα από στοιχεία της Greenpeace ορισμένα πράγματα που, ίσως, ακόμα δεν ξέρουμε αλλά και τις ανακρίβειες της τηλεοπτικής σειράς.

35 χρόνια μετά το τρομακτικό δυστύχημα

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
photo Greenpeace

1] Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν ακόμα σε περιοχές εκτεθειμένες σε ραδιενέργεια

2] Η ποσότητα ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα είναι σχεδόν 200 φορές μεγαλύτερη από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από τις δύο ατομικές βόμβες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα μαζί

3] Το Πριπιάτ, η κοντινότερη πόλη, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή. Σε αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας

4] Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

5] Από τότε που οι κάτοικοί του εγκατέλειψαν το Πριπιάτ λόγω των υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας, λύκοι, άγρια άλογα, κάστορες, αγριογούρουνα και άλλα ζώα κατοικούν στην πόλη

6] Τα ζώα που ζουν μέσα στην αποκλεισμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το Τσέρνομπιλ έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, αυξημένες γενετικές μεταλλάξεις και χαμηλό ποσοστό γεννήσεων

7] Οι υπόλοιποι τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου λ δεν έκλεισαν μετά το δυστύχημα αλλά λειτούργησαν για άλλα 13 χρόνια!

8] Υπάρχει ακόμα ραδιενεργό υλικό σε μία τσιμεντένια σαρκοφάγο, που όμως πλέον καταρρέει, και χτίστηκε πάνω από τον αντιδραστήρα μετά το ατύχημα. Ένα καινούργιο περίβλημα χτίστηκε πάνω από τη σαρκοφάγο και η προστασία του θα διαρκέσει μόνο για 100 χρόνια. Ταυτόχρονα, οι εργασίες αποκατάστασης της σαρκοφάγου στο εσωτερικό συνεχίζονται

9] Το δάσος κοντά στο σημείο της καταστροφής ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος», γιατί τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σκότωσαν τα δέντρα και κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις με το έντονο κόκκινο χρώμα του νεκρού πεύκου

10] Πλέον μπορείς να πας ταξίδι στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ! Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στην εγκαταλελειμμένη πόλη του Πριπιάτ

11] Το Πριπιάτ συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα ρύπανσης και θα παραμείνει εγκαταλελειμμένο, αφού το πλουτώνιο χρειάζεται περισσότερα από 24.000 χρόνια για να μειωθεί η έντασή του μόλις στο μισό.

12] Η ραδιενέργεια ήταν τόσο ισχυρή που τα μάτια του πυροσβέστη Vladimir Pravik έγιναν μπλε από καφέ

Οι ανακρίβειες της τηλεοπτικής σειράς

Το 2019 η βραβευμένη τηλεοπτική σειρά «Τσέρνομπιλ» μετέφερε στη μικρή οθόνη με εξαιρετικό τρόπο τον εφιάλτη της παγκόσμιας κοινότητας μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ και ότι ακολούθησε με τους χειρισμούς της τότε ηγεσίας της Σοβιετικής Ένωσης.

Όμως υπήρχαν ορισμένα πρόσωπα και στοιχεία του σεναρίου που απείχαν πολύ από την πραγματικότητα. Η Σάντυ Φαμελιάρη που εργάζεται στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace έκανε σε συνεργασία με το World Information Service on Energy, μια σύγκριση κατά πόσο έχει σχέση η αλήθεια με την τηλεοπτική σειρά «Τσέρνομπιλ».

Παρουσιάζουμε ορισμένες από τις ανακρίβειες που εντόπισαν:

-Ο βασικός χαρακτήρας, ο καθηγητής Valery Legasov ( το ρόλο έπαιξε ο Jared Harris) είναι καθοριστικός στη σειρά για τα μέτρα που λήφθηκαν μετά την καταστροφή. Είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά στην πραγματικότητα υπήρχε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων η οποία ήταν υπεύθυνη για να περιορίσει το ρίσκο και τις επιπτώσεις.

Ulana Khomyuk (Emily Watson) δεν υπήρξε στην πραγματικότητα αν και μοιάζει καταλυτικός παράγοντας στην εξέλιξη των γεγονότων! Ο χαρακτήρας της γράφτηκε για να εξυπηρετήσει την απεικόνιση της αντίδρασης επιστημόνων από άλλες χώρες.

-Η σειρά εξετάζει το σενάριο ότι το τετηγμένο καύσιμο θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη έκρηξη ερχόμενο σε επαφή με τα υπόγεια ύδατα: «δημιουργήσατε λάβα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η πιθανότητα να συνέβαινε αυτό και να δημιουργούσε μια έκρηξη ισοδύναμη 4 μεγατόνων TNT δεν είναι ρεαλιστική

Αυτό που όντως ανησύχησε τους ειδικούς τότε ήταν ότι μέρος από το καύσιμο θα έφτανε στα υπόγεια ύδατα προκαλώντας μικρές εκρήξεις που θα απελευθέρωναν μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών στην ατμόσφαιρα. 

Συνεπώς, η ατάκα για τη λάβα από τον σοκαρισμένο ειδικό, είναι μία από τις ελάχιστες υπερβολές χάριν δραματουργίας που εντοπίσαμε.

-Αν και η σειρά δείχνει ότι οι περισσότεροι πέθαναν ακαριαία, στην πραγματικότητα ο θάνατος ήταν πιο αργός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι θάνατοι στο πεδίο ήταν μόλις τρεις, ενώ από τους άμεσα εκτεθειμένους άλλοι 28 άφησαν την τελευταία τους πνοή τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πυροσβέστες που έσπευσαν για να βοηθήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL