Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Κορωνοϊός / Τα κέρδη των 10 πλουσιότερων στον κόσμο φτάνουν για να εμβολιασθεί ο πλανήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τα κέρδη των 10 πλουσιότερων στον κόσμο φτάνουν για να εμβολιασθεί ο πλανήτης

Εμβόλιο κορωνοϊός
EPA/ANGELO CARCONI

Τα 540 δισ. δολάρια κέρδος που αποκόμισαν την περίοδο της πανδημίας οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο -μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο Τζεφ Μπέζος (Amazon), ο Έλον Μάσκ (Tesla) και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook)- φτάνουν για να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται έρευνα της Oxfam. Σε αυτή τονίζεται ότι «οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις 9 μήνες».

Παράλληλα, η ίδια έκθεση που δημοσιεύτηκε την ημέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προσθέτει ότι «οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο» της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Oxfam, ο συνολικός πλούτος που αποκόμισαν οι δισεκατομμυριούχοι ήταν ισοδύναμος με το σύνολο των δαπανών όλων των κυβερνήσεων της G20 για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει ή ίδια έκθεση, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Ο «ιός της ανισότητας» παραμένει ισχυρός σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στην οποία προτείνεται η επιπλέον φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών.

«Η κρίση του κορωνοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Η φορολογία μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», », τονίζει η ΜΚΟ ζητώντας «δίκαιη φορολόγηση».

Τέλος, η Oxfam επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου τον Δεκέμβριο υιοθετήθηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους πλουσιότερους με σκοπό την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανακούφιση των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής εκτιμάται ότι με την έκτακτη φορολόγηση θα εξασφαλιστούν περίπου 3 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL