Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.6°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.1°C21.9°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.2°C
4 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.4°C
2 BF 60%
Ιταλία / Ιταλία: Καθημερινές ιστορίες ρατσιστικής τρέλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Καθημερινές ιστορίες ρατσιστικής τρέλας

Η Ιταλία δεν είναι ακόμη η Νότιος Αφρική του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, γιατί η δημοκρατική και προοδευτική κοινή γνώμη και οι πολίτες της χώρας αντιδρούν στο πρώτο σοκ του “σαλβινισμού”, καταφέρνοντας να αναχαιτίσουν ορισμένες ρατσιστικές και αποτρόπαιες πρωτοβουλίες της Λέγκας του Βορρά.

Η επίθεση του υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εναντίον των μεταναστών συνεχίζεται και φτάνει στον παροξυσμό, ενώ είναι πλέον σαφές ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το Κ5Α και η Λέγκα, αντιμετωπίζουν δυσκολίες να κλείσουν την παρτίδα του προϋπολογισμού απευθυνόμενοι σε δύο διαφορετικά κοινωνικά και οικονομικά ακροατήρια.

Ο Σαλβίνι είχε “προβλέψει” από τις 9 Νοεμβρίου ότι θα έμπαινε τέλος στο “Μοντέλο Ριάτσε”, το μοντέλο υποδοχής που δημιουργήθηκε στη φτωχή Καλαβρία χάρη στην επίπονη δουλειά που έκανε ο (σε κατ’ οίκον περιορισμό) δήμαρχος της πόλης Μίμο Λουκάνο, αφού το υπουργείο Εσωτερικών είχε έτοιμη την εγκύκλιο για την απομάκρυνση των μεταναστών που συμμετέχουν στα προγράμματα ένταξης στο Ριάτσε. Η τεράστια κατακραυγή το σαββατοκύριακο για τον φόβο της μεταφοράς των μεταναστών σε κλειστά κέντρα ανάγκασε χθες το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώσει ότι η μετακίνηση των αιτούντων άσυλο θα είναι... εθελοντική. Ποιος όμως θα εγκαταλείψει το Ριάτσε για να παραδοθεί στα χέρια του Σαλβίνι; Το κύμα αλληλεγγύης προς το “Μοντέλο Ριάτσε” αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο όπλο υπεράσπισης των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Την ίδια στιγμή, η δημοκρατική και αλληλέγγυα Ιταλία έδωσε ένα μεγάλο μάθημα πολιτισμού στη Σάρα Καζανόβα, δήμαρχο της Λέγκας του Βορρά στο Λόντι, λίγα χιλιόμετρα από το Μιλάνο, που στην πράξη απέκλειε τα παιδιά των μεταναστών από τα σχολικά γεύματα, ενώ οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων αρνούνταν να σταματήσουν και να επιβιβάσουν μαθητές που προέρχονται από την Αφρική. Η δημοτική αρχή του Λόντι υποστήριξε πως οι “ξένοι” μαθητές κοστίζουν 60.000 ευρώ το έτος, γιατί οι γονείς τους δεν πληρώνουν τα τροφεία. Μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες συγκεντρώθηκαν από εισφορές εθελοντών πάνω από 90.000 ευρώ, αφοπλίζοντας τη ρατσιστική δημοτική αρχή της Λέγκας από το επιχείρημα ότι “δεν υπάρχουν χρήματα”. Στελέχη της κυβέρνησης που ανήκουν στο Κ5Α και ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Φίκο, επίσης του Κ5Α, ζήτησαν από τη δήμαρχο να αποσύρει τη διάταξη και να δεχτεί όλα τα παιδιά στα σχολικά γεύματα.

Ο αντιμεταναστευτικός παροξυσμός πήρε χθες για ακόμη μια φορά και αντιγαλλικά στοιχεία, με τον Σαλβίνι να ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Μοαβέρο να απαιτήσει εξηγήσεις από τον Γάλλο πρέσβη στη Ρώμη για την είσοδο Γάλλων χωροφυλάκων στα ιταλικά σύνορα στο ύψος του Κλαβιέρε την Παρασκευή για να αφήσουν στο ιταλικό έδαφος δύο Αφρικανούς μετανάστες. “Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί την αστυνομία του για να μας χρησιμοποιεί σαν στρατόπεδο μεταναστών της Ευρώπης, παραβιάζοντας νόμους, σύνορα και συμφωνίες. Θα κάνει μεγάλο λάθος. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την τιμή και την αξιοπρέπεια της χώρας μας σε κάθε έδρα και επίπεδο. Θέλουμε ένα ξεκαθάρισμα και κυρίως από όποιον μας κάνει κηρύγματα κάθε μέρα” τόνισε ο Σαλβίνι.

Το μεταναστευτικό όμως δεν μπορεί να καλύψει τις αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα σε ό,τι αφορά τη φορολογική αμνηστία που θέλει ο Σαλβίνι, την περικοπή των υψηλών συντάξεων, που αποτελεί σημαία του Κ5Α, και έναν συμβιβασμό με τον υπουργό Οικονομικών Τζ. Τρία για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Με τον χρόνο να πιέζει τον πρωθυπουργό Κόντε και τον Τρία, συγκλήθηκε χθες το βράδυ νέο μίνι υπουργικό συμβούλιο σε αναζήτηση ενός συμβιβασμού και ενώ οι Βρυξέλλες περιμένουν πλέον τον τελικό προϋπολογισμό της Ιταλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL